Tags: coronacrisis, economie, transformatie

Nederland samen met Scandinavische landen het beste in staat om uit de Coronacrisis te komen

Welvaart op lange termijn vereist betere publieke diensten, groene investeringen en digitalisering.

De uitbraak van de COVID-19-pandemie heeft niet alleen geleid tot een wereldwijde gezondheidscrisis en een diepe economische recessie – dieper dan de neergang tijdens de financiële crisis van 2008-2009 – maar heeft ook geleid tot een klimaat van diepe onzekerheid over de toekomstige vooruitzichten. 

Terwijl geen enkel land het virus kan ontkomen stelt het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum (WEF) dat landen met een geavanceerde digitale economie en digitale vaardigheden, een robuust sociaal vangnet en ruime ervaring met vorige pandemieën het beste in staat zijn om de economische effecten van de pandemie te beperken.

Nederland op de vierde plaats en zeer goed instaat zich uit de crisis te transformeren

Zegt Prof. Henk Volberda Professor of Strategic Management & Innovation van de Amsterdam Business School – University of Amsterdam.

Op vrijwel alle prioriteitsgebieden voor economische transformatie scoort de Nederlandse economie volgens professor Volberda zeer goed. Nederland staat zelfs twee keer in de top 3 als het gaat om infrastructuur en digitale netwerken en vaardigheden en opleidingen voor de toekomstige arbeidsmarkt. Maar ook als het gaat om betrouwbare publieke instituties (4e plaats), sociale voorzieningen en arbeidshervormingen voor de nieuwe economie (5e plaats), uitbreiding van de zorginfrastructuur (5e plaats), publiek-private samenwerkingen voor toekomstige markten (7e plaats) en het stimuleren door bedrijven van diversiteit en inclusie (7e plaats) doet Nederland het bovengemiddeld, zo stelt professor Volberda. Verbeterpunten voor de Nederlandse economie zijn volgens Volberda een herziening hoe bedrijven, vermogen en arbeid worden belast in nationaal en internationaal verband. Tevens stelt hij dat er meer aandacht nodig is voor concurrentie en mededinging in sleuteltechnologieën van de vierde industriële revolutie (kunstmatige intelligentie, big data en robotica) zodat Nederlandse bedrijven nieuwe verdienmodellen kunnen ontwikkelen. Ook zijn er Volberda meer langdurige en oplopende investeringen nodig in onderzoek en innovatie om ook in nieuwe markten te domineren en zullen bedrijven meer aandacht moeten besteden aan lange-termijn 

Welke aspecten van concurrentievermogen maken een economie veerkrachtig gedurende de pandemie?

Landen met een geavanceerde digitale economie en digitale vaardigheden zijn meer succesvol om hun economie in de lucht te houden terwijl hun burgers vanuit huis werken. Met name Nederland, Nieuw Zeeland, Zwitserland, Estland en de Verenigde Staten scoren hier heel goed op.

Landen met een robuust economische vangnet zoals Denemarken, Finland, Noorwegen, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland hebben mensen die niet konden werken goed ondersteund. Ook landen met een sterk financieel systeem zoals Finland, de Verenigde Staten en Singapore konden het MKB meer krediet verstrekken om insolventie te voorkomen.

Landen die gezondheidszorg, fiscaliteit en sociaal beleid kunnen plannen en integreren zijn meer succesvol in het verzachten van de effecten van de crisis zoals Singapore, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk.

Landen met ervaringen met voorgaande epidemieën (bijvoorbeeld SARS) hebben betere protocollen en technologische systemen (bijvoorbeeld Korea en Singapore) opgebouwd en konden daarmee de epidemie betere isoleren dan andere landen.

Deze jaarlijkse graadmeter van internationaal concurrentievermogen is uitgevoerd onder 126 landen. Dit jaar wordt voor het eerst sinds 1979 geen ranking gegeven, maar aangegeven welk economieën het beste in staat zullen zijn om zich te transformeren. Het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business School, UvA onder leiding van Prof. dr. Henk W. Volberda, is partnerinstituut van het World Economic Forum en verzamelde de gegevens voor Nederland.

Tags: coronacrisis, economie, transformatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE