Tags: blog, coaching, ontslag

Weet wat je te doen staat bij ontslag; 10 tips

Hoewel je er nooit zeker van kunt zijn dat je tot in de eeuwigheid je baan zult behouden, is de kans op ontslag in deze tijd groter. Wat helpt is als je weet wat je te doen staat als je tòch ontslagen wordt.

Veel mensen zijn bang voor ontslag, maar met deze 10 tips van de loopbaancoach kom je snel weer aan het werk.

Het zijn onzekere tijden. Hoewel je er nooit zeker van kunt zijn dat je tot in de eeuwigheid je baan zult behouden, is de kans op ontslag, of het niet verlengen van je tijdelijke contract in deze tijd groter. En niemand vind dat fijn. Vaak zien mensen het toch als een persoonlijk falen, als een mislukking. Alleen al de gedachte of de dreiging van een ontslag kan ervoor zorgen dat mensen gaan piekeren. Ze gaan slecht slapen, worden prikkelbaar, en gaan nog meer piekeren. Maar het is heel simpel, je wordt ontslagen òf je wordt niet ontslagen. En jij kan niet meer doen dan je best, en je werk goed doen.

Wat helpt is als je weet wat je te doen staat als je tòch ontslagen wordt. Als je de stappen kent voorkom je dat je in een groot zwart gat valt. We geven je 10 tips bij ontslag.

  1. Kom in actie

    Krijg je slecht nieuws, is het belangrijk om je ontslag eerst emotioneel een plaats te geven en tegelijk toch snel actie te ondernemen. Je kunt het vergelijken met het organiseren van een begrafenis. De dag van het overlijden geef je jouw emoties voorrang , maar vanaf de volgende dag focus je je naast het rouwen ook op de organisatie van een mooi afscheid. We zien dat mensen die na een ontslag snel werk maken van een nieuwe baan, vaak minder diep in een emotionele put vallen en ook sneller een nieuwe baan vinden.

  2. Geef niemand de schuld

    Ontslagen worden is niet leuk. Maar zeker in deze coronatijden heeft een schuldige zoeken geen enkele zin. Ook al ben je boos, ontgoocheld of verdrietig, reageer deze gevoelens niet af op je omgeving. Reageer je af door een blokje door de buurt te lopen of door je lekker te laten gaan op keiharde muziek. Een cliënte van mij doet aan auto-schreeuwen: Rij met je auto naar een leeg parkeerterrein en ga dan, in je auto, keihard zitten schreeuwen. Heerlijk ? Ook als je ruzie hebt met je partner erg handig om te doen trouwens, haha!

  3. Blijf positief

    Als je nog een tijdje door moet werken voordat het ontslag ingaat, blijf dan je werk dan goed doen. Je kan beter met een positieve indruk het bedrijf verlaten dan met een conflict. Wie weet trekt de economie snel weer aan en willen ze je dan wel opnieuw aannemen. Beding wel dat je vrij krijgt voor sollicitatiegesprekken. Zo hoef je niet alles na je werkuren nog te doen.

  4. Vraag advies

    Je staat er niet alleen voor. Bij je huidige werkgever kan je hulp vragen, bij HR of je manager. Extern kan je steun zoeken bij familie, vrienden en het vrouwennetwerk waar je (natuurlijk) bij bent aangesloten.

  5. Aanbevelingen

    Vraag een aanbeveling van je huidige werkgever en een paar collega’s of opdrachtgevers, zowel op schrift als op LinkedIn (erg belangrijk!). Handig om bij andere sollicitaties in te zetten als extra overtuigingsargument.

  6. Studeer bij

    In de tijd dat je in between jobs bent kunt je tijd ook gebruiken om iets bij te leren. Bijvoorbeeld een taal, of projectmanagement of extra computerskills. En werk aan je online presence.

  7. Neem een coach

    Vraag je werkgever of je loopbaantraject kan volgen. Een goede loopbaancoach kan je helpen je competenties en wensen in kaart te brengen, in kaart te brengen welke baan goed bij je zou passen en je helpen om samen met jou die baan te vinden.

  8. Zorg dat je precies weet wat je zoekt

    Een omschrijving als ’’Ik werk graag met mensen en dieren’ leidt niet tot een baan. Maar als je zegt ’’ik ben dierenarts en zoek aansluiting bij een plattelandspraktijk’ heeft iedereen meteen een beeld van wat je kan en wat je zoekt. Wees zo specifiek mogelijk en vertel dat aan iedereen die het maar wil horen. En natuurlijk vergeet je LinkedIn niet.

  9. Kom van de bank af

    Ga met mensen praten. Ook als je nog niet precies weet wat je zoekt. Werk dan met een hypothese. Bijvoorbeeld: ’’Ik denk dat ik een goede projectmanager zou zijn in de communicatie rond grote infrastructurele projecten’. Ga dan praten met mensen die dat werk al doen, èn met mensen die samenwerken met mensen die dat werk doen. Vraag ze hoe hun werk eruit ziet, wat doen ze op een dag, wat zijn de uitdagingen, de issues, hoe zien ze de toekomst van hun baan etc. Op basis van die gesprekken kun je dan inschatten of je hypothese klopt. Zo ja, dan heb je meteen ingangen in die wereld, zo nee, dan pas je hypothese aan en begin je overnieuw.

  10. Help anderen. Door anderen te helpen met contacten uit jouw netwerk kom jij bij je netwerk ook weer onder de aandacht

Ik hoop je met deze 10 tips bij ontslag geholpen te hebben. Al is het alleen maar in de vermindering van je angst voor ontslag. Succes!

Tags: blog, coaching, ontslag
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE