Tags: Coach, coronacrisis, verbinden

Werkgever, wees proactief en maak écht contact!

Corona raakt ons allemaal en veel werknemers ervaren grote stress. Steeds meer bedrijven bieden een coachingstraject aan om werknemers te helpen, maar het lijkt erop dat het aanbod velen niet bereikt. Hoe komt dit? We gaan in gesprek met Annette van Engelen, directeur van OnzeCoach-Coachpoolbeheer en senior coach Arjeh Mesquita.

Corona is hét gesprek van de dag. Iedereen heeft te maken met de gevolgen het virus. Dit zorgt voor collectieve stress. OnzeCoach heeft speciaal voor deze periode een kort online coachingsaanbod ontwikkeld. Zo kunnen werknemers op een eenvoudige manier een senior coach uitzoeken. Annette van Engelen legt uit waarom coaching nu extra belangrijk is. Corona brengt nieuwe vraagstukken met zich mee, die buiten de gebruikelijke coachthema’s vallen. Het omgaan met de nieuwe situatie vergt veel van mensen. Omdat het om een langdurige periode gaat, is het essentieel dat je hulp krijgt als je niet goed in je vel zit. Vandaar dat we een laagdrempelig programma hebben ontwikkeld, waarmee we mensen helpen om met de uitdagingen van nu om te gaan.

Onderhuidse stress

Dus hoewel veel bedrijven een prachtige lijst van trainingen en coaches aandragen, lijken werknemers er relatief weinig gebruik van te maken. Als coach helpt Arjeh Mesquita professionals om betekenisvol om te gaan met stress, stagnatie en burn-out. Hij is verbonden aan OnzeCoach en wordt daarnaast door verschillende organisaties benaderd voor ’’corona-coaching’. Ondanks het maatwerkaanbod kloppen er minder organisaties aan dan verwacht. Hoe verklaart hij dat? Hij verklaart hoe het kan dat veel mensen ondanks het mooie aanbod niet aankloppen. Mijn observatie is dat mensen wel behoefte hebben aan een gesprek met en coach, maar zelf de vraag niet weten te stellen. De overlevingsstand waar mensen inzitten, kan ervoor zorgen dat ze niet kunnen reflecteren op hun behoeftes, dat ze niet weten wat ze nodig hebben. Het idee is: ik zit hier nu eenmaal in en hoe kan een coach daar nou bij helpen? Ondertussen is er veel onderhuidse stress en die komt er op een gegeven moment toch uit, met een flink risico op burn-outs. Arjeh: Wat je ziet, is dat mensen niet alleen fysiek in een kleine ruimte zitten, maar ook mentaal. De dagen lijken op elkaar, er heerst misschien veel angst en bezorgdheid en er is weinig afleiding in de vorm van sociale contacten. Door de stress kan het zijn dat je eenvoudigweg geen uitweg ziet, en doordat je geen uitweg ziet, neemt de stress toe.

Vraag hoe het gaat

Arjeh en Annette zien dat organisaties in de huidige situatie nog meer betrokken zijn op hun werknemers en veel onlinetrainingen, workshops en coaching voor ze organiseren. Maar alleen een rijkelijk aanbod aandragen, is niet genoeg. Essentieel voor werkgevers is hierbij een proactieve houding, vertelt Arjeh. Aangezien werknemers niet snel zelf aan de bel zullen trekken, zullen werkgevers hen actief moeten benaderen. Hierbij is het belangrijk dat werkgevers mogelijkheden binnen de privacywetgeving zien. Vragen hoe het met iemand gaat, kan altijd. Ook kan de werkgever met bijvoorbeeld het sturen van een mini-enquête zicht krijgen op wat er onder werknemers speelt en waar ze behoefte aan hebben.

Door een persoonlijke benadering waarin echte interesse wordt getoond in het wel en wee van de werknemer, kan boven tafel komen waar de behoefte ligt en kan passende hulp aangeboden worden. Bijvoorbeeld in de vorm van coaching. Onze zeventig coaches zijn doorgewinterde professionals en laten werknemers na een gesprek vaak 10 kilo lichter achter, aldus Annette. Ze benadrukt dat het hier niet gaat om een langlopend traject, maar doelgericht coachen in de vorm van maximaal drie online gesprekken. Arjeh vult aan: Ook ben ik een voorstander van het faciliteren van groepsgesprekken onder werknemers, zodat mensen kunnen zien en ervaren dat we allemaal verbonden zijn.

Meer dan een goedbedoeld ’’kop op’

Een coach kan dus een ideaal klankbord zijn. Eigenlijk lucht je even je hart, vertelt Annette van Engelen. Met het verschil dat het niet je buurvrouw is, maar een professional die getraind is in luisteren met volle aandacht, terugkoppelen en je in het gesprek laat nadenken over je eigen reactiepatronen in tijden van spanning. Het heeft ook te maken met wat je jezelf vertelt, welke woorden je eraan geeft. Een professionele coach zal je helpen je gedachtenrepertoire te verbreden. Dat gaat verder dan een goedbedoeld ’’kop op’. En alleen dat kan al een hoop stress wegnemen. Feit is dat corona heeft gezorgd voor een nieuwe realiteit, vertelt ze. En deze realiteit zal nog lang duren.

Arjeh Mesquita: Het is een pittige situatie, en toch is het ook een periode waar je van kunt leren. We willen mensen echt helpen om hier niet aan onderdoor te gaan, maar er met een goede luisterhouding en de juiste tools en mindset goed of zelfs beter uit te komen. En daar heeft zowel de werknemer als de werkgever voordeel van.

Door Maria van Beelen

Tags: Coach, coronacrisis, verbinden
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE