Tags: nieuws, onderzoek, skills

43% van mkb-werknemers leert nieuwe skills in coronatijd

Onderzoek naar upskilling in reactie op de pandemie

16 mei 2021 

  • 43% van de ondervraagde werknemers heeft nieuwe vaardigheden geleerd tijdens pandemie, grotendeels op eigen initiatief (20%) of via de werkgever (19%)
  • Vrouwen verwerven aanzienlijk minder skills dan mannen, 37% tegenover 48%
  • De meest verworven nieuwe skills zijn algemene digitale vaardigheden, IT-security en financiële en administratieve vaardigheden met respectievelijk 29%, 25% en 18% 
  • Oudere werknemers ervaren minder moeite met het gebruik van nieuwe technologie dan jongeren 

GetApp Nederland brengt vandaag de bevindingen van het HR-onderzoek naar upskilling in coronatijd uit. Op basis van de antwoorden van 882 fulltime en parttime werknemers uit het midden- en kleinbedrijf (tot 250 werknemers) stelt GetApp vast dat 43% van de werknemers nieuwe vaardigheden heeft moeten aanleren tijdens de pandemie.

Bij 19% van de respondenten heeft de huidige werkgever de training aangeboden, terwijl 20% er zelf een heeft gevonden. Bij 4% van de ondervraagde werknemers zorgde de overheid of gemeente voor de benodigde training. 

Opvallend is dat er meer mannen dan vrouwen zijn die een training hebben gevolgd en nieuwe vaardigheden hebben opgedaan. Zo geeft 48% van de mannelijke ondervraagden aan dat ze nieuwe skills hebben aangeleerd tegenover 37% van de vrouwelijke ondervraagden. Dat is een verschil van maar liefst 11%. 

Waarom blijven vrouwen achter? Het kan meespelen dat veel vrouwen het onderwijs van de kinderen tijdens de crisis voor hun rekening hebben genomen. Ook het grote aantal deeltijdwerkende vrouwen kan een rol spelen. Wellicht schatten werkgevers de voordelen van scholing lager in bij deeltijdwerkers. 

Wanneer er wordt gekeken naar de nieuw verworven skills van zowel vrouwen als mannen, staan algemene digitale vaardigheden, IT-security en financiële en administratieve vaardigheden in de top 3 met respectievelijk 29%, 25% en 18%. 

Verder valt op dat vrouwen het voortouw nemen in website- en appontwikkeling en data analytics. Vaardigheden rondom het bouwen van websites en apps werden verworven door 19% van de vrouwelijke ondervraagden tegenover 15% van de mannelijke ondervraagden. Bij data analytics skills is dit percentage 16% ten opzichte van 12%.

Het is een misvatting dat ouderen meer moeite hebben met nieuwe technologische oplossingen dan jongeren. Zo geeft 74% van de respondenten ouder dan 56 jaar aan dat ze niet overrompeld zijn door nieuwe technologie. Daarentegen blijken jongere werknemers daarmee juist wel problemen te hebben. 48% van de ondervraagde jongere werknemers tussen de 18 en 25 jaar voelt zich enigszins tot erg overrompeld en 35% zegt een klein beetje overrompeld te zijn. 

Over Getapp 

Het software-aanbevelingsplatform van GetApp is precies wat kleine tot middelgrote bedrijven nodig hebben om de juiste software te kiezen. GetApp helpt mkb-bedrijven hun missie te realiseren met op maat gemaakte, datagestuurde aanbevelingen en informatie om weloverwogen softwareaankoopbeslissingen te nemen. Ga naar GetApp.nl voor meer informatie. 

Contact 

Neem voor meer informatie over deze data of ondersteunende beelden of grafieken contact op met Gijs Eras via [email protected].

Tags: nieuws, onderzoek, skills
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.