Tags: coronacrisis, mentale gezondheid, ziekteverzuim

Werknemers kunnen derde coronagolf mentaal niet aan volgens 43 procent HR-professionals

Een derde coronagolf is misschien onvermijdelijk, maar 43 procent van de HR-professionals verwacht dat dit mentaal te zwaar wordt voor hun collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van psychologenplatform OpenUp onder 548 HR-professionals. Een derde van de respondenten geeft aan dat sinds de coronacrisis medewerkers beter in de gaten gehouden moeten worden. De tweede golf was in de ogen van bijna de helft van HR-professionals zwaarder voor het personeel dan de eerste golf. Op een derde golf zitten ze dus zeker niet te wachten.

Mentale gezondheid belangrijker

HR-professionals merken dat medewerkers hun mentale gezondheid belangrijker vinden sinds de coronacrisis (56%). Dit blijkt onder andere uit de vragen die zij nu van medewerkers krijgen. In het afgelopen jaar heeft 42 procent van de professionals namelijk meer vragen omtrent mentale problemen gehad. Daarnaast kloppen medewerkers sinds het begin van de coronacrisis bij eveneens 42 procent van de HR-professionals vaker aan met privé-problematiek. 

Toch vinden HR-professionals het niet altijd makkelijk om medewerkers vanuit huis bij te staan. Maar liefst 29 procent vindt het lastig om medewerkers tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Dit heeft te maken met dat het lastiger is om iemands emoties online te lezen (64%) en dat de professionals minder meekrijgen van wat er speelt bij medewerkers (60%). De informatie die wordt gedeeld bij het koffiezetapparaat wordt gemist. Daarnaast vinden de HR-professionals het moeilijker om iemand digitaal bij te staan, te troosten en te motiveren (respectievelijk 57%, 42% en 41%).

Ziekteverzuim toegenomen

Het management neemt in het merendeel van de bedrijven gelukkig de juiste rol aan in deze crisis. Zo geeft 59 procent aan dat er genoeg aandacht van het management is voor de impact van de coronaregels. Toch is bij 43 procent het ziekteverzuim toegenomen sinds maart 2020. Dit kan om fysieke klachten gaan, maar ook om psychische klachten. Ruim 1 op de 3 professionals (37%) denkt dat het verzuim hoger zou zijn geweest zonder hun bijdrage.   

Gijs Coppens, oprichter van psychologenplatform OpenUp en GGZ-psycholoog: De lockdown is vorige week met nog drie weken verlengd. Nu moeten de alarmbellen bij bedrijven echt afgaan als het gaat om mentale gezondheid van medewerkers. Het is zorgwekkend dat het ziekteverzuim in veel organisaties is toegenomen. Het is makkelijk om dit toe te schrijven aan de mensen die fysiek last hebben van het coronavirus, maar daarmee is er te weinig oog voor de mentale problematiek die het virus met zich meebrengt. Het thuiswerken en de eindeloosheid van de situatie hebben zijn weerslag op Nederlanders. Het is nu belangrijker dan ooit dat bedrijven ook voor hun medewerkers zorgen op mentaal gebied. Heb je hiervoor niet het juiste specialisme in huis? Kijk dan om je heen. Er zijn genoeg instanties en psychologen die jouw werknemers kunnen helpen.

Meer weten over het onderzoek? https://www.openup.care/post/de-impact-van-het-coronavirus-op-werknemers-en-organisaties-door-de-ogen-van-hr

Tags: coronacrisis, mentale gezondheid, ziekteverzuim
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE