Hoe kom je erachter hoe medewerkers de organisatiecultuur beleven? HR-professionals en experts bogen zich over deze vraag tijdens de Summit XL ‘Employee experience: organisatiecultuur’ van HRcommunity op 13 juni 2019.

Medewerkersonderzoeken zijn niet meer weg te denken uit het moderne bedrijfsleven. Toch gaat het meten nog lang niet overal vlekkeloos. ‘Je moet als organisatie goed weten wat je wilt meten en waarom,’ zegt René Brouwers, directeur van Great Place to Work Nederland, dat wereldwijd organisaties onderzoek, analyse en advies biedt bij het ontwikkelen van een cultuur gebaseerd op vertrouwen.

Belangrijk is dat medewerkers weten dat ze niet afgerekend kunnen worden op wat ze besluiten te delen, benadrukt Frans Kamsteeg, antropoloog en universitair hoofddocent organisatiestudies bij de VU. ‘Pas dan heb je kans op eerlijke reacties. Dat lijkt simpel, maar in praktijk zit daar vaak de angel: mensen vertrouwen er eigenlijk niet op dat je ze de input niet persoonlijk zult aanrekenen.’

Varieer met instrumenten

Ook speelt mee dat mensen in sociaal-empirische onderzoeken vaak geneigd om sociaal wenselijke antwoorden te geven. Kamsteeg: ‘Ook als je goed doordachte vragen stelt en helder bent over je motieven, krijg je mogelijk niet de waarheid te horen.’

Zijn advies: geef goede opvolging aan het meetinstrument wat je inzet en organiseer bijvoorbeeld ook focusgesprekken, dialoogsessies of vragenrondes voor medewerkers. ‘Ook tijdens zulke bijeenkomsten zijn er psychologisch factoren waar je geen grip op hebt, maar door de gesprekken te combineren met andere instrumenten krijg je een genuanceerder beeld van wat er leeft in je organisatie.’

Lees meer in de whitepaper Employee experience: organisatiecultuur.


Goed meten

Tips uit de summit

  • Bedenk van tevoren wat je precies wilt meten en waarom
  • Varieer met meetinstrumenten en organiseer bijvoorbeeld ook focusgesprekken met medewerkers.
  • Doseer om responsmoeheid te voorkomen
  • Zeg duidelijk waarom de meting plaatsvindt
  • Doe werkelijk iets met de resultaten


Meer weten? Bekijk de video naar aanleiding van de Summit XL over organisatiecultuur!

Gepost door HRcommunity

De redactie van HRcommunity brengt de meest interessante content, events, interviews voor HR-professionals samen.

Laat een opmerking achter.