In een gisteren gepubliceerde uitspraak had een werknemer in kort geding een wijziging van arbeidsplaats geëist. De werknemer, een commercieel medewerkster bij een keukenbedrijf, had sinds 15 maart thuis gewerkt. Op 6 mei had de directie iedereen gevraagd om weer op kantoor te hervatten. De werknemer vroeg toestemming om thuis te mogen blijven werken. De werkgever stond dat niet toe.

De werknemer vroeg de rechter om de werkgever te veroordelen het thuiswerken toe te staan, in ieder geval tot 1 september. Het thuiswerken was volgens haar prima gegaan, en op het werk namen collega’s de regels van social distancing niet goed in acht.

De rechter ging er niet in mee. De werkgever had meerdere, passende maatregelen genomen om een veilige werkplek te waarborgen. Dat de regels op de werkvloer stelselmatig werden overtreden, was niet gebleken. De werkgever had goed uitgelegd waarom haar werknemers op de werkplek aanwezig moesten zijn. De rechter: “Het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuis werken grijpt niet zo ver in op deze specifieke rechtsverhouding dat [werknemer] daaruit een ‘recht op thuis werken’ kan putten.”

De eerste rechtszaak over thuiswerken tijdens corona is dus beslist ten gunste van de werkgever.

mr. H.P. Kamerbeek

Gepost door mr. H.P. Kamerbeek

Bij Kamerbeek Advocaten helpen wij bedrijven bij het oplossen van hun arbeidsrechtelijke vraagstukken. We zijn een team van gespecialiseerde advocaten en juristen. Bevlogen en bereikbaar, efficiënt en effectief. Waarom? We love arbeidsrecht! Voor diverse brancheorganisaties en beroepsverenigingen fungeren wij als huisjurist en als juridische helpdesk voor de aangesloten bedrijven.