Tags: employee experience, , goed werkgeverschap

Lopen jouw werknemers risico op hartaandoeningen?

In 2016 waren er naar schatting ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland met hart- en vaatziekten. Volgens Volksgezondheidenzorg zijn er in datzelfde jaar in Nederland 38.613 mensen aan hart- en vaatziekten overleden. Helaas wordt geschat dat het aantal volwassenen met hartziekten de komende jaren blijft stijgen. Daarom wil ik het in dit artikel hebben over wat werkgevers kunnen doen om hartgezondheid op de werkplek te bevorderen.

Het is belangrijk om jouw werknemers bewust te maken van de risicofactoren van hartziekten. Hieronder staat een aantal van de belangrijkste beheersbare risicofactoren voor hart- en vaatziekten en enkele tips voor jou als werkgever.

Overgewicht en obesitas

In 2016 had bijna de helft (49,2%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen hebben obesitas dan mannen. Een werknemer die 20% of meer boven zijn ideale gewicht uitsteekt, loopt een groter risico op gezondheidsproblemen die verband houden met hartziekten, waaronder een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes type 2.

Hoewel afvallen voor veel mensen een gevoelig onderwerp is, kan je als werkgever alsnog helpen om betere eet- en bewegingsgewoonten op kantoor aan te moedigen. Je kan dit doen door:

  • snoepautomaten te vervangen door gezonde verkoopautomaten (gevuld met gezonde snacks zoals noten, Griekse yoghurt, gedroogd fruit, 100% volkoren crackers en gezonde dips zoals hummus);
  • werknemers m.b.v. een workshop te helpen, zodat zij gezonde opties kiezen in de kantine, bij feesten en tijdens vergaderingen;
  • een food challenge te hosten, zoals Get Ready For The Lunch / I Got The Power.
  • wandel- of sport-challenges te houden;
  • stabureaus beschikbaar te stellen.

Roken

Roken verhoogt de bloeddruk, vermindert de inspanningstolerantie, verlaagt het HDL-cholesterol (het goede cholesterol) en verhoogt het risico op bloedstolsels.

Je kan als werkgever jouw werknemers helpen het risico op hartaandoeningen door roken te verminderen door:

  • werknemers te voorzien van een stoppen-met-rokenprogramma;
  • werknemers die stoppen met roken te belonen;
  • lunch N Learns te houden over de voordelen van een rookvrij leven.

Chronische stress

Wanneer een hoge mate van stress wordt genegeerd, kan dit leiden tot emotionele, psychologische en zelfs fysieke problemen. Het gaat dan om bijvoorbeeld pijn op de borst, een onregelmatige hartslag en een hoge bloeddruk; zaken die die het risico op hartaandoeningen kunnen vergroten.

Hoewel sommige stress normaal is in een werkomgeving (eustress), kan je als werkgever jouw werknemers alsnog helpen hun stressniveau te verlagen door:

  • het verstrekken van massages op locatie;
  • een flexibele werkomgeving te creëren;
  • medewerkers aan te moedigen hun vakantiedagen op te nemen;
  • workshops te organiseren om werknemers te helpen beter met stress om te gaan;
  • dagelijkse meditatie te faciliteren;
  • yogalessen op locatie te faciliteren.

Diabetes

Volgens het Diabetes Fonds hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland diabetes en er komen elke week 1.200 mensen bij. Volwassenen met diabetes hebben twee tot vier keer meer kans op een hartaandoening of een beroerte dan volwassenen zonder diabetes. Dit komt doordat diabetes een hoge bloeddruk, een abnormaal cholesterol, obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging kan veroorzaken. Dit alles kan het risico op hartaandoeningen enorm vergroten.

Je kan als werkgever het bewustzijn van preventie van diabetes type 2 helpen vergroten door:

  • het organiseren van Lunch N Learns om werknemers het belang van regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet te leren;
  • werknemers te vertellen dat zij zich, indien gewenst, het beste kunnen laten testen bij de huisarts of de apotheek;
  • diabetes bespreekbaar te maken op het werk.

Hoge bloeddruk

Volgens het RIVM heeft een op de drie Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar een verhoogde bloeddruk (hypertensie). Een hoge bloeddruk kan leiden tot een verhoogd risico op coronaire hartziekten (kransslagader-aandoeningen) en een hartaanval. Het goede nieuws over een hoge bloeddruk is dat het opgespoord kan worden en verlaagd kan worden met een paar veranderingen in je levensstijl of met medicatie (indien voorgeschreven door een huisarts).

Je kan als werkgever jouw werknemers helpen hun bloeddruk te verlagen door:

  • het aanpakken en verlagen van het stressniveau op kantoor;
  • regelmatige lichaamsbeweging te bevorderen;
  • workshops te organiseren voor healthy nudges op het werk.

Hoog cholesterol

Hoge niveaus van LDL-cholesterol (het slechte type cholesterol) worden geassocieerd met een hoger risico op hartaandoeningen. Volgens het RIVM heeft naar schatting bijna een kwart van de Nederlanders een ongunstig cholesterolgehalte (hypercholesterolemie). Te veel cholesterol in het bloed kan in de bloedvaten leiden tot atherosclerose, wat een ernstige vorm van hartziekte is.

Naast de eerdergenoemde punten kan je als werkgever, jouw werknemers helpen hun LDL-cholesterol te verlagen door:

  • De werknemers met een hoog cholesterolgehalte aan te moedigen om met een diëtist te praten.

Zorg ervoor dat jouw werknemers worden voorgelicht over de beheersbare risicofactoren voor hartaandoeningen. Werknemers moeten ook worden aangemoedigd om jaarlijkse preventievecontroles bij te wonen. Als het gaat om hartziekten, onthoud dan dat preventie een belangrijke factor is! Gezond eten, regelmatig bewegen en rookvrij leven zijn enkele van de beste manieren om een gezond hart te houden.

Hoe help jij jouw werknemers met het behouden van een gezond hart?
Deel hieronder jouw opmerking of vraag!

 

Tags: employee experience, , goed werkgeverschap
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE