Niet iedereen zal het zich hebben gerealiseerd, maar afgelopen maand was  het precies 35 jaar geleden dat de wereld is ontsnapt aan een kernoorlog tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Met dank aan de Critical Thinking vaardigheden van Sovjetcommandant Stanislav Petrov is een mogelijke Derde Wereldoorlog voorkomen.

26 september 1983

Na het neerschieten van Korean Air-vlucht 007 door een Sovjetstraaljager op 1 september – waarbij 269 mensen, waaronder het Amerikaans congreslid Larry McDonald, omkwamen –bevindt de Koude Oorlog zich op een hoogtepunt. In de vroege uren van 26 september 1983 gaan in de Serpukhov-15bunker nabij Moskou alle alarmbellen rinkelen als het Oko-waarschuwingssysteem aangeeft dat er vanuit de Verenigde Staten een vijftal raketten onderweg zijn naar de Sovjet-Unie.

De wachtcommandant van dienst, Stanislav Petrov, had strikte orders om in een dergelijke situatie direct zijn meerderen in te lichten. In dit geval zou de Sovjet-Unie mogelijk een volledige nucleaire tegenaanval hebben ingezet tegen de Verenigde Staten en diens bondgenoten.

Petrov besloot echter om, tegen zijn orders in, dit incident niet te melden en het af te doen als vals alarm. Petrov vond het namelijk vreemd dat de Verenigde Staten een oorlog met slechts vijf raketten zou beginnen. Uit later onderzoek bleek inderdaad dat de Oko-satelliet door de zeldzame combinatie van diens baan, het zonlicht en hoge bewolking een verkeerd signaal had afgegeven.

Was hier sprake van Critical Thinking?

unnamed (1).jpg

Herkennen van aannames

Petrov ging er niet blind van uit dat de informatie die het waarschuwingssysteem doorgaf altijd juist was. In plaats daarvan behandelde hij iedere melding als een aanname waarvoor ondersteunend bewijs nodig was om als een feit te worden aangenomen. Ondanks de enorme druk besloot hij om de situatie van verschillende kanten te belichten.

Argumenten evalueren

Petrov ging bij zichzelf te rade waarom de Verenigde Staten vijf raketten zouden afvuren. Zij zouden immers weten dat de Sovjet-Unie direct een grote nucleaire tegenreactie zou doen. Als het om een echte aanval zou gaan, zouden de Verenigde Staten veel meer materieel inzetten om deze tegenreactie onmogelijk te maken. Ook wist hij dat het waarschuwingssysteem nieuw was en daarom nog niet altijd naar behoren zou kunnen werken. Tenslotte was hij van mening dat de grondradar de raketten ook had moeten waarnemen.

Conclusies trekken

Petrov concludeerde dat vijf raketten onmogelijk een aanval konden zijn van de Verenigde Staten, en maakte melding van een vals alarm.

Petrov werd na het incident uitgebreid ondervraagd, maar uiteindelijk niet gestraft. Naar aanleiding van zijn actie kreeg hij in 2013 de Dresden-prijs uitgereikt en verscheen in 2014 de documentaire The Man Who Saved the World.

Wil je meer te weten komen over Critical Thinking ? Schrijf je dan kosteloos in voor de webinar “Critical Thinking: #1 vaardigheid van de 21ste eeuw“!

unnamed.png

Gepost door Nina Kelder

Nina heeft Organisatie Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Leiden, waar zij in 2014 haar Mastertitel behaalde. Na haar studie heeft zij als recruiter en assessment consultant gewerkt. Zij heeft ervaring met het opzetten van complexe selectietrajecten, het opstellen van een gewenst functieprofiel en het inzichtelijk maken van competenties, drijfveren en persoonlijkheid. Inmiddels heeft zij meer dan 200 assessments geanalyseerd en op basis hiervan diverse organisaties en kandidaten geadviseerd. Nina is gepassioneerd om opdrachtgevers te helpen die passend talent zoeken. Typisch Nina: vrolijk, ondernemend en servicegericht.

1 opmerking

  1. Bianca Vermeij 11 okt 2018 at 08:38

    Interessant!

Laat een opmerking achter.