Eenzaamheid op de werkplek komt meer voor dan gedacht. Medewerkers voelen zich eenzaam, ondanks de aanwezigheid van en interactie met collega’s.

Eenzaamheid heeft niets te maken met alleen zijn. Het wordt omschreven als een negatieve emotie die voortkomt uit het vervreemd zijn van of afgewezen worden door anderen. Daarnaast voelt de eenzame medewerker zich beroofd van veilige, hechte connecties met anderen. Dit kan zowel privé als op het werk gebeuren, ondanks een grote vriendengroep, familie en collega’s op het werk. Werkgerelateerde eenzaamheid kan ontstaan uit het onvermogen van de medewerker zelf om duurzame sociale relaties met collega’s tot stand te brengen of te onderhouden, maar het kan ook zijn dat de organisatiestructuur deze relaties niet bevorderd of zelfs onmogelijk maakt.

Maskeren van eenzaamheid

Wanneer werkgerelateerde eenzaamheid ontstaat is het niet vanzelfsprekend dat medewerkers dit probleem benoemen en hulp zoeken. Het gevoel van zelfredzaamheid kan ertoe leiden dat medewerkers het ervaren van eenzaamheid zien als hun eigen probleem. Ze willen anderen hier niet mee belasten. Daarnaast kan het gevoel ontstaan dat het betrekken van anderen, zoals collega’s, het probleem niet op gaat lossen.

[…]

Het volledige artikel lezen?

Klik hier
De Coronakrant

Gepost door De Coronakrant

De Coronakrant is een online platform voor ondernemers en werkgevers om kennis en ervaringen met elkaar te delen in plaats van allemaal zelf het wiel uit te moeten vinden. Het is een online ontmoetingsplek met columns, informatieve artikelen, interviews en praktijkverhalen- en voorbeelden over de gevolgen van het coronavirus op Nederlandse werkgevers en ondernemers. Het doel? Elkaar niet infecteren, maar inspireren!