Tags: arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, faciliteiten, personeelsverloop

Vijf manieren om hoog personeelsverloop terug te dringen

Een hoog personeelsverloop is een herkenbaar probleem voor veel bedrijven. Managers en HR-professionals steken vaak veel tijd en geld in het binnenhalen van nieuw personeel, maar aandacht voor het behouden van de huidige medewerkers ontbreekt soms nog. Het is echter van belang om te blijven investeren in huidige medewerkers, zodat je ze niet verliest. Hieronder daarom vijf manieren om hoog personeelsverloop tegen te gaan.

1. Voldoende ontwikkelmogelijkheden

De meeste mensen willen niet voor altijd hetzelfde werk blijven doen. Na een tijd in dezelfde functie gewerkt te hebben, ontstaat er behoefte aan uitdaging en diversiteit. Ze willen niet stilstaan, maar zichzelf blijven ontwikkelen zodat ze meer weten én meer kunnen. Dit kan in een hogere functie zijn, of juist in een functie waarin ze iets heel anders doen. Als je dit als werkgever niet kan bieden, is de kans groot dat werknemers het ergens anders gaan zoeken. Zorg er daarom niet alleen voor dat werknemers kunnen doorgroeien binnen jouw bedrijf, maar ook dat ze weten dat deze mogelijkheid bestaat. Bied bovendien leermogelijkheden aan, zowel in het werk zelf als in de vorm van opleidingen. Dit kan bijvoorbeeld online, waar medewerkers zich op een heel laagdrempelige manier“ al vanaf tien minuten per dag“ kunnen ontwikkelen. Ze kunnen dan zelf kiezen wat, waar én wanneer ze willen leren. Binnen een aantal weken kan een volledige training al zijn afgerond. Opleiden vraagt als werkgever wellicht om een investering, maar levert veel kennis, vaardigheden en loyaliteit op.

2. Goede communicatie

Transparantie is de sleutel tot betrokkenheid, en betrokken mensen verlaten een bedrijf minder snel. Wees daarom eerlijk over wat er speelt en wat de plannen voor de toekomst zijn. Geheimzinnigheid zorgt voor minder verbondenheid en resulteert in een hoog verloop. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat goede communicatie uit tweerichtingsverkeer bestaat. Naast transparant communiceren is het ook van groot belang om goed te luisteren naar wat medewerkers zélf zeggen. Daarna is het zaak om echt iets te doen met de signalen die zij afgeven.

3. Gezonde bedrijfscultuur

Natuurlijk is het fijn als je een cultuur hebt waarin iedereen hard werkt, maar het is net zo belangrijk dat medewerkers zich op hun gemak voelen. Een gezonde bedrijfscultuur zorgt ervoor dat medewerkers het naar hun zin hebben en met een goed gevoel naar hun werk gaan. Te veel controle, gebrek aan waardering, verplicht overwerken of te veel stress, leiden ertoe dat je medewerkers een negatief gevoel krijgen bij hun werkgever. Ze zijn dan eerder geneigd om open te staan voor een andere baan. Zorg er dus voor dat je waardering uitspreekt naar je medewerkers en aandacht schenkt aan de werkzaamheden die ze uitvoeren. Dit draagt bij aan een fijne bedrijfscultuur en kan daarmee personeelsverloop terugdringen.

4. Concurrerende arbeidsvoorwaarden

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn bedrijven continu aan het concurreren met andere bedrijven om het beste personeel binnen te halen. Dat werknemers op dit moment kiezen om voor jou te werken, wil niet zeggen dat ze dit de rest van hun carrière zullen blijven doen. De arbeidsvoorwaarden zijn een van de belangrijkste punten waarop werknemers de keuze voor een werkgever baseren. Het is daarom belangrijk om goede arbeidsvoorwaarden te creëren, zodat werknemers zich graag aan jouw organisatie blijven binden en niet op zoek gaan naar een werkgever die hen iets beters aanbiedt. Dit gaat verder dan enkel het salaris; juist de secundaire arbeidsvoorwaarden worden van steeds groter belang. Denk hierbij aan extra vakantiedagen, een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en een flexibel thuiswerkbeleid.

5. Een prettige werkomgeving

Een prettige, gezonde werkomgeving kan niet alleen niet alleen personeelsverloop, maar ook ziekteverzuim terugdringen. Niemand wil vijf dagen per week doorbrengen op een plek die ze ongelukkig maakt. Als je wil dat je medewerkers het naar hun zin hebben binnen jouw organisatie, moet je zorgen voor een fijne werkomgeving. Genoeg daglicht, een opgeruimd kantoor, goede stoelen, een smaakvolle inrichting, voldoende hygiëne en een prettige temperatuur zijn voorbeelden die daaraan bijdragen.

Voor het behouden van werknemers is het dus belangrijk om aandacht aan hen te schenken, zodat je gezien blijft worden als een aantrekkelijke werkgever. Voldoende ontwikkelmogelijkheden, goede communicatie, een gezonde bedrijfscultuur, concurrerende arbeidsvoorwaarden en een prettige werkomgeving zijn manieren die het verschil kunnen maken wanneer het gaat om het behouden van personeel. Houd hier daarom rekening mee en zorg ervoor dat jouw medewerkers tevreden zijn met jou als werkgever, en dit ook blijven!

Tags: arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, faciliteiten, personeelsverloop
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE