Tags: coronacrisis, gezondheid medewerkers, persbericht

Werkgevers moeten meer aandacht hebben voor goede oogzorg werknemers

Oogklachten met 73% toegenomen door thuiswerken

Soesterberg, 11 mei 2021- Het afgelopen jaar is het beeldschermgebruik bij bijna de helft van de thuiswerkers met gemiddeld 3 uur extra per dag omhoog gegaan. Hierdoor zijn bestaande oogklachten met 73% toegenomen zo blijkt uit onderzoek* van optiekketen GrandVision Benelux. Volgens de Arbowet is het de plicht van werkgevers om hier actie op te ondernemen, echter is dit vaak onbekend. Daarom roept de opticien op tot meer aandacht onder werkgevers voor goede oogzorg voor werknemers.

Gezondheid medewerkers staat voorop 

Gezien de toename van het beeldschermwerk is het extra belangrijk om als werkgever ervoor te zorgen dat dit geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Dit is volgens de Arbowet ook verplicht. Zo ook het regelmatig laten checken van de ogen van werknemers, of wanneer er klachten zijn. Het is dan ook aan de werkgevers om hun werknemers een vergoeding aan te bieden om een beeldschermbril aan te schaffen als dit nodig is. Werknemers kunnen hier al aanspraak op maken als zij meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm werken. 

Onbekend wat werkgever kan bieden

Het merendeel van de thuiswerkers (84%) is wel op de hoogte van het bestaan van beeldschermbrillen. Maar dat deze kunnen worden vergoed door de werkgever is bij ruim 1 op de 3 onbekend. Zo weet tweederde van de thuiswerkers überhaupt niet dat de werkgever wettelijk verplicht is een beeldschermbril gedeeltelijk of helemaal te vergoeden bij klachten. Een beeldschermbril is een bril, met optioneel een blauw licht filter, die speciaal afgesteld is op de afstand tot een beeldscherm voor helder en rustig zicht achter de computer. Dit kan klachten als branderige, droge ogen, hoofdpijn en slaapstoornissen voorkomen.

Er zijn een aantal manieren om oogklachten bij intensief beeldschermgebruik helpen te verminderen. 

Oogarts Niels Crama geeft enkele tips & tricks:

  1. We knipperen tijdens beeldschermwerk onbewust minder met onze ogen met als gevolg dat ze sneller branderig en vermoeid kunnen aanvoelen. Probeer bewust wat vaker te knipperen en geef je ogen af en toe rust door na 20 minuten beeldschermwerk 20 seconden in de verte te kijken.
  2. Kom minimaal elk uur even in beweging. Kijk om je heen en loop een stukje.
  3. Gebruik een goede ergonomische bureaustoel en goed afgesteld bureau voor een goede houding achter de computer. 
  4. Draag je leesbril, of een multifocale bril? Deze volstaat vaak niet voor de beeldschermafstand waardoor fysieke klachten kunnen ontstaan. 
  5. Een aparte beeldschermbril kan een uitkomst zijn als je veel beeldschermwerk doet.

Niet alleen een laptop, maar ook een bril van de baas 

Wij hebben het platform Bril van de Baas in het leven geroepen om werkgevers te ontzorgen en het makkelijk te maken een beeldschermbril vergoeding te bieden aan werknemers. Tegelijkertijd kan zo eenvoudig worden voldoen aan het Arbobesluit. Hiermee willen wij de drempel voor werkgevers verlagen om bij te dragen aan een goede gezondheid van de ogen van werknemers, licht Bas Nuytinck toe, Directeur Marketing & Digital van GrandVision Benelux.

Tags: coronacrisis, gezondheid medewerkers, persbericht
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE