Stel dat je een medewerker hebt die te ruim in de uren zit voor de taken die er liggen. Bijvoorbeeld iemand voor wie 5 dagen in de week werk was, maar nu nog maar 3. Je kunt niet zonder deze medewerker, dus ontslag is geen optie. Kun je gedeeltelijk ontslaan?

Via het UWV kan dat in principe alleen als het meerdere werknemers betreft. Bijvoorbeeld een restaurant dat de lunch sluit, maar voor het diner openblijft. Dan heb je nog steeds al die mensen nodig, maar voor minder tijd. Dan kan ontslag, gevolgd door een nieuw contract voor minder uren.

Maar als het maar één werknemer betreft waarvan het werk deels is weggevallen? Deeltijd-ontslag is dan in wezen een individuele urenvermindering, met een navenante salarisaanpassing. Bijvoorbeeld van 5 naar 3 dagen voor 60% van het loon.

Als het een structurele vermindering is van minstens 20% dan heeft de medewerker recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. Voor de verloren uren is er recht op een werkloosheidsuitkering. Afgesproken kan worden dat de uitkering tijdelijk wordt aangevuld.

In de kredietcrisis hadden we de Deeltijd-WW. Daarna Werktijdverkorting, die in maart is vervangen door de NOW. Naast de NOW is er nu geen regeling. Maar in overleg met de werknemer kun je de deeltijd-WW wel nabootsen.

Gepost door mr. H.P. Kamerbeek

Bij Kamerbeek Advocaten helpen wij bedrijven bij het oplossen van hun arbeidsrechtelijke vraagstukken. We zijn een team van gespecialiseerde advocaten en juristen. Bevlogen en bereikbaar, efficiënt en effectief. Waarom? We love arbeidsrecht! Voor diverse brancheorganisaties en beroepsverenigingen fungeren wij als huisjurist en als juridische helpdesk voor de aangesloten bedrijven.

Laat een opmerking achter.