Deze aflevering staat in het teken van de arbeidsrechtelijke uitdagingen die COVID-19 meebrengt. Ook brengt dit virus unieke rechtspraak mee. De zaak waarin de werknemer zei COVID-19 te hebben, maar in werkelijkheid in de gevangenis zat, kan dan ook niet ontbreken. 

Loonbetalingsverplichtingen

Werknemers kunnen om verschillende redenen in quarantaine moeten: ze hebben COVID-19, ze zijn in aanraking geweest met een besmet persoon of ze komen uit een risicogebied. Is de werkgever in al deze gevallen verplicht het loon door te betalen? En heb je recht op loon indien je COVID-19 hebt opgelopen op een illegaal feest?

Thuiswerken 

Momenteel werken veel mensen thuis. Ook dan draagt de werkgever verschillende verplichtingen ten aanzien van de arbeidsomstandigheden van de werknemer. Het enkel vragen of de werknemer een fijne werkplek heeft, is niet altijd voldoende. Je kunt je voorstellen dat werkgevers werknemers ‘gewoon’ op werk willen hebben. Kun je dat als werkgever verplichten? Anders gezegd: heeft de werknemer een recht om in zijn pyjama thuis te (blijven) werken? 

Vakantiedagen 

Veel werknemers hebben vanwege COVID-19 en het thuiswerken veel niet-gebruikte vakantiedagen. Wanneer vervallen de wettelijke vakantiedagen? En hoe zit dit met de contractuele (bovenwettelijke) vakantiedagen? Hoe zit het met de vakantiedagen die wel al waren opgenomen, maar niet zijn ingezet, omdat een vakantie uiteindelijk toch niet doorging? En kun je als werkgever voorkomen dat alle werknemers in dezelfde periode de vakantiedagen willen gebruiken?

Vaccineren

Vooral door het vaccineren hebben zich veel nieuwe juridische vragen voorgedaan. Harriët Schelhaas geeft antwoord op de vraag: is het verbintenisrechtelijk mogen dat privileges worden uitgedeeld aan mensen die gevaccineerd zijn? Jaap van Slooten gaat in op de vraag: kunnen werknemers worden verplicht zich te laten vaccineren? En wat is de rol van privacywetgeving bij de vaccinatie? 

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Gepost door Hidde Bruinsma

De hoofdrolspelers   Niels van der Neut en Hidde Bruinsma begonnen jaren geleden samen aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA en spreken elkaar nog altijd dagelijks. Hidde bleek al snel een andere richting te kiezen, terwijl Niels zich volledig op het recht stortte. Hidde bewandelt tegenwoordig het pad van freelancer, de ‘nieuwe zelfstandige’. Niels is meer de klassieke werker van de twee en is momenteel verbonden als promovendus arbeidsrecht aan de UvA.   Het idee en doel van de podcast   In november 2020 kregen ze het idee een toegankelijke podcast te lanceren voor HR-medewerkers: Juridisch Geneuzel. Daarmee willen ze laten zien hoe het recht in elkaar zit, maar ook dat het recht leuk kan zijn. Hierdoor is de podcast serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Aan de hand van sappige uitspraken bespreken ze actuele arbeidsrechtelijke vraagstukken. Elke aflevering belt een hoogleraar, docent, onderzoeker, advocaat en/of jurist in. De podcast heeft geen commercieel oogmerk.   Website   Op www.juridischgeneuzel.nl staat van alles wat in de afleveringen wordt besproken. Ook hebben luisteraars de mogelijkheid een luistervraag op te sturen over arbeidsrecht die dan in een aflevering of op de Instagram van de podcast wordt beantwoord. Op de Instagram-pagina wordt minstens één keer per week een inhoudelijke arbeidsgerelateerde post geplaatst.

Laat een opmerking achter.