Tags: interview, leren, payroll, salure

Beroep in de spotlight: payroll specialist

Veel leren, interessante uitdagingen, snel doorgroeien en leuke collega’s. Het beroep salarisadministrateur had misschien ooit een stoffig imago, maar dat is al lang niet meer zo. Payroll specialisten Lourens Willemsen en Corienke Francke vertellen wat hun werk zo leuk maakt.

Veel leren

Lourens kwam via een meewerkstage voor zijn opleiding Bedrijfseconomie bij Salure terecht. Dat beviel hem zo goed, dat hij een paar jaar later fulltime aan de slag ging als payroll specialist bij Salure. Inmiddels is hij helemaal ondergedompeld in het vakgebied. Toen ik hier begon wist ik wel iets van salarissen af: namelijk dat je het op een rekening gestort kon worden. Maar sindsdien heb ik veel geleerd en veel stappen gezet. Vooral nu ik vast in dienst ben, leer ik écht het hele proces kennen. Zo heb ik inmiddels een aantal eigen klanten en help ik mee bij een paar klanten van collega’s.

Uiteindelijk wil ik steeds meer bijdragen aan het optimaliseren van onze salarisadministratie en meer toegevoegde waarde leveren aan onze klanten. Door niet alleen te signaleren wanneer iets fout gaat, maar ook advies te geven om het op te lossen en het voor de toekomst al te verhelpen. Het lijkt me mooi om een meer adviserende rol te spelen. Ik ben dus nog lang niet klaar met leren en groeien.

Doorgroeien als payroll specialist

Corienke maakte 7 jaar geleden de overstap van een detacheringsbureau naar Salure. Ook zij vertelt over haar groeipad: Ik had inmiddels al een paar jaren ervaring met AFAS, mijn PDL op zak en VPS afgerond, dus ik ben als medior salarisadministrateur binnengekomen. Ik had nog niet zo veel ervaring met het accorderen; het definitief maken van een salarisrun. Daar heb ik in het begin veel tijd in geïnvesteerd en daar was ook ruimte voor. Naderhand kreeg ik wat kleinere klanten toegewezen en na verloop van tijd kwamen daar steeds meer bij.

Het doorgroeien naar senior ging dan ook eigenlijk heel geleidelijk. Je krijgt steeds meer grote klanten en als je laat zien dat als je meer aankan, dan wordt je dat ook gegund. Sinds dit jaar ben ik bijvoorbeeld betrokken bij het laten landen van nieuwe klanten. Dat is echt een leuke uitdaging. Ook heb ik inmiddels veel kennis opgebouwd en kan ik de andere collega’s begeleiden. Dat zijn op dit moment mijn doelstellingen: de kwaliteit van het werk van collega’s verhogen en nieuwe klanten laten landen.

Werkplezier

Wat maakt het werk van een payroll specialist nou leuk? Lourens: Eigenlijk zijn dat meerdere punten. Ten eerste heb ik hele fijne en gezellige collega’s waar ik het goed mee kan vinden. Je kunt makkelijk schakelen en hebt veel lol met elkaar, dat maakt het werk leuk.

Daarnaast vind ik de werkzaamheden interessant. Soms moet je bijvoorbeeld uitzoeken waarom ergens een verschil tussen zit, of uitzoeken hoe je een proces voor een klant kan verbeteren. Er is altijd wel een uitdaging om iets efficiënter of beter te doen.

Corienke voegt daaraan toe: Ik vind het leuk dat je met deadlines werkt. Je moet voor de salarisronde even knallen. Daar krijg ik energie van. Dan is het ook prima dat de anderhalve week erna de druk er weer vanaf gaat. Dan heb je weer tijd voor andere zaken. Dat is ook fijn bij Salure: je bent niet alleen maar met controles bezig. Je hebt ook de ruimte om mee te doen in werkgroepen en andere projecten op te pakken. Dus je hebt een heel gevarieerd pakket aan werkzaamheden in de loop van de maand.

De agenda van een payroll specialist

Corienke: We beginnen de dag altijd met een stand-up om te kijken waar iedereen mee bezig is. Zeker nu iedereen thuiswerkt, is dit handig. Met zo’n start neem je de planning door en kijk je of je dat gaat halen. Zo wordt het hulp inroepen van een collega ook een stuk makkelijker.

Daarnaast staat tweeënhalve week per maand in het teken van de controles aan de hand van onze checklists. Lourens: Je controleert dan de regelingen en of de betalingen kloppen zodat de klant uiteindelijk kan verlonen. In de rustige periode, na de salarisronde, kijken we wat we alvast kunnen voorbereiden, wat we kunnen optimaliseren, of pakken we nieuwe projecten op.

Corienke licht toe: Zo hebben we bijvoorbeeld een werkgroep die er over nadenkt hoe de salarisadministratie in de toekomst eruit moet zien. Dat is echt een dalproject, zoals we dat noemen. Het ene dal kan dus gevuld zijn met het begeleiden van nieuwe medewerkers en het andere dal neem je je vrije dagen op. Het is elke maand weer verschillend.

Great place to work

In 2021 kreeg Salure de onderscheiding Great Place to Work. Wat draagt er nou bij aan een fijne werkplek? Lourens: Ik denk dat we bij Salure met z’n allen ernaar streven onze klanten te helpen en dit op innovatieve manieren te doen. We proberen altijd te kijken of processen beter of efficiënter kunnen. Ik denk dat we ons daarin onderscheiden.

Ook de open, goede sfeer en leuke activiteiten met collega’s maken Salure een fijne werkgever, vertelt Corienke. We hebben een barbecue op het dakterras, die die gebruiken we ook vaak. Dat vind ik een goed idee en ook wel typisch Salure. Verder zijn de uitjes ook altijd leuk.

Daar is Lourens het mee eens: We gaan altijd iets leuks doen en je spreekt dan ook mensen die je op kantoor minder vaak ziet. Ook al ken je niet iedereen even goed, is er altijd een gezellige sfeer en je maakt altijd weer gekke dingen mee.

Advies aan sollicitanten

Er is bij Salure altijd plek voor nieuw talent. Zo startte het bedrijf vorig jaar het traineeship HR en Payroll Services, om afstudeerders een succesvolle start op de arbeidsmarkt te geven. Corienke en Lourens hebben een aantal tips voor wie overweegt de stap te nemen. Corienke: Als payroll specialist moet je van cijfers houden. Je moet verbanden kunnen zien, maar het ook leuk vinden om uit te zoeken hoe een bepaalde regeling in elkaar zit. Dat zijn denk ik de belangrijkste dingen om een goede start te maken.

Lourens: Lees je in zodat je een goed beeld hebt van het type bedrijf. Wees vooral jezelf bij de sollicitatie. We hebben hier veel verschillende mensen lopen en juist doordat verschillende mensen ergens anders tegenaan kijken, leren we van elkaar. Je wordt hier geaccepteerd zoals je bent en we weten wat we aan elkaar hebben. Gezamenlijk proberen we zaken te verbeteren om het nog beter te doen met onze dienstverlening. Vandaar ook onze slogan: ’’Samen slim vooruit.’

Daarnaast is het belangrijk om goed aan te geven wat je doelen zijn. Dan kunnen we zien of er een match is tussen jou. Als je aangeeft stappen te willen zetten en je wilt je ontwikkelen, dan wil een werkgever als Salure je hierbij graag helpen.

Tags: interview, leren, payroll, salure
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE