Tags: Future of Work, interview, leiderschap, NCD

Commissarissen en directeuren hebben de wens om permanent te ontwikkelen

’’Perspectief op werk’ is een reeks interviews over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van Nu & Straks. In deze reeks onderzoekt Jos van Langen hoe arbeid en werkgeverschap eruit gaan zien. Welke beroepen komen op en welke vaardigheden en mindset zijn essentieel om de arbeidsmarkt van morgen te overleven.

Dit gesprek is met Karlijn L’Ortye, directeur van NCD de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren. Ze hebben 1000 leden en een community van ruim 12.000 bestuurders en toezichthouders. We spreken over hedendaagse manieren van toezicht houden en nieuwe vormen van leiding geven aan organisaties van de toekomst.

Karlijn, je bent nog niet zo lang directeur van de NCD; wat is jullie ambitie?

Klopt, sinds september 2020 ben ik directeur bij de NCD, ik ben ondernemer in hart en nieren. Ik had een wervings- en selectie- en een trainingsbureau en was al jong begonnen. Eigenlijk was ik al wat langer op zoek naar een netwerk met ervaren ondernemers om te kunnen sparren en zo kwam ik ongeveer zes jaar geleden bij de NCD terecht. Zij vertelden mij: Wij zijn geen businessclub, maar juist een persoonlijke ontwikkelingsclub met als eerste vraag:

Waar lig jij nou ’’s nachts wakker van?

Dat sprak mij enorm aan: direct de diepte in. De college-leden boden mij een warm en veilig bad om alles bespreekbaar te maken en om echt te leren, want er was veel kennis en ervaring. Ik was actief, nam deel aan workshops en netwerkgroepen, maar tijdens de coronacrisis zag ik dat de NCD wat stagneerde. Ik voelde dat er een nieuwe boost nodig was en ik wist dat de vorige directeur weg zou gaan in 2020. Toen heb ik een nieuwe visie neergelegd bij het bestuur, die sloeg aan en even later werd mij deze baan aangeboden. Ik ervaar het als een enorme kans, naast mijn ondernemerschap.

Die visie, de ambitie, is meer zichtbaarheid en een laagdrempelige manier van delen. Ik kan het beste omschrijven als hét platform voor Leiderschap en Toezicht. Hoe ervaar je dat? Als actief lid in een district of wat meer vrijblijvend als landelijk actief lid of als community-member die af en toe wat meepakt. NCD biedt daarbij dan ook -als een soort Netflix- alles op het gebied van Leiderschap en Toezicht aan.

Wat is de focus waar jij met de NCD nadruk op wilt leggen?

Het verenigen, het bij elkaar komen is enorm belangrijk. Iedereen worstelt met eigen onzekerheden en huidige dilemma’s en we hebben allemaal concrete wensen voor de toekomst. En als je dit centraal stelt“ dus de nieuwsgierigheid naar willen leren in plaats van alleen naar de omgeving waar men verantwoordelijk voor is“ dan ga je anders en opener naar de ander kijken.

Deze leerhouding levert dan een community op waarin we elkaar bevragen en reflecteren op het eigen handelen. Maar ook samen bezig zijn met de laatste trends, wetgeving en waarin we sparren over bijvoorbeeld nieuwe manieren van leiding geven.

Dus gezamenlijk werken aan de persoonlijke groei en sparren met anderen. Dit geeft energie en inspiratie.

Wat zijn belangrijke thema’s voor de komende periode?

Dit jaar zijn we met het thema verantwoordelijkheid bezig, het jaarthema ’’Responsibility leads’. Want met verantwoordelijkheid kun je pas echt leiden. Daaromheen zijn er subthema’s zoals het voeden, het krijgen, het pakken en het nemen van aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid, alsmede de andere kant van de medaille.

Zowel de rationele als de emotionele kanten van dit thema vinden we heel belangrijk; we maken verdiepende colleges en workshops. Voor de lange termijn staat het thema ’’waardecreatie’ op onze agenda. Dus we willen vooral breed kijken en het belang voor alle stakeholders benadrukken.

Jullie zijn vooral bezig om jullie doelgroep te laten professionaliseren, klopt dit?

Ja, neem de rol als commissaris, het is echt een vak. Professioneel,geschoold en gecertificeerd, net als accountants en advocaten. Als je toezicht houdt moet je onder andere op de hoogte zijn van de laatste wet- en regelgeving, maar ook digitaal vaardig zijn, om maar twee voorbeelden te noemen.

We hebben zelf een leergang tot toezichthouder/commissaris ontwikkeld binnen onze Academy, ooit ontstaan in samenwerking met Universiteit Nijenrode. We verbeteren deze leergang continue aan de huidige tijd, vooral vanuit onze wens om de: hóe-vraag te beantwoorden. Het ’’wat’ en ’’waarom’ staan in de wet en governance codes, die krijg je ook. De leergang heet niet voor niets ’’Governance Essentials’ .

Maar ook: hoe oefen je invloed uit en spreek je mensen aan op hun gedrag. En je hoort tijdens deze leergang veel verhalen en voorbeelden van collega-toezichthouders met actuele praktijkervaring.

En hoe is dat voor directeuren; welke ontwikkelbehoeften speelt er bij hen?

Intervisie en reflecteren zijn bij ons belangrijke instrumenten om elkaar scherp en fris te houden. Maar je hebt natuurlijk verschillende leiders met uiteenlopende soort bedrijven en/of organisaties. Hun leer- ontwikkelvragen zijn dus verschillend en divers.

Zo behandelen wij thema’s over bijvoorbeeld leiderschapsstijlen. En we hebben ondernemers/bestuurders die in een scale-up zitten. Dan kijken we naar de fase waarin ze zitten en wat ze nodig hebben voor de komende fase van leiding geven.

Hoe groot is het bewustzijn en de ontwikkelbereidheid bij jullie NCD-leden ?

Onder onze leden is dit bewustzijn enorm groot. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom ze bij ons aangesloten zijn. Er staat mij echt iets te doen om aan mijzelf te werken, dit is wel de houding die je bij iedereen terugziet.

Bij onze 12.000 community leden zie ik honger naar leerthema’s zoals ’’Omgaan met conflicten in de boardroom’. Dit webinar werd enorm goed gevolgd, een mooi signaal van behoefte en herkenbaarheid dus.

We werken aan verdieping en verbreding rondom leiderschap en vooral over de kwaliteit van het leggen van relaties en manieren om sturing te geven. Onze leden hebben er behoefte aan om geïnspireerd te worden“ die inspiratie en reflectie voeding heeft men echt nodig.

Hoe staat het met de samenwerking tussen directie en HR“ welke geluiden vang jij op?

Dit is een belangrijk thema. Als je je eigen organisatie opnieuw zou bouwen, zou je HR dan weer op de zelfde plek plaatsen? Ik denk het niet! Als je een heldere visie hebt, plaats je HR heel dicht tegen de directie aan. Zo’n toetsvraag stellen werkt heel goed om te kijken of ieders positie ook optimaal is ingevuld.

Eigenlijk zou ik de leden van de HRcommunity uit willen nodigen om met de directie het gesprek aan te gaan. Over hoe ze hier een gezamenlijke sessie over kunnen organiseren, en om te polsen welke wensen en behoeften hier spelen om de relatie tussen directie & HR strategisch te optimaliseren! Hoe zouden ze het opnieuw kunnen inrichten en waar missen ze elkaar?
Hoe maakt HR de stap vanuit een servicegerichte houding naar een meer strategische gesprekspartner? En laat de werkvloer vooral spreken: deze werkvloer weet heel goed wat nodig is en hoe zij innovaties en verbeteringen kunnen oppakken en doorvoeren.

Kijk als HR ook breed naar alle betrokkenen en stakeholders ook buiten de organisatie. Zo stelde onlangs een bestuurder voor om een stoel vrij te houden in de boardroom voor ’’de maatschappij’. Zodat bij beslissingen gevraagd kan worden; is het goed voor de maatschappij? Je kan ook de wereld, het milieu of de achter-achter-kleinkinderen op deze stoel zetten.

Een mooie zin om effectiever met elkaar in gesprek te komen is; …Het zou ons / jou / jullie / de wereld kunnen helpen als … Spreek vooral in het belang van – en in de denkwereld van elkaar. Dit helpt om echte aansluiting te vinden. Boardroombewoners willen immers ook permanent ontwikkelen.

Beste HRcommunity-lezer, laat hieronder vooral een tip of suggestive achter over hoe jullie de relatie tussen HR en directie optimaliseren

Hartelijk dank Karlijn L’Ortye, directeur NCD

 

Tags: Future of Work, interview, leiderschap, NCD
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE