Tags: Gommer Pensioen, pensioen, proforma

Proforma loonstrook ook voor pensioen?

Een proforma loonstrook raakt steeds meer ingeburgerd. Bij een wisseling van baan of een verandering van functie intern wordt vaak een proforma loonstrook gedraaid om het netto effect weer te geven. Want brutoloon is aardig, maar de boodschappen betaal je uiteindelijk toch uit je nettoloon.

Een proforma loonstrook raakt steeds meer ingeburgerd. Bij een wisseling van baan of een verandering van functie intern wordt vaak een proforma loonstrook gedraaid om het netto effect weer te geven. Want brutoloon is aardig, maar de boodschappen betaal je uiteindelijk toch uit je nettoloon.

Nog te weinig zie ik werknemers die een proforma pensioenberekening laten maken en dat is een gemiste kans.

Je werkt één dag per week voor je pensioen

Gemiddeld werken we één dag per week voor ons pensioen. Gemiddeld! 20% van je salaris is gemiddeld dus bestemd voor je pensioen. Pensioen is feitelijk niets anders dan salaris. Uitgesteld salaris. Dus waarom wel een proforma loonstrook, maar geen proforma pensioenberekening? Wanneer het nettoloon een paar tientjes tegenvalt gaan de meeste mensen daar wel even over in gesprek. Niet beseffend dat het pensioeneffect vele male groter kan zijn.

Er zijn bedrijven die meer dan 30% aan pensioenpremie betalen en de werknemers dragen zelf niets bij. Een aanzienlijk uitgesteld salaris dus. Maar er zijn ook bedrijven die 5% betalen en werknemers betalen de helft van die premie. Deze werkgever betaalt dus 12 keer zo weinig als de werkgever die 30% betaalt.

Een werknemer zou zich dus niet alleen moeten focussen op de loonstrook en eigen bijdrage, maar ook op totaal dat wordt ingelegd in pensioen. Maak dus naast de proforma loonstrook ook een proforma pensioenberekening.

 

Proforma pensioenberekening

De berekening moet uitgaan van hoeveel pensioen de werknemer op kan bouwen tussen vandaag en de pensioendatum. En hoeveel daarvan de werknemer zelf betaalt. De eigen bijdrage ziet de werknemer terug op loonstrook en verlaagt het nettoloon. Maar dat deel haal je af van de opbouw. Wat overblijft is wat de werkgever voor de werknemer opbouwt.

Focus je daarbij op de pensioenopbouw en niet zozeer op de betaling van de werkgever. Dat is interessant voor jullie als werkgever, want dan weet je wat de werknemer kost, maar voor de werknemer is dit niet interessant. Daar gaat het om de opbouw. Er is in veel pensioenregelingen sprake van subsidie tussen generaties. Die subsidie tussen generaties gaat komende jaren verdwijnen maar dat is nu nog niet het geval. En zolang er sprake is van subsidie, is het niet zo belangrijk om te kijken naar de inleg, maar meer naar de uitkomst.

 

Beoordeling proforma berekeningen

Waar werknemers nu vaak kijken naar het netto loon, komt dat met een proforma pensioenberekening in een heel ander daglicht te staan. Als je netto iets minder gaat verdienen, maar je pensioenopbouw verdubbeld, kan het toch financieel interessant zijn. Maar andersom kan ook waar zijn. Een hoger nettoloon wil niet altijd zeggen dat de werknemer er op vooruit gaat.

Tags: Gommer Pensioen, pensioen, proforma
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE