Tags: , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: De zieke werknemer

» Podcasts
» Arbeidsvoorwaarden

»

Podcast Juridisch Geneuzel: De zieke werknemer

Er is veel te doen over de zieke werknemer: hoe zit het precies met het recht op loondoorbetaling? Kan de werkgever voorwaarden stellen aan deze betaling? Wat wordt van de werkgever en werknemer verwacht in het kader van re-integratie? En onder welke omstandigheden kan een werknemer ziek uit dienst gaan en wat zijn hiervan de (financiële) gevolgen? Inbellers: Marlies Vegter (universitair docent UvA) en Niels Jansen (universitair docent UvA).

Ontslag voor hardlopende zieke werknemer

De loondoorbetalingsplicht bij ziekte en de re-integratieverplichtingen roepen geregeld de nodige spanning op. De aflevering opent met een zieke werknemer die, ondanks zijn knieklachten, de marathon van Rotterdam heeft gelopen. De werkgever pikt dit niet en ontslaat de werknemer op staande voet. Bij deze zaak kunnen vraagtekens worden gezet.

Loondoorbetaling bij ziekte

De werknemer heeft bij ziekte in principe 104 weken lang recht op loondoorbetaling van minimaal 70% van zijn loon. Kun je als werkgever zomaar terugkomen als je vrijwillig 100% van het loon bij ziekte uitbetaald? Wanneer mag je voorwaarden stellen aan deze loonaanspraak? Kun je van een werknemer eisen dat hij geen risicovolle sporten beoefend of naar een illegaal coronafeest gaat op straffe van het mislopen van zijn loonaanspraak? En wat als de werknemer langdurig ziek is geweest, terugkeert op de werkvloer en weer snel ziek uitvalt? Begint de loonaanspraak van 104 weken dan opnieuw te lopen of moet je doortellen?

Re-integratie

Als het de verwachting is dat de werknemer voor langere tijd ziek is, start de werkgever samen met de werknemer een re-integratietraject op. Wat moet een werkgever dan allemaal doen? En wat wordt bij zo’n traject van de werknemer verwacht? Welke sancties zijn mogelijk als één van de partijen niet aan zijn re-integratieverplichtingen voldoet?

Ziek uit dienst

De zieke werknemer die een tijdelijk contract heeft en waarvan het contract niet wordt verlengd, gaat ziek uit dienst. De werkgever moet op de laatste dag een ziek uit dienst melding doen bij het UWV. Hoe komt deze zieke werknemer dan aan zijn geld? Welke financiële gevolgen heeft het ziek uit dienst gaan van een werknemer voor de werkgever? Hoe werkt ontslag van een zieke werknemer die een vast contract heeft? En wat te denken van de slapende dienstverbanden?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Podcasts

Selectie, waar gaat het mis?

Veel gaat goed in het proces van selectie: competenties worden afgestemd op de organisatiedoelen, er worden assessments ingezet, en het proces is strak georganiseerd. Maar waar het vaak nog misgaat,…
Lees verder

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Webinar Tsuru - Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers (de 3 Gs)
Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu