Tags: pearson, talent, uitgelicht

Zes karaktereigenschappen van sterke ’’Critical Thinkers’

’Niks omfietsen. Gewoon een andere manier vinden om de vertrouwde weg te betreden.’

In de verte doemde het tunneltje op waar ik elke dag doorheen fiets om op mijn werk te komen. In plaats van het voor mij bekende fietspad zag ik een enorme plas water liggen. Razendsnel ontstonden in mijn hoofd twee scenario’s. Een waarbij ik, gehuld in een nat pak, uit de tunnel kwam fietsen. En een waarbij ik zou omfietsen en zo zeker een kwartier te laat op mijn werk kwam.

Doordat ik in mijn leven ontelbaar vaak ben gevallen, een nat pak heb gehaald, of een combinatie van beiden, zag ik in eerste instantie geen heil in het betreden van de tunnel. Totdat ik mij besefte dat de enorme plas water hoogstens tot mijn enkels kwam en als ik met genoeg vaart aan zou komen fietsen, ik het waarschijnlijk met mijn benen op de stang, zonder te trappen droog tot de overkant zou kunnen brengen. Het lukte. Niks omfietsen, niks nat pak. Gewoon een andere manier vinden om de vertrouwde weg te betreden. Een voorbeeld van het toepassen van Critical Thinking in het dagelijks leven.

critical thinking grondstof

Klik op bovenstaande afbeelding voor uitgebreide informatie over het concept Critical Thinking en hoe het voor jou van betekenis kan zijn.

Critical Thinking is de vaardigheid om een situatie vanuit meerdere perspectieven te bekijken en daarbij een duidelijk onderscheid te maken tussen enerzijds feiten en anderzijds meningen, vooroordelen en aannames. Deze skill kan van pas komen in de meest onbenullige omstandigheden (zoals bovenstaand voorbeeld) maar blijkt essentieel in de huidige maatschappij en het werkveld, waarin we continu geconfronteerd worden met complexe informatie. De beste Critical Thinkers onderscheiden zich van andere mensen door een aantal karaktereigenschappen die hun vermogen tot kritisch denken versterken:

  1. Nieuwsgierig: Constant op zoek naar nieuwe ideeën, inzichten en informatie. Nieuwsgierig zijn naar uiteenlopende zaken en onderwerpen leidt tot het stellen van vragen die veel andere mensen achterwege zouden laten.
  2. Nederig: In het Engels bestaat het gezegde ’’Knowledge comes trough humality’. Accepteren dat het onmogelijk is om alles al te weten en altijd de waarheid in pacht hebben, opent deuren naar veel nieuwe en verfrissende inzichten.
  3. Onderzoekend: Tijdens het onderzoeken van een onderwerp of vraagstuk komt vaak nieuwe informatie naar voren die je dichter bij het antwoord brengt. Dit kan heel iets anders zijn dan je op voorhand dacht te vinden.
  4. Luisteren: In plaats van de rol aan te nemen van passieve luisteraar tijdens gesprekken of discussies, is het goed om actief te participeren. Dit leidt ertoe dat je informatie goed in je opneemt en aan de hand daarvan vragen kunt stellen waarmee feiten kunnen worden onderscheiden van aannames.
  5. Objectief: Door gefocust te blijven op het doel, en persoonlijke ervaringen, opvattingen en emoties (inclusief die van anderen) hier geen rol in te laten spelen, kan je erin slagen opbjectief te blijven in het nemen van beslissingen en het ontwikkelen van een visie.
  6. Creatief: Creativiteit is belangrijk. Neem bijvoorbeeld eens deel aan een brainstormsessie en laat hierbij al je vooroordelen en aannames los.

’De eerste stap is nadenken over je huidige manier van denken.’

Heb je het idee dat je niet nieuwsgierig, nederig, onderzoekend, een luisteraar, objectief of creatief bent? Je kunt het wel worden!

De eerste stap in het worden van een goede Critical Thinker is nadenken over je huidige manier van denken. Daarover alles in de Critical Thinking Training!

Denk jij wel eens bewust na over je huidige manier van denken? Over wat het zou kunnen veranderen als je dat zou doen? Dan heb je de eerste stap naar het worden van een goede Critical Thinker al gezet.

Tags: pearson, talent, uitgelicht
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE