Tags: vitaliteit

Werkgevers kunnen meer doen om de werk-privébalans te bewaren

Over het algemeen hebben Nederlanders een goede balans tussen hun werk- en privéleven. In 2003 had Nederland de kortste werkweek ter wereld. Met een gemiddelde werkweek van 29 uur, werd Nederland hiermee het eerste Westerse land waar de werkweek onder de 30 uur zakte. Het is dan ook niet verassend dat recent onderzoek van Viking Direct bevestigde dat meer dan 80% van de Nederlanders een goede balans tussen werk en privé zegt te hebben. Toch blijk het plaatje niet zo rooskleurig als het op het eerste gezicht lijkt.

Hoge werkdruk en stressvolle werkomgeving

Hoewel Nederlandse werknemers niet zo lang werken als die in andere Westerse landen, zijn er een aantal andere factoren die ervoor zorgen dat de balans tussen werk en privé toch niet zo in evenwicht is. Uit het onderzoek van Viking Direct bleek dat veel Nederlanders last hebben van een hoge werkdruk en een negatieve werkomgeving. Ook werken veel mensen buiten werkuren, waardoor werk zich steeds meer in het privéleven nestelt. Dit zorgt bij meer dan 50% van de ondervraagden voor stressklachten. Op den duur kan stress tot serieuze gezondheidsklachten leiden, waaronder depressie, slaapproblemen en een hoge bloeddruk. Nederlandse werkgevers hebben dus zeker nog wat werk te verzetten als het aankomt op de werk-privébalans van hun werknemers.

Positieve bedrijfscultuur

Vooral een positieve bedrijfscultuur kan ervoor zorgen dat werk niet zo stressvol wordt dat het volledige privéleven verbruikt wordt om de energie weer op te laden voor de volgende werkdag. Een positieve werkcultuur creëer je bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren om op tijd naar huis te gaan en van hun lunchpauze gebruik te maken. Ook hardere maatregelen helpen een positieve werkcultuur te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is het opstellen van de regel dat werknemers slechts eén vrije dag per jaar mogen overdragen naar het volgende jaar. De wet verbiedt werknemers al om wettelijke vakantiedagen over te dragen. Wanneer een bedrijf echter meer vakantiedagen toedraagt dan het wettelijk minimum, worden deze vaak wel overgedragen of uitbetaald. Door dit toe te laten, creëer je echter een cultuur waarbij werknemers hun vakantiedagen niet opnemen. Door werknemers te ’’dwingen’ al hun vakantiedagen op te nemen in een jaar, stel je als werkgever de balans tussen werk en ontspanning voor werknemers voorop.

Wet flexibel werken

Ook is het van belang dat werkgevers de Wet flexibel werken serieuzer nemen. Deze wet geeft werknemers de mogelijkheid om hun werkduur, -tijden en -plaats aan te passen naar hun behoeften. Werkgevers moeten deze wensen tegemoetkomen, tenzij het verzoek zwaarwegende gevolgen heeft voor de bedrijfsbelangen. Toch blijkt dat in 25% van de gevallen waarbij Nederlandse werkenden beroep deden op deze wet, dit verzoek zonder goede reden werd afgewezen. En een kwart van de werknemers heeft zelfs nog nooit van deze wet gehoord. Dit is jammer, want de Wet flexibel werken is in het leven geroepen om flexibel werken beschikbaarder te maken en daarmee de balans tussen werk en privé te bevorderen.

In de balans tussen werk en privé draait het uiteindelijk om een balans tussen werkgever en werknemer. Natuurlijk moeten werknemers het hef tot op zekere hoogte zelf in handen nemen. Een wet helpt, maar werknemers moeten uiteindelijk zelf de aanvraag doen , op tijd naar huis gaan en hun werkmails niet thuis beantwoorden. Toch helpt het als werkgevers een open en welwillende werkcultuur bevorderen. Hiermee stellen zij werknemers in staat keuzes te maken die voor hun levensomstandigheden het meest zinvol zijn.

Tags: vitaliteit
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE