Tags: , recruitment, trends

De zoektocht van bedrijven naar afgestudeerd talent met ervaring

Nederland heeft de crisis achter zich gelaten. De economie heeft zich hersteld en groeit de afgelopen paar jaar weer stevig. Helaas heeft elk voordeel ook z’n nadeel, zo ook het economische herstel. We kampen inmiddels met een krappe arbeidsmarkt. Er is een groeiende behoefte aan hoogopgeleid personeel, maar werkgevers hebben moeite de juiste mensen te vinden.

Dit heeft te maken met de opkomst van een nieuw soort banen en de verdwijning van oude banen. Er is behoefte aan specifieke vaardigheden in bijvoorbeeld de ICT, tech en de zorg, maar steeds minder in de productie of administratie. Er komt dus niet zozeer meer of minder, maar wel ander werk.

Niet genoeg ervaring

Enkele sectoren die hier opvallend veel last van hebben zijn milieu, infrastructuur en veiligheid. Alhoewel er genoeg gekwalificeerde talenten rondlopen die op zoek zijn naar een baan, slagen veel bedrijven en overheden er toch niet in geschikte werknemers te vinden. Dit komt doordat het in deze werkgebieden van groot belang is dat je beschikt over relevante ervaring. Echter, die praktijkervaring ontbreekt bij veel hoogopgeleide afgestudeerde talenten vrijwel helemaal.

Twee redenen

De oorsprong van dit probleem is tweeledig en voor het eerste deel moeten we terug naar de tijden van economische malaise. Tijdens de economische crisis werd er bij veel bedrijven flink bezuinigd op tijdelijke contracten en hier was vooral het talent de dupe van. Zodoende stokte de doorgroei in deze bedrijven. Deel twee van het probleem komt door de studieachtergrond van het begeerde talent. Er wordt binnen gerelateerde wo-studies zoals Aardwetenschappen en Milieukunde namelijk nagenoeg geen ruimte geboden voor het opdoen van specifieke vaardigheden en ervaring door middel van een stage of traineeship. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld mbo- of hbo-studies in dezelfde richting. Zo is een groot gat ontstaan tussen wat studenten leren en kunnen en wat werkgevers in de praktijk van hen verwachten. Gevolg: de studie sluit niet goed aan op de praktijk, waardoor werkgevers kampen met een tekort aan talent.

Win-win

Deze ontwikkeling is al lang bezig en levert nu steeds meer problemen op. Universitaire opleidingen moeten meer aandacht besteden aan het aanpakken van problemen waar afgestudeerden op de werkvloer mee te maken krijgen. Zij zouden samen met bedrijven en de overheid deze mismatch op moeten lossen. Echter, het probleem speelt zich af in het heden, er is nú behoefte aan een oplossing.

Er zou een brug kunnen worden geslagen tussen bedrijf en talent in eerdergenoemde sectoren door bedrijven werk uit handen geven en te laten doen door talenten. Gestandaardiseerde projecten, onder begeleiding van ervaren professionals, uit laten voeren door talenten is gunstig voor beide partijen. Het talent doet de gewenste ervaring op en tegelijkertijd hoeft de opdrachtgever de projecten niet meer zelf uit te voeren. Dat is wat je noemt een win-win situatie. Een van de weinige bedrijven die deze methodiek hanteert is de projectorganisatie en detacheringsspecialist ABEL talent. ABEL talent werkt voor opdrachtgevers zoals advies-en ingenieursbureaus, nutsbedrijven en alle lagen van de (semi)overheid. Al 20 jaar verbinden zij bedrijven en talenten met elkaar . Opdrachtgever en talent leren elkaar op deze manier goed kennen, talenten doen snel ervaring op waarna ze klaar zijn voor het vervolg van hun professionele carrière. En vaak is dat bij het bedrijf waar ze als eerste worden gedetacheerd, omdat de werkgever en het talent bewust voor elkaar kiezen.

 

 

Tags: , recruitment, trends
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE