Boete voor overstappende werknemer

Soms hangt er een sfeer dat een concurrentiebeding toch niet in stand blijft. Dat is een gevaarlijke gedachte. Aan het begin van de aflevering wordt dit direct getoond door een recente zaak: een overstappende werknemer schendt zijn concurrentiebeding en moet een boete van ruim € 50.000,- betalen.

De reden om over te stappen

Mensen wisselen van baan. Waarom doen werknemers dit? En gebeurt dit vaak binnen dezelfde branche? Kilian Wawoe geeft antwoord op deze vragen.

De vereisten

Een concurrentiebeding is gebonden aan verschillende vereisten. Welke vereisten dit zijn, is mede afhankelijk van het antwoord op de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde – of onbepaalde tijd. Wat zijn deze eisen? Wanneer is sprake van een zwaarwegend belang? Veranderen de eisen als de werknemer in vaste dienst komt?

De afdwingbaarheid

Een werknemer is gebonden aan een concurrentiebeding, maar wil toch overstappen. Wat kan hij het beste doen? Hans Kamerbeek geeft tips: van het schorsen van het concurrentiebeding tot het claimen van een vergoeding. Verder wordt ingegaan op de volgende relevante vragen: wat gebeurt er met het concurrentiebeding als een werknemer wordt ontslagen? Hoe zit dit bij een proeftijdontslag? En hoe werkt het concurrentiebeding bij uitzendkrachten en zzp’ers?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Gepost door Hidde Bruinsma

De hoofdrolspelers   Niels van der Neut en Hidde Bruinsma begonnen jaren geleden samen aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA en spreken elkaar nog altijd dagelijks. Hidde bleek al snel een andere richting te kiezen, terwijl Niels zich volledig op het recht stortte. Hidde bewandelt tegenwoordig het pad van freelancer, de ‘nieuwe zelfstandige’. Niels is meer de klassieke werker van de twee en is momenteel verbonden als promovendus arbeidsrecht aan de UvA.   Het idee en doel van de podcast   In november 2020 kregen ze het idee een toegankelijke podcast te lanceren voor HR-medewerkers: Juridisch Geneuzel. Daarmee willen ze laten zien hoe het recht in elkaar zit, maar ook dat het recht leuk kan zijn. Hierdoor is de podcast serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Aan de hand van sappige uitspraken bespreken ze actuele arbeidsrechtelijke vraagstukken. Elke aflevering belt een hoogleraar, docent, onderzoeker, advocaat en/of jurist in. De podcast heeft geen commercieel oogmerk.   Website   Op www.juridischgeneuzel.nl staat van alles wat in de afleveringen wordt besproken. Ook hebben luisteraars de mogelijkheid een luistervraag op te sturen over arbeidsrecht die dan in een aflevering of op de Instagram van de podcast wordt beantwoord. Op de Instagram-pagina wordt minstens één keer per week een inhoudelijke arbeidsgerelateerde post geplaatst.

Laat een opmerking achter.