Tags: coaching, hrd, ontwikkeling

Hoe vaar je als young professional je éigen koers?

Akke-Jeanne Klerk, coach bij SchoolvoorCoaching, start dit najaar met de training Persoonlijke ontwikkeling voor twintigers“ psychologie van je eigen koers. In onder andere haar werk aan de HvA is het haar opgevallen dat twintigers heel druk bezig zijn met zich te positioneren“ in de ruimste zin van het woord. En er zijn verschillende dingen die dit volgens haar lastig maken.

Je hebt sociale vergelijking nodig om je plek te ontdekken

’’Wanneer mensen hun eigen kwaliteiten willen leren kennen, gebeurt dat vaak in vergelijking met anderen. Meestal hebben mensen wel enig besef van wie ze zijn, maar hebben ze anderen nodig om zichzelf wat nauwkeuriger in te kunnen schatten. Stel dat je een bepaalde kleur bent, dan weet je wel dat je bijvoorbeeld blauw of groen bent, maar heb je de sociale vergelijking nodig om erachter te komen dat je lichtblauw of smaragdgroen bent. Hier zit ook meteen de angel. Mensen zijn namelijk hartstikke goed in het neerzetten van een mooi plaatje en sociale media hebben het zelfs mogelijk gemaakt om een perfect beeld neer te zetten. Deze onrealistische plaatjes maken het erg moeilijk om jezelf te ontdekken en te positioneren.

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden?

Carl Jung (Zwitserse psychiater 1875-1961) vergelijkt de ontwikkeling van mensen met die van eikenbomen. In de eikel, het zaadje van de boom, zit altijd de potentie om tot een grote, gezonde eik uit te groeien. Maar dit gebeurt alleen onder de juiste condities. Dat geldt ook voor de mens: ook jij hebt de juiste condities en context nodig om je maximale potentieel te bereiken.

Vanaf het begin is al besloten dat de eikel een eik gaat worden, en niet een spar of een berk. In andere woorden: sommige kwaliteiten heb je wel tot je beschikking en andere niet. Als je ergens geen potentie voor hebt, kun je er met heel veel oefenen alsnog redelijk goed in worden, maar het zal je nooit echt soepel afgaan en beter dan ’’oké’ wordt het niet. Het is dus handig om te weten wat er wél tot je beschikking staat, zodat je daar je energie in kunt steken. Welke condities heb jij nodig om te groeien?

Luister goed naar jezelf en je zult het horen

Je relatie met jezelf is essentieel in het dagelijks leven, zowel privé als op je werk. Jung geeft tools om deze te verkennen en te verdiepen. Zonder inzicht in deze relatie kun je je niet (goed) ontwikkelen.

Wanneer je goed kunt luisteren naar de signalen binnenin jou, ontdek je vanzelf wat je wel en niet prettig vindt. Wanneer je daarentegen structureel je eigen signalen negeert, kun je er niet achter komen welke kant jij diep vanbinnen op wilt. Alle signalen bij elkaar genomen“ welke gesprekken en activiteiten je fijn vindt, van welke mensen en omgevingen je blij wordt“ vertellen jou welke richting het beste voor je is.

Ontwikkeling op persoonlijk en professioneel gebied gaan hand in hand

Wanneer je goed naar jezelf kunt luisteren, heeft dat invloed op je beroepskeuze én de manier waarop je je werk uitvoert. Wanneer je een kritische stem in je hoofd hebt (wellicht voortgekomen uit die van een kritische ouder) die commentaar levert op alles wat je doet, is dat een enorme rem op dingen die je uitvoert. Voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling is het samenwerken met die kritische stem onmisbaar – hij kan namelijk ook vóór je werken.

Denken dat er een juiste keuze bestaat is onrealistisch

Heel veel dingen in het leven leer je door te doen, door te ervaren. Veel twintigers worstelen met het gevoel de juiste keuze te moeten maken“ het liefst vandaag nog.

De zoektocht naar deze ’’juiste keuze’ mag je loslaten. De keuze die voor jou klopt is namelijk continu onderhevig aan verandering. Leer af te stemmen op je zoektocht, zodat je op gepaste momenten los kunt laten, de rust kunt vinden en de antwoorden naar je toe kunt laten komen.

Vind vertrouwen om in beweging te komen, zonder dat je pad voor altijd vaststaat

Het is goed om een vage stip aan de horizon te zetten. Bepaal waar je ongeveer wilt zijn over vijf of tien jaar. Maar die stip is niet voor niets vaag; vaak verschuift hij nog wel een paar keer. Om na zo’n verschuiving opnieuw je koers te kunnen bepalen, helpt het als je weet hoe je blijvend verbinding houdt met datgene wat voor jou belangrijk is. Zoek naar manieren om bij te kunnen sturen wanneer het allemaal anders loopt dan je voor ogen had.

Alleen jij kunt de juiste koers voor jezelf bepalen én behalen

En vergeet niet: de relatie met jezelf staat altijd centraal, omdat alleen jij de juiste koers voor jezelf kunt bepalen én behalen.

Tekst: Shirley de Koster

Tags: coaching, hrd, ontwikkeling
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE