Tags: nieuw pensioenstelsel, pensioen

Wie krijgen compensaties in het nieuwe pensioenstelsel?

Vanaf volgend jaar worden alle pensioenregelingen aangepast. Iedereen krijgt een individuele pensioenpot. Maandelijks wordt een percentage van de pensioengrondslag als premie gestort in je eigen pensioenpot. Het premiepercentage is voor alle leeftijden gelijk. Dat betekent dat veel werknemers er flink op achteruit gaan. En dat moet worden gecompenseerd.

Wat gebeurt er als je nu middelloon hebt?

Veel pensioenregelingen zijn nu gebaseerd op middelloon. Bij een middelloonregeling bouw je als werknemer ieder jaar eenzelfde percentage pensioen op. De kosten van dat pensioen stijgen naarmate je als werknemer ouder wordt.

In het nieuwe stelsel (lees daar meer over in dit en dit artikel) is niet langer het pensioen het uitgangspunt, maar de premie. Deze premie is leeftijdsonafhankelijk. Een jonge werknemer krijgt hetzelfde percentage als een oudere werknemer. We noemen dit een flat rate.

In vergelijking met de huidige kosten wordt er voor een jongere dus meer geld in de pensioenpot gestort. Voor een oudere werknemer juist minder. Voor een oudere werknemer is de overgang naar het nieuwe stelsel dus een achteruitgang. En dat moet worden gecompenseerd.

Wat gebeurt er als je nu beschikbare premie hebt

De meeste beschikbare premieregelingen zijn gebaseerd op een leeftijdsafhankelijke staffel. Een jonge werknemer krijgt minder premie, naarmate je ouder wordt neemt de premie toe. Het doel is dat het pensioen dat je kunt opbouwen met de premie per leeftijdscohort ongeveer gelijk is.

In het nieuwe stelsel verdwijnen staffels. Die worden vervangen door een flat rate.

Ook hier krijgt de jongere meer premie en de oudere werknemer minder. Voor oudere werknemers is dit dus een achteruitgang. En die moet worden gecompenseerd.

Overgangsregime

Je mag er ook voor kiezen om voor bestaande werknemers die nu in een middelloonregeling zitten bij een verzekeraar, of nu een staffel hebben, ook in het nieuwe stelsel de staffel te continueren. Je krijgt dan een flat rate voor nieuwe werknemer en een staffel voor het huidige personeelsbestand.

Dit heeft op korte termijn zeker voordelen. Want je kunt over naar het nieuwe stelsel zonder dure compensatieregelingen. Er zitten echter ook flink wat nadelen aan deze optie.

Nadelen overgangsregime

Je krijgt grote verschillen in pensioenpremies binnen het bedrijf. Een jonge werknemer die nieuw in dienst komt, kan tot wel vier keer zoveel premie krijgen als je bestaande werknemer. Terwijl voor oudere werknemers dat precies andersom is. Nieuwe werknemers krijgen aanzienlijk minder pensioenpremie dan bestaande oudere werknemers.

De combinatieregeling, staffel voor bestaande werknemers en flat rate voor nieuw personeel, wordt in de toekomst steeds duurder. Dus er komt vroeg of laat een moment dat je om reden van gestegen kosten daar weer iets aan wilt of moet gaan doen.

Kies voor eenvoud

Twee regelingen betekent ook twee keer administratie, twee keer onderhoud en twee keer communicatie. En juist communicatie van pensioen wordt de komende jaren steeds belangrijker. Het hebben van een eenvoudige en eenduidige pensioenregeling is dan ook absoluut aan te bevelen.

 


De sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Uitval, verminderde productiviteit, vertrekregelingen en regelingen voor vervroegde pensionering. Bijna altijd draaien werkgevers op voor deze kosten. Werkgevers zijn er in toenemende mate voor verantwoordelijk dat werknemers in goede gezondheid en op een productieve manier de pensioendatum halen. Maar hoe doe je dat?

In deze whitepaper een concreet 3-stappenplan waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van pensioenadvies en pensioencoaching.

Op een schaal van 1 tot 5, wat vind je van Workwize?(Vereist)
1 = zeer slecht 5 = fantastisch
Hoe groot acht je de kans dat je het product of de dienst van Workwize in de toekomst gaat gebruiken?(Vereist)
1 = zeer klein 5 = heel groot
Wat vind jij van de presentatie skills van Workwize?(Vereist)
1 = ondermaats 5 = uitstekend
Naam(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: nieuw pensioenstelsel, pensioen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE