Als warming-up deelt Evert Verhulp zijn favoriete verhaal op het gebied van ontslag met een plotwending waar je u tegen zegt. Na deze geweldige zaak worden de verschillende beëindigingsmogelijkheden kort langslopen.

De beëindigingsovereenkomst 

Aan deze overeenkomst zijn verschillende voorwaarden gebonden, zoals het schriftelijkheidsvereiste. Wat zijn exact de vereisten? Waar moet op worden gelet in het kader van de WW-uitkering? En wat als de werknemer de Nederlandse taal niet machtig is?

Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen

Gelet op de verwachte economische nasleep van COVID-19, ligt het voor de hand dat bedrijfseconomische ontslagen helaas onvermijdelijk zijn. Hoe werkt dit ontslag? Mag de werkgever kiezen wie hij ontslaat op deze grond? En heeft de werknemer ook dan recht op een transitievergoeding? Pascal Besselink gaat in dit kader nog in op de vraag: zie je door COVID-19 andere vragen op het gebied van ontslag?

Transitievergoeding

Niels stipt aan dat het systeem van transitievergoedingen kan leiden tot scheve situaties. Moeten we een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld het Oostenrijkse systeem? Of moeten de transitievergoeding worden afgeschaft en de WW-uitkering worden verhoogd?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Gepost door Hidde Bruinsma

De hoofdrolspelers   Niels van der Neut en Hidde Bruinsma begonnen jaren geleden samen aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA en spreken elkaar nog altijd dagelijks. Hidde bleek al snel een andere richting te kiezen, terwijl Niels zich volledig op het recht stortte. Hidde bewandelt tegenwoordig het pad van freelancer, de ‘nieuwe zelfstandige’. Niels is meer de klassieke werker van de twee en is momenteel verbonden als promovendus arbeidsrecht aan de UvA.   Het idee en doel van de podcast   In november 2020 kregen ze het idee een toegankelijke podcast te lanceren voor HR-medewerkers: Juridisch Geneuzel. Daarmee willen ze laten zien hoe het recht in elkaar zit, maar ook dat het recht leuk kan zijn. Hierdoor is de podcast serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Aan de hand van sappige uitspraken bespreken ze actuele arbeidsrechtelijke vraagstukken. Elke aflevering belt een hoogleraar, docent, onderzoeker, advocaat en/of jurist in. De podcast heeft geen commercieel oogmerk.   Website   Op www.juridischgeneuzel.nl staat van alles wat in de afleveringen wordt besproken. Ook hebben luisteraars de mogelijkheid een luistervraag op te sturen over arbeidsrecht die dan in een aflevering of op de Instagram van de podcast wordt beantwoord. Op de Instagram-pagina wordt minstens één keer per week een inhoudelijke arbeidsgerelateerde post geplaatst.

Laat een opmerking achter.