Tags: , , ,

De toekomst van wet- en regelgeving op de arbeidsmarkt

» Blogs
» Arbeidsmarkt

»

De toekomst van wet- en regelgeving op de arbeidsmarkt

Nederland staat de komende jaren voor een grote opgave in de arbeidsmarkt: het toekomstbestendig maken van de wet- en regelgeving rondom werk. Centraal in deze opgave staan de vragen: hoe brengen we vast en flex dichter bij elkaar en hoe zorgen we voor de juiste balans tussen individuele vrijheid, ruimte voor het ondernemerschap, collectieve zekerheid en een vangnet dat werkt voor eenieder die dat nodig heeft?

Ten aanzien van dat vraagstuk ging Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, in gesprek met Han Kolff (HeadFirst Group), Jeroen Zwinkels (Manpower), Dominique Hermans (Randstad) en Cristel van de Ven (voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland).

Stellingen m.b.t. de wet- en regelgeving op de arbeidsmarkt

Biesheuvel legde verschillende stellingen voor. De eerste stelling draaide om de relatie tussen flexibilisering van de arbeidsmarkt aan de ene kant en baanonzekerheid en het welzijn van professionals aan de andere kant. Zo gingen ze onder meer in op de vraag: zorgt flexibilisering voor een mindere bescherming van de beroepsbevolking en stimuleert het schijnzelfstandigheid.

De tweede stelling die ter tafel kwam was de gedachte om een ‘sociaal basisstelsel’ in te voeren voor alle werkenden. Aan de experts werd voorgelegd of een dergelijk systeem voldoende zekerheid geeft voor degenen die dat nodig hebben en wat voor effect dit zou hebben op schijnzelfstandigheid en ondernemerschap.

Met de derde stelling zette Biesheuvel een discussie in gang over welke rol grote HR-dienstverleners binnen de flexbranche kunnen en moeten spelen bij het duurzaam inzetbaar houden van mensen op de arbeidsmarkt. In hoeverre mag van hen verwacht worden dat ze de zzp’er en de flexwerker helpen bij opleiden/training, en nog een stap verder, bij het begeleiden van baan naar baan?

Kijk de gehele ronde tafel hier terug. 

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Blogs

Hoe (ver)bind je talenten?

Visie op de arbeidsmarkt In de huidige arbeidsmarkt (1 miljoen vacatures) gebeurt alles tegelijk: er is veel werk, veel werk verdwijnt (door robotisering), veel werk komt erbij en veel werk…
Lees verder

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Webinar Tsuru - Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers (de 3 Gs)
Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu