Accelerator: HR op de Blockchain

Op 11 maart start de Accelerator ‘HR op de Blockchain’. In deze Accelerator bouwen we aan een Minimum Viable Product voor jouw organisatie op een deeldomein van HR: Opleiden.

Forse reductie kantoorwerk door de digitale lopende band

Steeds meer HR-afdelingen, en vaak hele organisaties, worden ‘databedrijven’. Veel informatiewerkers zijn meer dan een derde van hun tijd, kwijt met het stellen en beantwoorden van vragen. Vaak gebeurt dit nog met e-mails, chats en social media. Veel medewerkers houden nog een lokale boekhouding bij (dé Excelsheetjes), waarbij je niet zeker weet of je wel dezelfde data hebt. Het kost veel tijd om dit te achterhalen. De Accelerator ‘HR op de Blockchain’ biedt de mogelijkheid laagdrempelig kennis te maken met nieuwe managementconcepten als: digital assembly line, blockchain en Personal Data Service (PDS).

Organisaties besteden tot 30% van hun totale kosten aan het opvragen van data uit andere databanken.

Met de huidige manier van data-organiseren is er veel inefficiency, verspilling en frictie: zowel binnen als tussen organisaties. De digitale lopende band, blockchaintechnologie en Personal Data Service (PDS) helpen deze frictie en daarmee de kosten drastisch te verlagen en daarmee ook nog een eens de privacy en security beter te waarborgen. Een PDS organiseert toegang tot data op het moment dat je deze nodig hebt. We hebben daardoor eigenlijk geen personeelsadministratiesysteem meer nodig. Door schakels in een keten te digitaliseren, beter op elkaar af te stemmen én een gedeelde werkelijkheid te creëren, ontstaat een soort digitale lopende band van gegevensverwerkers die de afstemming in value chains veel sneller, efficiënter en goedkoper maakt.

Business case voor HR-services

Deelnemers aan de Accelerator ‘HR op de Blockchain’ zien kansen om met behulp van concepten als de ‘digitale lopende band’, blockchain en PDS, verspillingen en organisatiekosten te reduceren en de kans op datalekken fors te verlagen.

Stel je organisatie koopt per jaar 2.000 opleidingen in met een gemiddelde prijs van € 1.000 per opleiding en per opleiding zijn de transactiekosten € 50. Doordat er bijna geen administratieve handelingen nodig zijn op een blockchain en leveranciers meer korting geven, zijn de te verwachten besparingsmogelijkheden € 258.000.

Deze besparingsmogelijkheden zijn te extrapoleren naar vrijwel alle inkomende (leveranciers) en uit-
gaande (klanten) transacties, Ook intern levert het veel op met een passende use case en transitieplan.

Voor wie

Dit project is voor aanbieders, afnemers en intermediairs van HR-diensten in het algemeen en opleidingen in het bijzonder. Functies waar dit project zich op richt zijn bijvoorbeeld hr-managers, inkopers, innovatiemanagers, marketeers, IT-architecten, consultants en accountmanagers.

Meedoen?

Wellicht is het inkopen van HR-diensten zoals opleidingen geen corebusiness, maar bijna elke organisatie heeft er mee te maken en je kunt laagdrempelig starten. Blockchain heeft de eigenschap dat als je dit kunt toepassen op hr-processen, het ook met andere producten en diensten kan. Het maakt voor een blockchain niet uit wat data vertegenwoordigen in onze menselijke context. Blockchain is industrie agnostisch. Voordelen van dit programma zijn:

 • laagdrempelig ervaring opdoen met de toepassingsmogelijkheden van de blockchain voor hr;
 • weinig afbreukrisico;
 • besparingsmogelijkheden direct zichtbaar;
 • maatwerk opbrengsten;
 • blockchain kennis en netwerk opbouwen;
 • resultaat: naar een Minimal Viable Product (MVP; eerste werkende toepassing)

Deze Accelerator bouwt voort op het ‘HR Blockchain’ project dat de afgelopen maanden plaatsvond. Deelnemers aan deze Accelerator 2020 ontvangen de rapportage op basis van onderzoek, de procesbeschrijvingen en het onderliggende datamodel uit het vorige project.

Praktisch & Kalender

Werkvorm van deze accelerator zijn (5) design summits. We werken aan een MVP voor jouw organisatie. Deze design summits zijn onderdeel van het digitale transformatieprogramma voor hr-professionals en organisaties, waarin HRcommunity, Weconomics en het ‘HR Blockchainproject’ samen optrekken.

Programma Summits (van 9:30 -12:30, locatie HRcommunity Amsterdam):

 

1. De digitale lopende band komt eraan

Wat de fysieke lopende band heeft gedaan in fabrieken zal de digitale lopende band doen in kantoren. Een digitale lopende band kun je zien als een aaneenschakeling van databanken, gevuld met rijke data die een antwoord geven op een vraag. Een voorbeeld van een vraag kan zijn: ‘Kan ik deze medewerker aannemen op basis van onze richtlijnen en ‘Know Your Employee’ procedure?’ Bij het beantwoorden van deze vraag is geen menselijke interactie meer nodig. De digitale lopende band geeft een antwoord op de vraag en je kunt ervan uitgaan dat het antwoord klopt omdat de feiten in de databank tot stand zijn gekomen op basis van blockchaintechnologie. Dit scheelt tientallen procenten op de totale kosten.

 • Inleider: Paul Bessems (consultant, Weconomics)
 • Datum: 11 maart 2020

2. Scenarioplanning met @Roundtable

Scenarioplanning is een manier om een scherper beeld te vormen van de toekomst van werk en werkorganisaties. Backcasting is vervolgens een manier om naar dit ideaal toekomstbeeld toe te werken. Omdat de toekomst moeilijk te voorspellen is, kun je met scenarioplanning het meest waarschijnlijke scenario met de meeste impact scherper krijgen en op basis hiervan een strategie bepalen. Met een @Roundtable kunnen we een begin maken om een scherper beeld van de ideale toekomst te krijgen.

 • Inleider: nader bekend te maken
 • Workshopleider: Paul Bessems (consultant, Weconomics)
 • Datum: 8 april 2020

3. Community Model Canvas

Steeds meer organisaties willen slim samenwerken in een business community, digital ecosystem of consortium. Maar hoe zet je zo’n community op en nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat deze blijft werken zoals bedoelt? HRcommunity en Weconomics hebben ruim dertig jaar ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van business communities. Met de komst van internet, blockchain en de digitale lopende band neemt de behoefte aan deze communities alleen maar toe. Samen leer je op basis van het Community Model Canvas de belangrijkste community verbindingen stap voor stap concreter te maken.

 • Inleider: Remco Mostertman (community builder, HRcommunity)
 • Workshopleider: Paul Bessems (consultant, Weconomics)
 • Datum: 13 mei 2020

4. Digital Waste Assessment

Slechte kwaliteit van data kan leiden tot verkeerde of vertraagde besluitvorming. Veel mensen zijn zich niet bewust van de omvang van het probleem van digitale en daarmee menselijke verspilling. Ruim een derde van de totale organisatiekosten gaan op aan digitale verspilling. Volgens Harvard bedragen de totale kosten van digital waste in VS bijvoorbeeld ruim 3.100 miljard dollar per jaar. In deze workshop leer je digitale verspilling te herkennen en via een assessment stap voor stap te kwantificeren.

 • Inleider: Walter Bril (consultant Weconomics/Elements.cloud/Salesforce)
 • Workshopleider: Paul Bessems (consultant, Weconomics)
 • Datum: 10 juni 2020

 


5. Simulatie Blockchainproject HRcommunity

Op basis van de resultaten van het ‘Blockchain project HRcommunity’ zal een simulatie uitgevoerd worden waarbij een aantal opleiders hun aanbod profileren en tokeniseren. Vervolgens kunnen een aantal afnemers opleidingen selecteren en via een smartcontract inkopen en betalen. Het geheel van profileren, selecteren, inkopen en betalen wordt tegen minimale digitale, en daarmee menselijke verspilling, uitgevoerd.

 • Workshopleider: Mahir Özdemir (consultant, Weconomics/Avage) en Robert Rongen (IT-architect, Weconomics/Robert Rongen Blockchain Advies)
 • Wanneer: eind juni 2020

6. Community Building Simulation (optioneel)

Effectieve communities behouden de spanning van de verschillen terwijl ze samenwerken. Je kunt én samenwerken én concurreren met bijvoorbeeld je concurrent, maar niet op alle processen. Het vraagt inzicht, moed en doorzettingsvermogen van een community builder om tot een duurzame community te komen die dat doet waarvoor de community ontworpen is. Een bestendige community is zoveel meer dan de technische infrastructuur die partners verbindt. Een belangrijke capability van een community builder is het vermogen om partijen met (ogenschijnlijk) tegenstrijdige belangen bij elkaar te brengen. Hij of zij moet de puzzelstukjes in elkaar kunnen leggen.

Een Community Building Simulation geeft je een kijkje in de keuken bij het opstarten van een project om tot een digital ecosystem te komen. Dit is een business community waarbij deelnemers andere (en vaak tegenstrijdige) belangen hebben terwijl ze processen zoveel mogelijk digitaal uitvoeren via smartcontracts en een gedeeld informatie- en transactienetwerk. In een dag leer je waar je op moet letten, wat hoofd- en bijzaken zijn en welke stakeholders wel of niet aanwezig moeten zijn bij de start van je project.

 • Workshopleider: Paul Bessems (consultant, Weconomics)
 • Datum: najaar 2020 (1 gehele dag)
 • Extra kosten van € 500,00 per deelnemer

Voor leden van de HRincubator – of op uitnodiging van Weconomics – is deelname € 3.500,- ex BTW. Voor niet leden 4.500,-. Leveringsvoorwaarden van HRcommunity zijn van toepassing.

 

Aanmelden of meer informatie graag via onderstaan formulier:

 

 

Gepost door Redactie HRcommunity

De redactie van HRcommunity brengt de meest interessante content, events en interviews voor HR-professionals samen.