Tags: coaching, ontwikkeling

Hoe ontdek je jouw sterke punten? En kun je anderen stimuleren hetzelfde te doen?

In de eerste blog van deze miniserie heb ik je verteld dat het zinvol is jezelf te kennen. De uitdaging is om erachter te komen waar de sterktes liggen van je medewerkers, van jezelf en waar jullie energie van krijgen. Daar gaat deze blog over.

Mijn ervaring is dat je je sterke punten alleen kunt zoeken en benutten als je op een intensieve manier aan zelfonderzoek en ontdekking doet en elkaar binnen het team helpt in die ontdekkingstocht. Humor, andere manieren van relativering en vriendelijkheid naar jezelf helpen hierin enorm.

Je hebt er niet veel aan als je je er alleen maar vaag van bewust bent dat je goed met mensen kunt omgaan, dat je handig bent, goed in creatieve uitdagingen, of lekker vlot praat in het openbaar. ’’Duik er dieper in,’ is mijn uitnodiging aan jou en je team.

Uitnodigende vragen om je sterke punten te ontdekken

’’Ken uzelf,’ luidt het beroemde opschrift op de tempel van Delphi. Maar hoe leer je jezelf kennen? Ga eens te rade bij een goede vriend. Om jezelf te doorgronden, moet je die vragen durven stellen die je liever niet stelt, maar waar echte vrienden je mee confronteren. Naast een fijn gesprek met een goede vriend kan een fijn gesprek met jezelf ook wonderen doen in het ontdekken van je sterke punten. Wat dacht je van de onderstaande vragen en ervaringen? Zie ze als een uitnodiging om je sterke punten scherp te krijgen.

Als je het lastig vindt om je sterke punten te ontdekken, denk dan aan je verdiensten en trotse momenten. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: je beste gesprekken, je beste inspanningen, je meest aansprekende prestatie en de keren dat je tegen de verwachting in moeilijke en uitdagende situaties oploste.

Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

  • Wat gaat mij makkelijk en natuurlijk af?
  • Waarmee ben ik keer op keer succesvol?
  • Wanneer ontvang ik de meeste complimenten?

Sterke verlangens naar een bepaalde activiteit, zeker op jonge leeftijd, kunnen bovendien wijzen op een aanwezig talent (Mozart componeerde zijn eerste symfonie op zijn twaalfde). Het vermogen om snel iets te leren is een indicatie voor talent. Pas als je ergens mee in aanraking komt, blijkt dat je de bijbehorende vaardigheden heel snel onder de knie hebt en daar ook snel een eigen manier in weet te vinden. Zo was de beroemde schilder Henry Matisse administratief medewerker op een advocatenkantoor en had nog nooit geschilderd. Pas toen hij ziek was en van zijn moeder een verfdoos kreeg, veranderde zijn leven radicaal.

Door deze ervaringen te doorgronden, zie je sterke punten en passies tevoorschijn komen. Geef je sterke punten een naam en ga hiermee jezelf beschrijven (of tekenen) in positieve termen. Beschrijf eens een gebeurtenis in je leven die het allerbeste in jou naar boven haalde. Maak een lijstje van je sterke kanten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: je intelligentie, eerlijkheid, creativiteit of humor. Wees hierin precies, maar niet overdreven zelfkritisch. Door je sterke punten te (h)erkennen, ga je je krachtiger voelen.

Denk na over hoe jij je sterke punten op jouw eigen wijze wilt inzetten op de werkvloer en hoe je jouw teamleden wilt uitnodigen hetzelfde te doen. Daar gaat de volgende blog over. Ook wordt een experiment beschreven waarmee je een sterk punt van jezelf op een vernieuwende manier kunt benutten.


P.S. Wil je graag nu al werk maken van floreren op de werkvloer en ben je nieuwsgierig naar praktische inspiratie en tips voor meer creativiteit, succes en plezier op de werkvloer? Download dan de gratis Praktijkgids voor Floreren.

Tags: coaching, ontwikkeling
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE