Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Bootcamp Antropologisch Kijken

16 september @ 07:00 - 16:00

€1.400

Ik zou zo graag in korte tijd de cultuur van de groep waarmee ik werk, beter willen doorgronden. De cultuurpatronen écht leren zien. De ranking in de groep eerder begrijpen, de belangen beter inschatten, de successen en zorgen van de mensen zélf horen. Niet middels een vragenlijst, maar een beetje zoals een under-cover-boss. Of een ‘management-by-walking-around’ stijl met meer diepgang. Ja, zoals een antropoloog, een dorpsetnograaf dat doet.”
…als je je hierin herkent dan is deze bootcamp wat je zoekt.

EEN TWEEDAAGSE TRAINING
In twee dagen leren we je antropologisch kijken. Switchen tussen de blik van de binnenstaander (emic) en de buitenstaander (etic). Toepassen van vormen van participatie, interviewtechnieken, antropologisch observeren. Over hoe etnografische informatie kan bijdragen aan je leiderschap, consulting, training en coaching… Een leuke bijkomstigheid: ook je vakanties en familiebijeenkomsten worden nooit meer hetzelfde. Eenmaal antropologisch leren kijken en je kunt het niet meer uitzetten…

BEN JE NA DEZE BOOTCAMP EEN VOLLEERD ANTROPOLOOG?
Nee, dat niet. In deze bootcamp focussen we op de methode (hoe je kijkt) en stippen we de inhoudelijke aspecten van cultuuronderzoek slechts aan (waar je naar kijkt, wat je onderzoekt). Wil je meer en dieper ingaan op de aspecten van cultuur en cultuurverandering? Dan kunnen we je onze college reeks Building Tribes aanbevelen. Bootcamp en collegereeks samen geven een goede basis voor het antropologisch zien, onderzoeken, duiden, veranderen en bestendigen van organisatiecultuur.

ONZE AANPAK
Wij geven korte intensieve en levendige colleges, gevolgd door reflectie- en oefentijd met de mededeelnemers. Theoretisch waar moet, praktisch waar kan. Veel van de lesstof voor deze bootcamp hebben we opgenomen in videoclips. Volgens het principe van flip-the-classroom verwachten we van je dat je deze van tevoren bekijkt en de bijbehorende opdrachten te maakt. Deze voorbereiding, reken op 3 uur, is essentieel zodat we tijdens de trainingsuren samen hierop kunnen voortbouwen en voldoende tijd hebben voor gesprek en praktisch aan de slag kunnen met elkaar. Want, de methoden kun je uitgelegd krijgen, maar om ze te kunnen toepassen moet je vooral doen en daarop reflecteren.

DE OPZET
We starten de eerste dag met een inleiding in de antropologie en de methode van participerende observatie. Vrij snel gaan we aan de slag met vormen van interview en ervaren we het verschil tussen emic en etic. In de middag doen we als groep een gezamenlijk cultuuronderzoek waarin al je skills op het gebied van observeren en interpreteren op de proef worden gesteld. De tweede dag starten we met een verdiepingscollege over antropologisch veldwerk in de praktijk, gevolgd door een individuele veldwerkopdracht in de stad. Nog dezelfde dag bespreken we jouw veldwerkresultaten; hoe was het om te doen, wat heb je gezien, hoe heb je gekeken? Wat zou je de volgende keer anders doen? We ronden af met een afsluitend college over ethiek en antropologisch onderzoek in organisaties en als onderdeel van veranderprogramma’s.

VOORBEREIDING
De videoclips bekijken en de bijbehorende opdracht maken is echt een must. Wanneer je deze voorbereiding niet hebt gedaan is dat voor jezelf en de groep hinderlijk omdat we in de tijd dat we samenzitten voortbouwen op deze kennis. Na inschrijving en betaling ontvang je uiterlijk een maand voor aanvang de link naar de online leeromgeving voor deze bootcamp.

Locatie midden Nederland
Groepsgrootte maximaal 16 mensen
Groepssamenstelling Wij hopen zo divers mogelijk. Doen daar ook ons best voor, maar we zijn uiteraard afhankelijk van de inschrijvingen.

Meer weten of je aanmelden? Dat kan via onderstaande button!

Aanmelden >>

Gegevens

Datum:
16 september
Tijd:
07:00 - 16:00
Kosten:
€1.400
Evenement Categorie:
Website:
https://humandimensions.nl/opleidingen/bootcamp-antropologisch-kijken