Tags: burnout, technologie, tools, verloop, vitaliteit

Op 3 manieren kosten besparen met HR-tools

Komen burn-outs ook voor binnen jouw organisatie? Aan het begin van dit jaar opende de NOS een artikel met de kop: ’’Steeds meer werknemers kampen met burn-outklachten.’ De NOS was hier niet de enige in. Zo’n beetje elke nieuwsbron die je maar kunt bedenken, heeft in 2019 wel een artikel geplaatst over het toenemend aantal burn-outs. In 2007 had ongeveer 11% van de werknemers te kampen met burn-outklachten. Ongeveer 10 jaar later was dit gestegen naar 16% (NOS, 2019). Naast het feit dat dit enorm vervelend is voor al die werknemers, is dit ook een zeer grote kostenpost voor alle werkgevers. Hier komen slimme HR-tools om de hoek kijken. Hoe kun je HR-processen en -systemen gebruiken om je werknemers van de bank en in de bureaustoel te houden?

Ziekteverzuim

Onderzoek van TNO laat zien dat de kosten van ziekteverzuim op ongeveer 9 miljard per jaar liggen (NOS, 2019). Deze kosten kunnen voor een organisatie snel oplopen aangezien een zieke werknemer ongeveer anderhalf tot tweeënhalf keer zoveel kost als de brutoloonkosten. Een zieke werknemer zorgt namelijk voor omzetverlies en bijvoorbeeld de noodzaak voor vervangende krachten.

Een van de voornaamste oorzaken achter ziekteverzuim is de relatie tussen de werknemer en werkgever. Hierbij kun je denken aan een te hoge werkdruk, onvoldoende begeleiding vanuit het management, of een gebrek aan ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dit is natuurlijk zonde. Zeker aangezien een groot deel van deze effecten vermindert, of zelfs voorkomen kan worden, door simpele HR-processen beter te structureren en automatiseren. Je kunt hiervoor HR-tools gebruiken om managers en medewerkers op een structurele wijze een inhoudelijk gesprek te laten voeren. Hierbij wordt dus niet alleen naar de volgende salarisverhoging gekeken, maar juist naar hoe de medewerker samen met de manager het volgende doel kan bepalen én behalen!

Personeelsverloop

Behalve dat je als organisatie wil voorkomen dat je medewerkers vaak ziek thuis zitten, moet je er ook voor zorgen dat ze niet al na een jaar vertrekken. Jonge medewerkers tot 25 jaar blijven bijvoorbeeld gemiddeld maar 1,6 jaar bij hun werkgever (CBS, 2019). Naast ziekteverzuim is ook personeelsverloop een enorme kostenpost waar bedrijven met HR-tools op kunnen besparen. Stel, een bedrijf heeft 100 medewerkers en een verloop van 18% per jaar. Wanneer je met het gebruik van een HR-tool inschat dat je na drie jaar het personeelsverloop met 5% hebt teruggebracht, bespaar je al ruim €6.000,- per jaar!

Dat klinkt natuurlijk leuk, maar hoe werkt dit? Onderzoek van Gallup (2018) laat zien dat personeelsverloop direct in verband staat met werkgerelateerde problemen tussen de medewerker en de manager. Daarnaast zijn medewerkers met burn-outklachten 2,6 keer sneller geneigd om hun werkgever te verlaten. HR-tools gaan deze effecten tegen door het verhogen van de employee engagement. Deze employee engagement wordt verhoogd wanneer een werkgever de medewerkers betrekt op het gebied van het gezamenlijk stellen van doelen, inhoudelijke coachingsgesprekken en 360º-gradenfeedback. Met als resultaat: het personeelsverloop van organisaties waarbij employee engagement centraal staat, is tot wel 60% lager dan gemiddeld.

Arbeidskosten

Het is dus duidelijk dat je binnen een organisatie te maken hebt met mensen en hun verschillende behoeften. Hoe je hier mee omgaat, heeft invloed op meerdere kostenposten binnen de organisatie. Eerder vermelde activiteiten zoals coachingsgesprekken worden vaak in verschillende systemen ingepland en opgevolgd. Of nog erger, organisaties die enkel nog werken met Word- of Excel-bestanden om hun performance-managementcyclus in vast te leggen. Maar liefst 66% van de medewerkers geeft aan dat dit proces verouderd is en hun productiviteit verlaagt (CEB, 2015).

Door af te stappen van deze verouderde methodiek en over te gaan op slimme HR-tools kan je niet alleen kostbare tijd van de HR-medewerkers besparen, maar verhoog je ook de tevredenheid en productiviteit van je overige medewerkers. De HR-medewerker is in staat om snel inhoudelijke beslissingen te nemen op basis van feitelijke gegevens afkomstig van de medewerker. De medewerker heeft controle over de eigen persoonlijke ontwikkeling en performance doordat hij of zij zelf binnen de HR-tool aan de slag kan. Zeg vaarwel tegen eindeloze lijsten bulletpoints in Word en geef daadwerkelijk opvolging aan wat je zegt te willen bereiken. Zo houd je focus op wat er echt toe doet, draag je bij aan het collectieve bedrijfsresultaat en lever je waarde op voor de lange termijn.

Drie vliegen in één klap

Het klinkt misschien als een cliché, maar investeren in je medewerkers betaalt zich dus echt uit. Met de inzet van de juiste HR-tool bespaar je binnen no-time direct op kosten en heb je een aantrekkelijke ROI. En eigenlijk zou elke organisatie dit moeten doen. Want waarom zou je wel investeren in de innovatie van je core business, maar niet investeren in de mensen achter die core business?

Tags: burnout, technologie, tools, verloop, vitaliteit
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE