Tags: gelijkheid, loon, loonkloof, womeninc

Geef jij vrouwen 15% minder lunch?

Vrouwen krijgen nog steeds 15% minder loon. Is dat bij jouw organisatie anders? Lees hoe het kan en hoe je het kan voorkomen.

Je zou het misschien niet verwachten van een land als Nederland, maar vrouwen verdienen hier nog steeds gemiddeld 15% minder per uur dan mannen. Dat verschil wordt ook wel de loonkloof genoemd.

15% minder

Hoe langer je erover nadenkt, hoe gekker het klinkt. Stel je voor dat vrouwen 15% minder broodjes mogen eten bij de door het bedrijf betaalde lunch, of dat ze 15% minder kopjes koffie uit de automaat kunnen halen. De kans is groot dat iedereen hier gek van op zou kijken. Net als wanneer ze 15% minder tijd krijgen dan hun mannelijke collega’s om een presentatie te geven, of een 15% minder grote werkplek hebben.

Maar als het om het loon gaat, lijken nog veel bedrijven dat verschil van 15% tussen vrouwen en mannen heel normaal te vinden. Of veel bedrijven denken dat de loonkloof bij hen niet bestaat. Tot het moment dat ze er onderzoek naar doen.

Onwetendheid bij werkgevers en HR-professionals

Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat driekwart van de werkgevers denkt dat de loonkloof niet voorkomt binnen hun organisatie. Vaak blijkt dit wel het geval en stappen ze (onbewust) in verschillende valkuilen die de loonkloof veroorzaakt en in stand houdt. Zo blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Ipsos, dat meer dan de helft van de werkgevers (53%) bij het inschalen van een nieuwe medewerker naar het laatstverdiende salaris kijkt. Dat ligt bij mannen gemiddeld al hoger dan bij vrouwen. Daarnaast geeft 54% van de werkgevers aan vrouwen niet actief te stimuleren om door te stromen naar hogere posities. WOMEN Inc. wil dat werkgevers en HR-professionals zich bewust worden van het feit dat de loonkloof waarschijnlijk ook bij hen voorkomt. Daarom lanceert WOMEN Inc. de campagne ’’15 procent minder’ en de ’’Gelijk Loon Check’.

‘Ondanks dat gelijkheid sinds de oprichting van Salesforce enorm belangrijk was, bleek er bij ons toch sprake van ongelijke beloning.’

Linda Aiello, Senior Vice President bij Salesforce

Suzan Steeman, expert arbeidsmarkt bij WOMEN Inc., begrijpt dat werkgevers denken dat er geen loonkloof in hun organisatie is: ’’In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is het hebben van een functiehuis of hanteren van een CAO niet voldoende om loonverschillen te voorkomen. Dit komt doordat werkgevers zich vaak onbewust zijn van de oorzaken van de loonkloof. Daarom sporen we werkgevers aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en de Gelijk Loon Check te doen, zodat werkgevers gemakkelijk kunnen meten of er sprake is van een loonkloof in hun organisatie.’

‘Wij zijn nu op het punt dat we weten: er ís een onverklaarbaar verschil. Als we dat fundamenteel en duurzaam willen oplossen moeten we de oorzaken beter in kaart hebben.

Marloes Sengers, HR-directeur bij APG

Meten = weten

Ben je benieuwd naar hoe het precies zit binnen jouw organisatie? Het is belangrijk inzicht te krijgen of er binnen jouw organisatie sprake is van een loonkloof. Ook is inzicht in de man-vrouwverdeling in je organisatie belangrijk. Bijvoorbeeld hoe het zit met de verdeling van vrouwen en mannen op hogere functies.

Tags: gelijkheid, loon, loonkloof, womeninc
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE