Tags: powernap, the body practice

De kracht van powernaps

In veel vooruitstrevende bedrijven is het al mogelijk: een powernap doen onder werktijd. Google, Ben & Jerry’s, Nike en Apple, om er maar een paar te noemen, hebben al een snooze of nap-room zodat hun medewerkers een powernap kunnen doen als zij dat nodig hebben. Waarom zij dit doen lees je in dit artikel. Wellicht dat het de moeite waard is om ook een nap-room te overwegen op kantoor.

Waarom zou je een powernap stimuleren?

Als je een vertegenwoordiger van Ben & Jerry’s mag geloven dan is openstaan voor powernaps net zo normaal als een gezonde lunch verzorgen. We look out for our employees’ quality of life, and providing space and time for naps is just another way for us to take care of the people who work there, zegt de vertegenwoordiger van Ben & Jerry’s. If people need to catch a little snooze during the day to do the best possible job they can do, we’re behind it, aldus de vertegenwoordiger.

In Japan gaan ze zelfs een stukje verder. Als je daar even wegdommelt tijdens een meeting dan wordt dit gezien als teken dat je hard werkt. Je bent immers zo toegewijd aan je werk dat het je uitput en je dus even moet bijtanken. Japanners hebben hier zelfs een woord voor: inemuri. Vrij vertaald betekent dit ’’’aanwezig zijn terwijl je slaapt’’. Het komt erop neer dat je slaapt waar andere mensen bij zijn terwijl je eigenlijk iets anders zou moeten doen. Bijvoorbeeld luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben tijdens een meeting.

Nu adviseer ik niet dat we allemaal het voorbeeld van de Japanners moeten volgen, maar het is absoluut de moeite waard om stil te staan bij powernaps. Ik zal je vertellen waarom.

Slaperigheid onder werktijd beïnvloedt het concentratievermogen, nauwkeurigheid, stemming, productiviteit en creativiteit. Sterker nog, medewerkers met een slaapgebrek lopen een groter risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes en depressie. Een kort dutje van zo’n 15 tot 20 minuten kan de productiviteit al enkele uren verbeteren.

De kracht van powernaps

De lengte van de powernap is bepalend voor wat er gebeurt in je hersenen. Met een powernap van 15 tot 20 minuten profiteer je van de volgende voordelen:

  • Jezelf opladen“ een reset voor het lichaam en energieboost
  • Zorgt voor meer alertheid
  • Verbetert het concentratievermogen
  • Verbetert de motorische vaardigheden
  • Vermindert stress
  • Een boost voor de stemming

Hoe powernap je succesvol op kantoor?

Ben je al overtuigd? Dan speciaal voor jou nog een aantal tips voor hoe je succesvol kunt powernappen op kantoor.

1. Kies het juiste moment

We hebben allemaal een ingebouwde 24-uurs klok in ons lichaam. Dit noem je het circadiaan ritme. Vanwege deze ingebouwde klok worden de meeste van ons slaperig na de lunch. Meestal tussen 14:00 en 15:00 uur. Het is daarom verstandig om rond deze tijd een powernap te doen. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat je daadwerkelijk in slaap valt en je verstoort er niet je nachtrust mee.

2. Gebruik een wekker

Het succes van een powernap zit ’’m in hoelang je een dutje doet. Slaap je te lang, dan kun je in een te diepe slaap komen waardoor je achteraf nog vermoeider bent. Slaap je te kort, dan kun je niet profiteren van de eerdergenoemde voordelen. Bovendien wil je in slaapfase 1 komen wat moet lukken in 15 tot 20 minuten. In deze fase word je nog makkelijk wakker als iemand je naam noemt.

3. Zoek de juiste locatie

Kies een plek waar de kans klein is dat je wordt gestoord. Bij voorkeur een plek waar je kan liggen, maar een comfortabele stoel werkt ook prima. Vind je op kantoor geen goede plek? Je auto is ook een prima plek voor een powernap.

4. Gebruik hulpmiddelen

Oordoppen, een slaapmasker en een dekentje zijn de ideale hulpmiddelen om van jouw powernap een succes te maken. Overweeg dus om (een van deze) hulpmiddelen mee te nemen naar kantoor.

5. Deel het met je collega’s

Om de kans op storen zo klein mogelijk te maken is het verstandig om je collega’s te vertellen dat je even een powernap gaat doen. En laten we eerlijk zijn; 20 minuten moeten ze je wel kunnen missen toch?

Wat goed is om te weten is dat powernaps niet voor iedereen zijn weggelegd. Als je moeite hebt met (in)slapen ’s nachts, dan kun je beter niet overdag slapen want dit kan je nachtrust negatief beïnvloeden.

Staan jullie al open voor powernaps onder werktijd? Uiteraard bepaal je als werkgever zelf hoever je wilt gaan in het ondersteunen van de gezondheid van je medewerkers, maar hopelijk zet dit artikel je aan het denken. De gezondheidsvoordelen liegen er niet om en het is niet voor niets dat veel vooruitstrevende bedrijven hun medewerkers de mogelijk geven om een powernap te doen. Ga het gesprek aan met je medewerkers en vraag hen hoe zij erin staan. Zouden zij het prettig vinden om de mogelijkheid te hebben om even een dutje te doen? Wie weet is het een schot in de roos!

Tags: powernap, the body practice
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE