Tags: boek, digitalisering, nieuws

Het is tijd voor een digitaal deltaplan

Er dreigt een epidemie die qua maatschappelijke impact verder rijkt dan corona, maar weinig mensen willen het zien. Sterker nog, die epidemie is al uitgebroken. De digitalisering van ons leven vormt een bedreiging voor onze gezondheid, onze economie en onze vrijheid.

Er dreigt een epidemie die qua maatschappelijke impact verder rijkt dan corona, maar weinig mensen willen het zien. Sterker nog, die epidemie is al uitgebroken. De digitalisering van ons leven vormt een bedreiging voor onze gezondheid, onze economie en onze vrijheid. ’’Het is tijd dat de overheid in actie komt, tijd voor een digitaal deltaplan.’

De Baltische staten worden al jarenlang met nepnieuws aangevallen door goed georganiseerde Russische trollen. De Amerikaanse president Trump kwam mede aan de macht dankzij het manipulatief gebruik van Facebook data. Anonieme multinationals verdienen miljarden met persoonsgegevens. Sociale media zorgen voor een golf van stress, eetstoornissen en andere leefstijlziekten. We staan erbij en we kijken ernaar, waarschuwt Rob Oostveen in zijn boek De digitale epidemie.

Oostveen stelt in zijn boek dat er geen sprake is van incidenten, maar dat al dit soort ontwikkelingen verband met elkaar houden. Het is de digitalisering van ons leven die deze uitwassen veroorzaakt. Er is niets mis met die digitalisering, vindt Oostveen. Hij heeft zijn hele carrière te danken aan die digitalisering, zo was hij met zijn bedrijf de eerste die online communities in het leven riep, waaronder het bekende platform Smulweb. Met digitalisering is niets mis, maar het is wel nodig dat de overheid zijn burgers beschermt en die uitwassen inperkt.

Digitaal deltaplan

In De digitale epidemie beschrijft Oostveen de belangrijkste digitale ontwikkelingen van de afgelopen decennia en de gevolgen voor mensen en de maatschappij. Oostveen: ’’Het zijn veelal positieve ontwikkelingen. Denk aan hoe we tijdens de coronacrisis contact met onze geliefden hebben kunnen houden door te videobellen met onze smartphones. Maar diezelfde smartphone leidt ook tot veel ellende, van phishing tot sexting.’

Oostveen pleit voor niets minder dan een digitaal deltaplan, bij voorkeur wereldwijd. Oostveen: ’’Dit is niet alleen een Nederlandse uitdaging, het is een uitdaging voor elk land. En het is hoog tijd dat we het serieus nemen. We kunnen niet accepteren dat zo veel mensen het slachtoffer worden van criminele praktijken, dat de privacy van zo veel mensen wordt geschonden, dat relletjes online heel snel worden georganiseerd en dat veel bedrijven zo veel geld verdienen over de rug van machteloze consumenten.’

Oostveen doet in zijn boek ook suggesties hoe we met de online bedreigingen om kunnen gaan en wat de overheid te doen staat om grip op de digitale ontwikkelingen te houden.

Meer (achtergrond)informatie is te vinden op: www.dedigitaleepidemie.nl

De digitale epidemie“ hoe we kunnen afrekenen met online bedreigingen is beschikbaar vanaf 26 juni 2020. Paperback (ISBN 9789461263896) €23,50

Tags: boek, digitalisering, nieuws
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE