De grootste uitdaging van het thuiswerken is nog steeds focus en productiviteit. Tussendoor een wasje draaien, even op social media kijken of andere afleidingen in huis: we raken nog steeds afgeleid. We geven je graag tips voor productiever thuiswerken en meer focus.

1. Creëer een ritme

Deze tip heb je vast al vaker voorbij zien komen, maar dit is erg belangrijk om je werkdag goed te starten. We zijn grotendeels ons oude ritme kwijt, dus het is belangrijk dat we zelf weer een ritme creëren. Zet je wekker, neem een douche en doe alsof je naar je werk gaat. Zo geef je je hersenen een seintje dat je vandaag productief gaat zijn. Ook train je je brein in een verschil tussen een thuiswerkdag en een weekenddag.

2. Timemanagement

Heb je moeite om je goed te concentreren tijdens het thuiswerken? Lukt het niet om een taak af te krijgen? Uit onderzoek van Baumeister [1] blijkt dat taken die je niet afmaakt door je hoofd blijven spoken en denkkracht kosten. Er zijn veel tips en technieken te vinden om productiever te werken en afleidingen tegen te gaan. De pomodorotechniek komt je vast bekend voor, maar heb je het ook al weleens geprobeerd? Je werkt in concentratieblokken van 25 minuten waarbij je met volle focus aan één taak werkt. Daarna neem je vijf minuten pauze en dan start je met een nieuw blok. Ideaal tegen uitstelgedrag! Er zijn verschillende online timers [2] die je hier bij kunnen helpen. Je kunt je ook verdiepen in andere methodes, zoals Getting Things Done, Eat that Frog of de Covey Kwadrant. Het kan geen kwaad om één van deze methodes te testen, wie weet word je er een stuk productiever van!

3. Leg je telefoon weg

Telefoontjes, appjes, notificaties… we worden nog veel te vaak afgeleid door onze smartphones. Een onderzoek van dscout [3] laat zien dat we gemiddeld 2,42 uur per dag naar ons smartphonescherm kijken. Bij obsessieve gebruikers is dit zelfs 3,75 uur. Het blijft verleidelijk om tijdens het werken even door je tijdlijn te scrollen, maar dit slurpt een hoop tijd én productiviteit. Zet tijdens het werk je geluid uit, of nog beter: zet je telefoon op vliegtuigstand. Het kan ook goed helpen om je telefoon uit het zicht te leggen. Het is misschien even wennen, maar je zult merken dat het een heleboel afleiding scheelt.

4. Zorg voor leuke ontspan-momenten

De gedachte dat we van 9 tot 5 allemaal productief zijn is niet echt meer van deze tijd. Zorg voor een goede focus tijdens het thuiswerken, maar zorg ook voor fijne ontspanmomenten. Een onderzoek van Desktime [4] laat namelijk zien dat de tien productiefste werknemers degenen zijn die regelmatig pauzeren. Het gaat dan om pauzes waarbij je even je werkplek verlaat. Pauzes zorgen ervoor dat je scherp blijft en je kunt je hoofd leeg kunt maken. Maak een wandeling, kijk een aflevering op Netflix of ga iets anders leuks doen. Als je weet dat er iets leuks op je wacht, werk je ook productiever.

Ook is het belangrijk om met anderen in contact te blijven tijdens het thuiswerken. Een leuke en laagdrempelige manier om in contact te blijven met collega’s is de online teambuilding app [5] van Edgeplore. Via challenges, opdrachten en ranking games werk je aan het versterken van de teambuilding, maar dan digitaal. Het brengt ook nog eens humor en positiviteit in de dag, wat voor de thuiswerkers een moment van ontspanning is tijdens stressvolle dagen. De ideale manier om tijdens het thuiswerken toch in verbinding te blijven met collega’s!

[1] onderzoek van Baumeister
[2] online timers
[3] dscout
[4] onderzoek van Desktime
[5] online teambuilding app

Avatar

Gepost door Stef Oomen