Tags: Great Place to Work, veranderen, vitaliteit

Week van de Werkstress: 5 succesfactoren & 5 best practices

Het vermogen om goed om te gaan met veranderingen en tegenslag is een belangrijke factor bij werkstress. De coronacrisis heeft meer dan ooit beroep gedaan op ieders mentale kracht. Van 15 tot en met 19 november 2021 is de Week van de Werkstress. Het thema is dit jaar Mentaal Sterk! Het doel is om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden, om zo serieus werk te maken van mentale kracht.

Als organisatie moet je een cultuur opbouwen waarin mensen snel kunnen schakelen en kunnen omgaan met veranderingen. De basis hiervoor is vertrouwen. Zo geeft 90% van de medewerkers (in ons Trust Index medewerkersonderzoek) die werken bij organisaties met een hoge mate van vertrouwen (Best Workplaces) een positief antwoord op de stelling Mensen passen zich hier snel aan in tijden van veranderingen die nodig zijn voor het succes van onze organisatie. Dit percentage is slechts 60% bij organisaties met een lage mate van vertrouwen (onder de 70%).

Lees meer hoe je vertrouwen kunt meten via deze whitepaper over ons medewerkersonderzoek.

Elementen van psychologische veiligheid

Er zijn 5 belangrijke knoppen om aan te draaien om een omgeving van vertrouwen te laten ontstaan:

  1. Leiderschap: het is de taak aan leiders om te vragen hoe het met mensen gaat en wat er speelt. Pas als je echt luistert én opvolging geeft aan vragen en feedback, bouw je vertrouwen.
  2. Onboarding: de manier waarop mensen in hun allereerste ervaring met de organisatie worden ontvangen bepaald of mensen vertrouwen hebben in hun nieuwe werkgever.
  3. Vieren: wanneer je in een organisatie openlijk kan ’’vieren’ dat niet alles goed is gegaan, brengt dat een gevoel van veiligheid met zich mee.
  4. Gelijkheid: het is van belang dat iedereen dezelfde kansen krijgt en zich vrij kan uitspreken. Om mensen psychologische veiligheid te laten ervaren moet je dit voor iedereen doen. Niet alleen voor een bepaalde groep mensen.
  5. Autonomie: als je als leider vervalt in micromanagement, dan zorgt dat direct voor stress bij mensen. Wanneer leiders meer loslaten (met heldere richtlijnen, verwachtingen en randvoorwaarden) dan ontstaat een omgeving waarin iedereen zijn of haar stem en hoofd gebruikt (en wil gebruiken) om het werk te verbeteren en bij te dragen aan de doelen.

Lees meer hierover psychologische veiligheid in dit artikel.

Best Practices

Naast dat je dagelijks werkt aan een omgeving van vertrouwen kun je ook via initiatieven en programma’s de mentale kracht van je medewerkers stimuleren. We delen voorbeelden uit onze best practices gidsen (vraag hier de 2021 editie aan):

1. Persoonlijk ontwikkelprogramma – TalentCare

De artsen, verpleegkundigen en het kantoorteam van TalentCare volgen via de eigen WeCareAcademy een persoonlijk ontwikkelprogramma. De organisatie heeft er hun topprioriteit van gemaakt om te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van alle medewerkers. Binnen het programma is er veel aandacht voor praktische vaardigheden als communicatie, succesvol samenwerken en omgaan met stress komen aan bod, maar ook het ontdekken van je valkuilen en leren inzetten van je talenten. Wat geeft energie? Wat zijn je drijfveren? Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans? Zo leert iedereen om kritisch naar zichzelf, en met een frisse blik naar hun omgeving te kijken.

Lees ook het interview met TalentCare Zorg voor zorgpersoneel: TalentCare deelt 5 tips

2. Welly app – ALD Automotive

Het ALD Vitality programma van ALD Automotive bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, waaronder Welly. Welly is een app die je in staat stelt bewuster te worden, keuzes te maken en jezelf te trainen om je mentale en fysieke flexibiliteit te vergroten, wat stress en burnout kan voorkomen. Iedereen kan via Welly een Wellbeing Scan doen, waar vervolgens op basis van de resultaten een persoonlijk plan over wordt opgesteld op het gebied van Mind, Body en Food. Dit uit zich in een gevarieerd weekplan in de app bestaande uit oefeningen, workouts, podcasts, personal coaching en tussentijdse metingen. Waar een voorgaande tool binnen de organisatie eveneens digitaal beschikbaar was, werd deze maar weinig door medewerkers gebruikt. Het mooie aan Welly is dat deze zaken op een pro-actieve manier worden aangeboden, wat drempelverlagend werkt om daadwerkelijk met de persoonlijke interventies aan de slag te gaan.

3. Tetrissen – LCG

LCG maakt tijdens hun tweemaandelijkse LCG-dagen onder meer tijd vrij voor ’’Werkvloeren in de agenda’s’. Dit gaat als volgt: indien daar behoefte aan is, onderzoeken collega’s elkaars agenda om te achterhalen hoe collega’s hun werk plannen. Daarbij wordt op diverse zaken gelet: Is er bijvoorbeeld voldoende uitwerk- en reflectietijd gepland? Hoe zit het met reistijden? Hoeveel opdrachten heeft iemand lopen, en is dat realistisch? Het gevolg hiervan is het ontstaan van goede gesprekken waarin men veel van elkaar leert voor wat betreft het maken van keuzes en bewuste/onbewuste verwachtingen. Als iemand zelf of met hulp van een collega tijdens het werkvloeren in de agenda tot de conclusie komt dat het even niet goed past, dan gaan ze tetrissen: kijken hoe ze blokken werk slim kunnen schuiven, verplaatsen, ruilen met andere collega’s of hele opdrachten overdragen aan iemand anders. Inmiddels is het een veelgebruikt begrip: Kunnen we dat even uit je agenda tetrissen?

4. Authenticiteitstraining – Synechron

Synechron vindt de gezondheid van haar medewerkers van ontzettend groot belang. Daarom wil zij als werkgever niet alleen de juiste context neerzetten als het aankomst op een goede werk-privé balans, maar moeten medewerkers op hun beurt ook goed in staat zijn om hun eigen verantwoordelijkheid te pakken. Hier bieden ze dan ook handvatten voor, en wel met behulp van de ’’Self Knowledge and Authenticity’ (SKA) training en een persoonlijk ’’Insights Profile’. Met het profiel en de training in hun rugzak, leren medewerkers van Synechron veel over hun eigen grenzen en hoe die goed te bewaken.

5. Vitaliteitscoach – The Hup

De vitaliteitscoach van The Hup (voorheen Solid Professionals) is wekelijks op kantoor en biedt tijdens de introductieperiode van een nieuwe collega een vitaliteitsgesprek aan. Daarin vertelt hij over wat hij kan bieden aan begeleiding op het gebied van sport, mentale kracht en voeding. Twee keer per jaar is er een kracht en gewichtsmeting waar iedereen aan kan deelnemen. Voor iedereen binnen de organisatie is er de mogelijkheid om individuele begeleiding te vragen aan de coach. Dat kan zijn voor een hardloopschema, een openhartig gesprek en ook voor uitgebreidere persoonlijke coaching.

Wil jouw organisatie aan de slag met het meten van vertrouwen binnen jouw organisatie? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in!

Tags: Great Place to Work, veranderen, vitaliteit
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.