Tags: Great Place to Work, vitaliteit, vitaliteitsweek

Vitaliteitsweek 2021: Great Place to Work on your Vitality

Van 20 t/m 26 september is het weer zover: de Nationale Vitaliteitsweek. Een week waarin landelijk nét even wat meer aandacht aan dit belangrijke onderwerp wordt geschonken. Vanuit goed werkgeverschap een belangrijke om op aan te haken.

Heb je al iets op het programma staan? Top! Vergeet vooral niet om hierover te delen en andere(n) organisaties te inspireren. Maar mocht je nou denken Dit is he-le-maal aan me voorbijgegaan, maar hier moeten we wel echt iets mee…!, lees dan vooral verder voor praktische inspiratie.

Wat is vitaliteit?

Om te bepalen wat voor jullie een passende invulling van de Vitaliteitsweek is, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat we nu eigenlijk met vitaliteit bedoelen. Dat gaat namelijk over veel meer dan alleen gezond eten en voldoende bewegen. Maar wat dan precies nog meer?

De Vitaliteitsschijf van Vijf is hiervoor een prachtige kapstok. Het laat je in één oogopslag zien aan welke knoppen je kunt ’’draaien’. Je vitaal voelen is namelijk een samenspel tussen lichaam (fysiologisch), geest (psychologisch), omgeving (ecologisch) en zingeving (filosofisch). Maar allereerst is het belangrijk om te beseffen: Hoe is het überhaupt met mijn vitaliteit gesteld en wat wil ik ermee (vitalogisch)? Anders komen we natuurlijk niet in beweging, letterlijk én figuurlijk.

Nationale Vitaliteitsweek

De 5 dagen in de Vitaliteitsweek lenen zich perfect om op ieder van deze 5 onderdelen iets te organiseren in jullie team/organisatie. Hieronder lees je wat we intern bij Great Place to Work gaan ondernemen (infographic) en delen we nog wat meer voorbeelden, in de passende vorm van een menukaart.

Dag 1. Vitalogisch (nut en noodzaak)

Laat mensen nadenken over het nut en noodzaak van een vitaal leven. Wat kost het ze om dit teveel aan het toeval over te laten? Of liever: wat gaat het opleveren om er actief mee aan de slag te gaan? Een prachtig vertrekpunt hiervoor is de Vitascan. Binnen Great Place to Work vullen we de scan individueel in en verdelen we het team in buddy’s. Vervolgens gaan we met behulp van de doelenkaart aan de slag om een belangrijke eerste stap te zetten.

Het thema van onze maandag is daarom Time to change. Omdat uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld zo’n 66 dagen duurt voordat zelfs de meest simpele gedragsaanpassing beklijft, plannen we na 33 en 66 dagen een evaluatiegesprek tussen de buddy’s in. Want ook buiten de Vitaliteitsweek blijft dit thema natuurlijk van belang!

Dag 2. Fysiologisch (lichamelijk)

Onder deze noemer kun je aan de slag met interventies ten aanzien van ons lichaam en onze levensstijl. Binnen Great Place to Work maken we gebruik van de aanwezige talenten en neemt onze collega en tevens yoga-instructrice Marieke ons mee in de kracht van de ademhaling. Tijdens onze dagstart gaan we live oefenen met een van de vele ’’Pranayama’ technieken. Het thema van die dinsdag is dan ook Time to breathe.

Dag 3. Psychologisch (geest)

Hierbij mag je denken aan interventies die betrekking hebben op het mentale aspect en ons gedrag. Binnen Great Place to Work zoomen we in op de effecten van onze emoties. We trappen de dag af met een rondje antwoorden op de vraag Waar kijk je vandaag naar uit?, dagen onszelf vervolgens uit om de héle dag klaagvrij door te komen, en sluiten af met een ronde voice memo’s in de team-WhatsApp op de vraag Waar ben je na vandaag dankbaar voor?. Het thema van de dag is dan ook Time to be positive.

Dag 4. Ecologisch (omgeving)

In dit vierde deel van de vitaliteitsschijf gaan relevante interventies over het samenspel tussen jou en je omgeving. Binnen Great Place to Work zijn we ruimschoots bekend met ’’Best Practices’. Maar hoe zit het met onze persoonlijke ’’Worst Practices’? We gaan met de billen bloot door in teamverband antwoord te geven op de vraag: Welke dingen doe je, waarvan je wéét dat ze geen positieve uitwerking hebben op je werk-privébalans, maar blijf je stiekem toch doen?. Naast wat schaamrood links en rechts, zal het ook het startpunt zijn voor mooie gesprekken en een opening voor hoognodige aanpassingen. Vanuit het dag thema Time to be real.

Dag 5. Filosofisch (zingeving)

Last, but certainly not least kun je aan de slag met interventies die betrekking hebben op talenten, drijfveren en hoger gelegen doelen.
Binnen Great Place to Work zetten we op deze laatste dag van de week een live poll uit in het team en kunnen mensen kiezen uit 1 van de volgende thema’s: Kinderen / Ouderen / Vluchtelingen / Dieren / Natuur. De meeste stemmen gelden en het meest gekozen thema vormt de basis voor de vrijwilliger dag die wij (buiten de Vitaliteitsweek) gaan organiseren. Met elkaar aan de slag voor iets wat ons eigenbelang overstijgt, vanuit het dagthema Time to see the bigger picture.
Zoals je leest: het hoeft zeker allemaal niet groots en meeslepend te zijn om aandacht op relevante topics te hebben.

Bekijk via deze infographic de weekkalender van Great Place to Work Nederland en klik op deze menukaart voor nog meer inspiratie! We zijn benieuwd wat jullie ervan gaan maken. Laat het ons weten via de reacties onder aan deze blog.

Een manier om te weten wat er echt speelt onder jullie medewerkers is door het uitvoeren van het medewerkersonderzoek, de Trust Index. Ontdek in deze vernieuwde whitepaper ons meetmodel!

Great Place to Work on your Vitality!

Tags: Great Place to Work, vitaliteit, vitaliteitsweek
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE