De uitzendovereenkomst

Een uitzendrelatie is een driehoeksrelatie: het uitzendbureau (de formele werkgever) stelt de uitzendkracht (de werknemer) ter beschikking om arbeid te verrichten bij een derde, de inlener (de materiële werkgever). De uitzendkracht heeft een uitzendovereenkomst. Dit is een arbeidsovereenkomst waarop een verlicht regime van toepassing is.

Het verlichte regime

Het verlichte regime bestaat onder andere uit de uitgestelde ketenregeling en het uitzendbeding. Wat houdt deze ketenregeling exact in? Hoe werkt het fasensysteem? Geldt het uitzendbeding ook bij ziekte? En welke rol speelt de Uitzend-cao hierbij?

De rechtspositie van de uitzendkracht

Uitzendkrachten hebben een ander beschermingsniveau dan reguliere werknemers. Wat is exact het verschil? Wat regelt de Wet allocatie arbeidskrachten voor intermediairs (Waadi) op dit gebied? En hoe werkt de gelijkebehandelingsnorm, ook wel bekend onder de naam inlenersbeloning?

De toekomst van uitzendwerk

Zowel de Commissie-Borstlap als het sociaal akkoord wil flexwerk inperken. Zo wordt voorgesteld dat uitzendwerk alleen kan worden ingezet bij ‘piek en ziek’. Is dit een goed idee? Is er momenteel te veel flexibiliteit dat ten koste gaat van de rechtszekerheid? Of wordt de klok met deze voorstellen jaren teruggezet?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Gepost door Hidde Bruinsma

De hoofdrolspelers   Niels van der Neut en Hidde Bruinsma begonnen jaren geleden samen aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA en spreken elkaar nog altijd dagelijks. Hidde bleek al snel een andere richting te kiezen, terwijl Niels zich volledig op het recht stortte. Hidde bewandelt tegenwoordig het pad van freelancer, de ‘nieuwe zelfstandige’. Niels is meer de klassieke werker van de twee en is momenteel verbonden als promovendus arbeidsrecht aan de UvA.   Het idee en doel van de podcast   In november 2020 kregen ze het idee een toegankelijke podcast te lanceren voor HR-medewerkers: Juridisch Geneuzel. Daarmee willen ze laten zien hoe het recht in elkaar zit, maar ook dat het recht leuk kan zijn. Hierdoor is de podcast serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Aan de hand van sappige uitspraken bespreken ze actuele arbeidsrechtelijke vraagstukken. Elke aflevering belt een hoogleraar, docent, onderzoeker, advocaat en/of jurist in. De podcast heeft geen commercieel oogmerk.   Website   Op www.juridischgeneuzel.nl staat van alles wat in de afleveringen wordt besproken. Ook hebben luisteraars de mogelijkheid een luistervraag op te sturen over arbeidsrecht die dan in een aflevering of op de Instagram van de podcast wordt beantwoord. Op de Instagram-pagina wordt minstens één keer per week een inhoudelijke arbeidsgerelateerde post geplaatst.

Laat een opmerking achter.