Tags: coronacrisis, lockdown, niet-kantoorbanen

Tweede lockdown heeft grote impact op gewerkte uren bij niet-kantoorbanen

Werknemers met variabele contracten het hardst geraakt

Tijdens de tweede lockdown – eind 2020 – daalde het totale aantal gewerkte uren door mensen met een niet-kantoorbaan met bijna 35% ten opzichte van de eerste week na de zomervakantie. Dit blijkt uit onderzoek van Dyflexis, ontwikkelaar van soft- en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie. Daarin werden de uren van ruim 3000 bedrijven in vijf zogenaamde non-desk branches meegenomen: horeca, zorg en welzijn, retail en e-commerce, productie en warehousing en recreatie. Medewerkers met variabele contracten werden het hardst geraakt. Zij zagen het aantal gewerkte uren met bijna 37% dalen. In de eerste week na de kerstvakantie was dat zelfs meer dan 42%.

Totaal aantal gewerkte uren zakt ruim een derde

Vergeleken met de eerste week na de zomervakantie daalde het totale aantal gewerkte uren in non-desk branches in de eerste week van de gedeeltelijke lockdown met bijna 5%. Daarna liep het aantal uren gemiddeld even een stukje op, waarna de uren verder naar beneden doken en in week 51 bijna 35% lager uitkwamen. In de weken erna liep het aantal uren weer wat op, maar bleef nog steeds ver onder het niveau van begin september. In de week van 3 t/m 9 januari werd er in totaal nog steeds ruim 23% minder uren gemaakt.

Horeca en recreatiesector zwaar geraakt

De recreatiesector maakte na een kleine opwaartse beweging na week 45 procentueel een diepe val naar beneden. In week 51 werd er ruim 70% minder uren gemaakt dan in week 35 en in de week van 3 t/m 9 januari is dat niveau nog ongeveer even laag (eveneens ruim 70% in de min). Deze sector wordt gevolgd door de horeca, waarin al na week 35 geleidelijk aan steeds minder uren ging werd gedraaid. In de eerste week na de kerstvakantie worden er nog steeds bijna de helft minder uren gedraaid dan de eerste week na de zomervakantie. Opvallend is dat er in de productie en warehousing-branche tot week 50 alleen maar meer uren werden gedraaid en na een dip begin dit jaar is het oude niveau al bijna weer gehaald.

Download via deze link het volledige onderzoeksrapport van Dyflexis, met daarin de gewerkte uren in Nederland van 30 augustus 2020 tot 9 januari 2021, uitgesplitst per branche en contractsoort.

Over Dyflexis

Dyflexis specialiseert zich in de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke software en hardware voor personeelsplanning en urenregistratie.

Dyflexis helpt bedrijven efficiënt personeel in te plannen en garandeert een minimale tijdsbesparing van 25% op de administratieve lasten. Hierdoor kunnen ondernemers hun kostbare tijd aan zaken besteden die een succesvolle bedrijfsgroei stimuleren. Het systeem wordt ingezet in verschillende branches waar vooral met non-desk medewerkers wordt gewerkt zoals: recreatie, retail & e-commerce, zorg & welzijn, productie & warehousing en horeca. Ruim 3.000 ondernemingen maken dagelijks gebruik van Dyflexis.

Tags: coronacrisis, lockdown, niet-kantoorbanen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE