Ontslag voor hoestende werknemer

Een werknemer hoest de hele werkvloer bij elkaar. Ondanks het verzoek van meerdere collega’s gaat deze werknemer niet thuiswerken. Een paar dagen later test hij positief op corona en vermoedelijk heeft hij ook een collega besmet. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst ontbinden vanwege verwijtbaar handelen, maar de kantonrechter gaat hier niet in mee. Hoewel sprake is van verwijtbaar handelen, oordeelt de kantonrechter dat dit handelen niet dusdanig is dat niet van de werkgever kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst in stand te laten. Toch wordt de arbeidsovereenkomst uiteindelijk ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsrelatie.

Het recht op thuiswerken en de plicht om thuis te werken

Een werknemer kan op grond van de Wet flexibel werken een verzoek indienen om thuis te werken. Wat zijn de voorwaarden om zo’n verzoek in te dienen? Heeft de werkgever een goede reden nodig om dit verzoek af te wijzen? Wat houdt het wetsvoorstel ‘Werken waar je wil’ in? Wat als een werknemer vanuit zijn vakantiehuis in het buitenland wil gaan werken? Kan een verworven recht op thuiswerken ontstaan? En wat in de omgekeerde situatie: kan een werkgever de werknemer verplichten thuis te werken?

De zorgplicht van de werkgever

Wat van een werkgever wordt verwacht in het kader van thuiswerken, is onder andere afhankelijk van hoe vaak dit gebeurt. Als de werknemer op structurele basis thuiswerkt, dan geldt voor de werkgever een verlicht arbo-regime. Wat houdt dit regime in? Wat is een ergonomische werkplek? Wanneer is een werkgever aansprakelijk? Hoe kan de werkgever de thuiswerkplek controleren zonder de privacy van de werknemer te schenden? Wie draagt de kosten van bijvoorbeeld een verstelbare stoel? Kan een werknemer aanspraak maken op een vergoeding van koffie, toiletpapier of elektriciteit? En hoe zit het met de plicht om de werkdruk te beperken?

Thuiswerken: een goed of slecht idee?

We krijgen thuiswerken steeds meer onder de knie en werknemers denken thuis ook effectiever te werken, maar is dit ook daadwerkelijk zo? Gaat er op de lange termijn niet ontzettend veel kennis verloren door thuiswerken? Blijven de oudere werknemers straks thuis en lopen op kantoor allee nog de jonkies rond? En hoe zit het met de creativiteit?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Gepost door Hidde Bruinsma

De hoofdrolspelers   Niels van der Neut en Hidde Bruinsma begonnen jaren geleden samen aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA en spreken elkaar nog altijd dagelijks. Hidde bleek al snel een andere richting te kiezen, terwijl Niels zich volledig op het recht stortte. Hidde bewandelt tegenwoordig het pad van freelancer, de ‘nieuwe zelfstandige’. Niels is meer de klassieke werker van de twee en is momenteel verbonden als promovendus arbeidsrecht aan de UvA.   Het idee en doel van de podcast   In november 2020 kregen ze het idee een toegankelijke podcast te lanceren voor HR-medewerkers: Juridisch Geneuzel. Daarmee willen ze laten zien hoe het recht in elkaar zit, maar ook dat het recht leuk kan zijn. Hierdoor is de podcast serieus, maar eigenlijk ook weer niet. Aan de hand van sappige uitspraken bespreken ze actuele arbeidsrechtelijke vraagstukken. Elke aflevering belt een hoogleraar, docent, onderzoeker, advocaat en/of jurist in. De podcast heeft geen commercieel oogmerk.   Website   Op www.juridischgeneuzel.nl staat van alles wat in de afleveringen wordt besproken. Ook hebben luisteraars de mogelijkheid een luistervraag op te sturen over arbeidsrecht die dan in een aflevering of op de Instagram van de podcast wordt beantwoord. Op de Instagram-pagina wordt minstens één keer per week een inhoudelijke arbeidsgerelateerde post geplaatst.

Laat een opmerking achter.