Tags: Mercer, nieuws, onderzoek

Werkgevers wereldwijd hanteren empathische personeelsaanpak ten tijde van coronacrisis

 

Organisaties focussen op (financieel) welzijn en ambities personeel

Amstelveen, 26 maart 2020-Meer dan ooit richten werkgevers overal ter wereld zich de komende tijd op de gezondheid, het financiële welzijn en de ambities van hun personeel. Dat blijkt uit het wereldwijde Global Talent Trends 2020-onderzoek van adviesbureau Mercer. Het onderzoek identificeert vier trends en wijst uit dat een empathische personeelsaanpak van organisaties hét recept is ten tijde van de coronacrisis.

Het onderzoek wijst uit dat 33% van de werknemers verwacht dat hun baan binnen drie jaar wordt vervangen. 61% denkt dat hun werkgevers hen voorbereiden op hoe het werk er in de toekomst uit zal zien. 55% vertrouwt erop dat hun organisatie hen zal omscholen indien hun baan verandert, bijvoorbeeld als gevolg van automatisering. Bedrijven moeten hier op anticiperen, en daarmee ook transformeren, terwijl ze worden geconfronteerd met onvoorziene uitdagingen zoals COVID-19. En een waarschijnlijke economische terugslag, die de adoptie van nieuwe personeelsstrategieën kan beïnvloeden en versnellen.

Trend #1: werkervaring opnieuw vormgeven

De eerste trend die het onderzoek aanstipt is dat organisaties wereldwijd hun personeel inspireren én stimuleren om de bestaande werkervaring opnieuw vorm te geven. 58% van de organisaties doet dit met als doel meer mensgericht te worden. Toch gelooft slechts 27% van de leidinggevenden dat de ervaring van werknemers een zakelijk rendement zal opleveren. En hoewel 61% van de werknemers zijn werkgever vertrouwt om voor zijn welzijn te zorgen en 48% van de leidinggevenden het als een belangrijk focuspunt beschouwt, heeft slechts 29% van de HR-leiders een gezondheids- en welzijnsstrategie.

Derk Jan Koole, business leader career bij Mercer Nederland: ’’Hier valt nog genoeg winst te behalen. Energieke medewerkers zijn essentieel om de transformatie-agenda van organisaties te realiseren: ze blijven langer bij het bedrijf, zijn veerkrachtiger en zijn sneller bereid om te scholen. Vooral nu werknemers zich zorgen maken over de impact van de corona-pandemie op hun gezondheid, baanzekerheid en financiën, kunnen werkgevers het vertrouwen van hun werknemers maken of kraken met de acties die zij ondernemen. En vooral ook door de empathie die zij hun personeel tonen.’

Trend #2: prioriteit geven aan omscholing

De tweede trend is dat bedrijven het personeelsbestand transformeren door nieuwe banen te creëren die passen bij een nieuwe wereldeconomie. Omscholing is de beste manier om zakelijk succes te stimuleren. Koole: ’’99% van alle organisaties begint aan een transformatie en rapporteert aanzienlijke hiaten in de beschikbare vaardigheden van het personeel. Het personeelsbestand, en het gebrek aan toekomstbestendige vaardigheden, zijn de belangrijkste redenen waarom transformaties mislukken.’ Hoewel 78% van de werknemers aangeeft er klaar voor te zijn om nieuwe vaardigheden te leren, zegt 38% dat ze niet genoeg tijd hebben om te trainen. Bovendien investeert slechts 34% van de HR-leiders in het omscholen van personeel als onderdeel van hun strategie om zich voor te bereiden op de toekomst van werk. 40% weet niet over welke vaardigheden hun personeel beschikt.

Koole: ’’Hier ligt een enorme kans voor organisaties. Zij moeten inzichtelijk maken hoe toekomstige functies eruit zien en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn. Wanneer zij in kaart hebben welke vaardigheden er al in huis zijn, kunnen ze daar hun omscholingsbeleid op aanpassen.’

Trend #3: data-benadering toepassen op menselijke vaardigheden

Als derde trend noemt het rapport dat werkgevers data en menselijke vaardigheden vaker met elkaar combineren. De ontwikkeling van machine learning sijpelt inmiddels door in alle bedrijfstakken: het gebruik van voorspellende analyses is in vijf jaar tijd bijna verviervoudigd; van 10% in 2016 naar 39% in 2020. Minder dan de helft van de organisaties gebruikt deze statistieken echter om menselijke vaardigheden te analyseren; zo zet slechts 43% de data in om werknemers te identificeren die van plan zijn te vertrekken en 18% kent de impact van beloningsstrategieën op prestaties.

Koole: ’’Terwijl kunstmatige intelligentie grote hoeveelheden data sneller en minder foutgevoelig kan analyseren, kunnen mensen nog altijd beter beoordelen of de uitkomsten zinvol zijn. Alhoewel de data en de capaciteit voor analytics in veel bedrijven nu beter op orde zijn, blijven de vaardigheden om de juiste onderzoeksvragen te stellen én de vaardigheid om daar vervolgens juiste conclusies en aanbevelingen uit te trekken achter. Hierdoor blijft het grotere potentieel van analytics onbenut.’

Trend #4: verder kijken dan aandeelhoudersbelang

Tot slot laat het rapport zien dat bedrijven verder kijken dan alleen het aandeelhoudersbelang. 85% van de leidinggevenden wereldwijd is het hier over eens. Maar, slechts 35% van de bedrijven komt dit ook daadwerkelijk na. Ondertussen geeft een op de drie werknemers aan liever voor een werkgever te werken die verantwoordelijkheid toont tegenover alle stakeholders en niet alleen tegenover aandeelhouders en investeerders. Koole: ’’De afgelopen jaren ventileerden de meeste bedrijven dat werknemers op de eerste plaats komen. De huidige coronacrisis is hét moment om de daad bij het woord te voegen; zet (de gezondheid en het welzijn van) werknemers op de eerste plaats. Het vertrouwen dat zij in hun werkgever hebben en hoe zij zich in de toekomst aan het bedrijf binden, is afhankelijk van de maatregelen die bedrijven nemen in deze crisis. En ook hoe zij er straks weer uit komen.’

Over het onderzoek

De vijfde editie van Mercer’s 2020 Global Talent Trends-onderzoek deelt inzichten van meer dan 7.300 senior business executives, HR-leiders en werknemers, en biedt een diepe duik in negen belangrijke industrieën en 16 regio’s over de hele wereld.

Over Mercer

Mercer gelooft in een positieve toekomst waarin we een nieuwe invulling geven aan de wereld van werk, het hervormen van pensioen- en beleggingsresultaten. En laten zien wat echte gezondheid en welzijn is. Mercer’s meer dan 25.000 medewerkers zijn gevestigd in 44 landen en het bedrijf is actief in meer dan 130 landen. Mercer is onderdeel van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), ‘s werelds grootste professionele dienstverlener op het gebied van risico’s, strategie en mensen met 76.000 collega’s en een jaarlijkse omzet van bijna 17 miljard dollar. Via haar marktleidende activiteiten, waaronder Marsh, Guy Carpenter en Oliver Wyman, helpt Marsh & McLennan haar klanten om wegwijs te worden in een steeds dynamischer en complexer wordende omgeving. Ga naar www.mercer.com voor meer informatie en/of volg Mercer op Twitter en LinkedIn.

Tags: Mercer, nieuws, onderzoek
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE