Iedereen zelf aan het stuur

Allemaal aan de zelfsturing, de nieuwe haarlemmerolie. Yeah right, zelfsturing my a.. Wat is er toch aan de hand met onze professionals waardoor ze steeds maar weer om goedkeuring of bevestiging vragen? Angst om je nek uit te steken, het fout te doen, kwetsbaar te zijn, afgewezen te worden door collega’s, noem maar op. Veel organisaties of leidinggevenden zeggen tegenwoordig: ‘Jij bent in onze ogen de professional die weet wat er nodig is.’ Tot zover klopt het. Maar vervolgens zeggen zeg: ‘Zeg maar wat je nodig hebt of hoe ik je kan helpen.’ Verkeerde keuze. Dat weten ze vaak helemaal niet.

Moed

Het feit dat iemand vakinhoudelijk een professional is, geeft hem of haar nog niet vanzelfsprekend de moed om autonoom te handelen. Professionals zijn tenslotte ook nog gewoon mensen. En mensen springen over het algemeen niet zomaar in het diepe. Dat vraagt moed. Je kan ze helpen de moed te vinden om ondanks de angst of terughoudendheid toch in beweging te komen. Vooropgesteld dat ze dit ‘zelluf willen’. En niet omdat de baas het wil, omdat het “in” is of omdat een duur consultancybureau het zegt.

Attitude

Dit vereist vanuit de leiding een mensgerichte (sociale) attitude vanuit de intentie om de medewerkers te laten groeien in plaats van een resultaatgerichte (instrumentele) attitude vanuit de intentie de omzet te laten groeien. Zolang de top bedenkt dat de professionals zelfsturend moeten zijn, is zelfsturing nog ver weg.

Gepost door McChange

Sr. Adviseur bij McChange

Laat een opmerking achter.