Tags: , , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: Privacy op de werkvloer

» Podcasts
» Arbeidsmarkt

»

Podcast Juridisch Geneuzel: Privacy op de werkvloer

Privacykwesties op de werkvloer zijn spannender dan ooit. Mag een werkgever een sollicitant screenen op social media of een werknemer volgen? Wat kan een werknemer doen als zijn privacy mogelijk wordt geschonden? Hoe zit het met computersoftware om werknemers te monitoren, zoals inlog- en uitlogsystemen? Is het als werkgever toegestaan e-mails van werknemers te lezen? En wat te denken van het vragen naar en laten tonen van een vaccinatiebewijs? Vita Zwaan (senior counsel bij bureau Brandeis) en Danny Vesters (advocaat bij Boontje Advocaten).

Social media, monitoring, James Bond en vaccinatiebewijs

Ontslag op staande voet vanwege roken

Een werknemer van een tankstation wordt betrapt op roken, terwijl duidelijk in het huishoudelijk reglement een rookverbod is opgenomen met ontslag op staande voet als gevolg. Een waarschuwing volgt. Enige tijd later, net als de manager komt aanrijden, rookt de werknemer weer. De werknemer gooit snel de sigaret weg en zegt dat deze van de stratenmakers is. Mogen camerabeelden worden gecontroleerd? En wat te denken van een DNA-onderzoek? Deze zaak vormt een mooie illustratie van verschillende aspecten op het gebied van privacy.

Privéleven op de werkvloer

De werknemer heeft in principe dezelfde privacy als iedere burger of consument. De werknemer heeft ook op de werkvloer recht op een privéleven, zoals het aangaan van relaties met andere mensen, telefoneren en het versturen van e-mails. Welke persoonsgegevens de werkgever mag vastleggen, is dan ook streng gereguleerd in de AVG. Wat is gegevensverwerking? Wat is het verschil tussen gewone en bijzondere persoonsgegevens? Mag de werkgever alle gegevens verwerken met toestemming van de werknemer? En wat te denken van het sollicitatieproces. Wat mag met een cv worden gedaan? En mag een werkgever de sollicitant screenen op Facebook, LinkedIn of Instagram?

Monitoren van werknemers

Veel werkgevers monitoren hun werknemers, bijvoorbeeld via track & trace systemen of via software op de werkcomputer. Op deze manier kan de werkgever zien hoe lang werknemers gebruikmaken van hun mail en andere zaken. Zijn zulke technische hoogstandjes toegestaan? Kan een werkgever actie ondernemen als een werknemer in strijd handelt met het beleid van de onderneming? Heeft de werkgever het recht om e-mails van de werknemer door te nemen, bijvoorbeeld omdat de werknemer lange tijd afwezig is vanwege ziekte? En wanneer mogen werknemers in de gaten worden gehouden via (heimelijk) cameratoezicht?

Corona en privacy

Misschien wel de meest gestelde vraag op dit moment op het gebied van privacy is wat de mogelijkheden zijn voor de werkgever rondom een vaccinatiebewijs. Is het vragen en zelfs tonen van een vaccinatiebewijs juridisch gezien anders dan het registreren hiervan? En speelt de verplichting van de werkgever om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren hier een rol?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Podcasts

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Webinar Tsuru - Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers (de 3 Gs)
Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu