Tags: coronacrisis, nieuwe normaal, SAMapp

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Momenteel gaat er 97% van het totale budget van de zorgkosten uit naar de gevolgen en maar 3% naar het voorkomen van ziektes en daar gaat verandering in komen.

Onlangs nam ik deel aan de virtuele reSTART HEALTHcare Hackathon (georganiseerd door Deloitte, Nationale Nederlanden, Ministerie van VWS, Alles is Gezondheid, Agis Innovatiefonds en Dutch Hacking Health) waarbij preventie centraal stond. Een van de sprekers tijdens het programma was Erik Gerritsen, Secretaris Generaal van het ministerie van VWS. Hij gaf aan dat ook het ministerie van VWS zich meer gaat richten op preventie. Momenteel gaat er 97% van het totale budget van de zorgkosten uit naar de gevolgen en maar 3% naar het voorkomen van ziektes en daar gaat verandering in komen, aldus Gerritsen.

Fijn dat ook de overheid zich realiseert dat voorkomen beter is dan genezen. Dat schreef onze beroemde landgenoot Desiderus Erasmus al aan het begin van de 16e eeuw, en dat inzicht is ook vandaag de dag zeer van toepassing. Het gaat op voor veel zaken, niet in de minste plaats voor ziektes en schulden en laat nou net op dit moment voor deze twee grote angst bestaan. Daarin ligt ons inziens een grote rol voor de overheid, maar ook voor zorgverzekeraars, werkgevers en niet in de laatste plaats voor de burgers zelf.

Voor alle partijen valt enorme winst te behalen, ik haal er willekeurig een aantal aan:

  • overheid: lagere zorgkosten en gezondere burgers die langer kunnen doorwerken
  • zorgverzekeraars: lagere kosten, hogere winst en aantrekkelijke partij voor klanten als de premies omlaag gaan
  • werkgevers: lagere verzuimkosten en gezondere, actievere en vooral productievere medewerkers
  • burgers: lagere zorgpremies, betere gezondheid, meer geld over voor leukere dingen en een blijer en gelukkiger leven

Dit is uiteraard even heel kort door de bocht genomen. Maar kennelijk ziet de overheid ook in dat het haar daadwerkelijk veel kan gaan opleveren en ook alle zorgverzekeraars die we spreken zetten hier steeds meer op in. Preventie is dus hot en daar kunnen wij alleen maar blij van worden. Graag zoom ik nog even verder in op de andere twee genoemde stakeholders: de werkgevers en de burgers, in dit geval de medewerkers.

Werkgevers

Steeds meer werkgevers zien het belang in van het investeren in preventie. Afgelopen jaren is niet alleen het ziekteverzuim bij veel organisaties gestegen (met name bij grote bedrijven), maar ook het verloop liep steeds verder op. Dat zorgde er voor dat ook in de hoogste lagen van het management de noodzaak om daar iets aan te doen toenam, maar nog steeds werd daar maar mondjes maat in geïnvesteerd. En toen kwam de coronacrisis en dat zette alles ondersteboven zo leek het. Je zou denken dat er nu meer dan ooit wordt bezuinigt voor het behoudt van het bedrijf en dat geldt voor een heel aantal organisaties, want bij veel bedrijven zullen grote aantallen medewerkers hun baan verliezen. Toch zijn er ook hoopvolle berichten.

Er zijn ook bedrijven die inzien dat er juist nu geïnvesteerd moet worden in de gezondheid van de medewerkers. Jarenlang waren ze zich wel bewust van het feit dat die het grootste kapitaal vormden, maar desalniettemin ging het belang van de aandeelhouders veelal voor. Daar lijkt nu verandering in te komen. Zo blijkt o.a. uit de verslagen van een aantal grote multinationals die deelnemen aan een grootschalig en wereldwijd onderzoek, waaronder Pepsico, retailer Sainsburry’s en Franse farmaceut Sanofi, die hun ervaringen en inzichten delen die ze tot nu toe tijdens de corona-pandemie hebben opgedaan. In de eerste plaats is nu meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk onze gezondheid is. Daarom is er nu veel meer aandacht voor het welzijn van de medewerkers dan voorheen, en dan vooral voor de mentale gezondheid. Iets dat voorheen tot de soft skills werd gerekend en wat niet altijd even serieus genomen werd, met name door de ongrijpbaarheid en omdat het moeilijk meetbaar was.

Er wordt daarnaast vooral ingezet op betere communicatie, empathisch leiderschap, agile werken en het stimuleren van de ontwikkeling van de medewerkers. Je leest het hele verslag in mijn blog ’’Hoe de coronacrisis voor wereldwijde positieve veranderingen zorgt binnen de HR sector’.

Als het gaat om het verbeteren van de mentale gezondheid van de medewerkers zijn er nieuwe vaardigheden nodig, Want wist je dat gebleken is dat bij 94% van deelnemers aan programma’s die bedoelt zijn om de mindset te veranderen, er een positieve verandering optreed en de flexibiliteit en het welzijn toenemen?

Maar tevens zijn nieuwe vaardigheden nodig om hen voor te bereiden op de veranderingen die gaande zijn en nog gaan komen. En hoewel 78% van de werknemers aangeeft er klaar voor te zijn om nieuwe vaardigheden te leren, zegt 38% dat ze niet genoeg tijd hebben om te trainen zo is te lezen in een artikel in AM over het Global Talent Trends 2020-onderzoek van adviesbureau Mercer. Bovendien investeert slechts 34% van de HR-leiders in het omscholen van personeel als onderdeel van hun strategie om zich voor te bereiden op de toekomst van werk. 40% weet niet over welke vaardigheden hun personeel beschikt. Hier ligt een enorme kans voor organisaties, aldus Derk Jan Koole, business leader career bij Mercer Nederland. Zij moeten inzichtelijk maken hoe toekomstige functies eruit zien en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn. Wanneer zij in kaart hebben welke vaardigheden er al in huis zijn, kunnen ze daar hun omscholingsbeleid op aanpassen. Dus ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen, want wat als de medewerkers onvoldoende vaardig zijn om te kunnen anticiperen op nieuwe tijden?

Medewerkers

En dat is gelijk een mooi bruggetje om te kijken naar de medewerkers zelf, want ook voor hen is een grote rol weggelegd als het gaat om preventie. Tenslotte is iedereen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn/haar eigen gezondheid. Premier Rutte gaf dat tijdens de diverse persconferenties omtrent de coronamaatregelen ook al aan. En ik insinueer niet dat iedereen die ziek is daar altijd zelf iets aan kan doen, want er zijn natuurlijk veel ziektes waarbij dat niet het geval is. Maar als Covid-19 ons ook iets leert, is het dat iemand die besmet raakt maar voldoende weerstand heeft vanuit een gezonde levensstijl, deze minder heftig ziek wordt en sneller hersteld dan iemand die dat niet heeft. En als we dan kijken naar de mentale gezondheid, dan zien we dat je daar als individu ook heel veel aan kunt doen om er voor te zorgen dat je gezond blijft. Studies laten zelfs zien dat het trainen van je hersenen en beweging an sich, er voor kan zorgen dat je gezond ouder wordt en bijvoorbeeld minder vatbaar bent voor dementie. Professor dr. Erik Scherder is ’s lands bekendste voorvechter daarvan.

Het jammere is alleen dat we het allemaal zo druk hebben. En het veranderen van gedrag en aanleren van nieuwe vaardigheden bereik je nu eenmaal niet door het lezen van een artikel of het volgen van een workshop. Dat heeft tijd nodig en heel veel (dagelijkse) herhaling, gedurende een periode van minstens 6 weken tot een jaar. Gelukkig zijn er veel mooie initiatieven en aanbieders voor die daaraan bij kunnen en willen dragen om het voor zowel werkgevers als werknemers zo makkelijk en effectief mogelijk te maken.

Bij SAM gaan we voor een integrale aanpak, waarbij gekeken wordt naar wat er al is, wat goed werkt. wat niet en waarom niet en wordt alles aan elkaar verbonden, zodat het geen losse programma’s zijn, maar een samenhangend geheel wordt wat onderdeel uitmaakt van de (bedrijfs)cultuur. Zowel op micro-basis bij afzonderlijke organisaties, als ook macro waarbij ingezet wordt op ’’care’ in plaats van ’’cure’ en het een samenspel wordt tussen de overheid, zorgverzekeraars, het bedrijfsleven en de medewerkers. Wie doet er mee?

____________

SAM heeft als missie om zoveel mogelijk mensen in balans te krijgen en het algehele welzijn te verhogen, en biedt een integrale aanpak vanuit samenwerking met o.a. een holistische zelfontwikkelings-app gericht op preventie. Jouw medewerkers kunnen zelf maar ook als team aan de slag met tips, challenges (serie van oefeningen) en e-learnings op de 6 belangrijke levensthema’s: persoonlijke groei, gezondheid, relatie, familie & vrienden, werk & carrière en financiën. En als HR manager ontvang jij elke 2 weken een rapportage (uiteraard anoniem) wat jullie medewerkers bezig houdt en hoe het met hen gaat.

Wil je de app een maand gratis uitproberen? Speciaal voor de lezers van HRcommunity mogen we je dit aanbieden door de activatiecode HRCommunity! in te vullen in het inlogscherm. Download de app gratis op je telefoon met deze links vanuit de app store of play store.

Wil je meer weten over SAM? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Tags: coronacrisis, nieuwe normaal, SAMapp
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE