Tags: , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: Thuiswerken

» Podcasts
» Arbeidsmarkt

»

Podcast Juridisch Geneuzel: Thuiswerken

De coronacrisis zorgde voor de definitieve doorbraak van thuiswerken, of is dit een tijdelijk fenomeen? Heeft de werknemer het recht om thuis te werken? Kan een werkgever thuiswerken verplichten? Hoe zit het met de zorgplicht van de werkgever ten aanzien van een ergonomische thuiswerkplek en de werkdruk? Wie draagt de kosten? En is thuiswerken eigenlijk wel een goed idee? Inbellers: Marlies Vegter (universitair docent UvA) en Yannick Griep (universitair docent RU).

Ontslag voor hoestende werknemer

Een werknemer hoest de hele werkvloer bij elkaar. Ondanks het verzoek van meerdere collega’s gaat deze werknemer niet thuiswerken. Een paar dagen later test hij positief op corona en vermoedelijk heeft hij ook een collega besmet. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst ontbinden vanwege verwijtbaar handelen, maar de kantonrechter gaat hier niet in mee. Hoewel sprake is van verwijtbaar handelen, oordeelt de kantonrechter dat dit handelen niet dusdanig is dat niet van de werkgever kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst in stand te laten. Toch wordt de arbeidsovereenkomst uiteindelijk ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsrelatie.

Het recht op thuiswerken en de plicht om thuis te werken

Een werknemer kan op grond van de Wet flexibel werken een verzoek indienen om thuis te werken. Wat zijn de voorwaarden om zo’n verzoek in te dienen? Heeft de werkgever een goede reden nodig om dit verzoek af te wijzen? Wat houdt het wetsvoorstel ‘Werken waar je wil’ in? Wat als een werknemer vanuit zijn vakantiehuis in het buitenland wil gaan werken? Kan een verworven recht op thuiswerken ontstaan? En wat in de omgekeerde situatie: kan een werkgever de werknemer verplichten thuis te werken?

De zorgplicht van de werkgever

Wat van een werkgever wordt verwacht in het kader van thuiswerken, is onder andere afhankelijk van hoe vaak dit gebeurt. Als de werknemer op structurele basis thuiswerkt, dan geldt voor de werkgever een verlicht arbo-regime. Wat houdt dit regime in? Wat is een ergonomische werkplek? Wanneer is een werkgever aansprakelijk? Hoe kan de werkgever de thuiswerkplek controleren zonder de privacy van de werknemer te schenden? Wie draagt de kosten van bijvoorbeeld een verstelbare stoel? Kan een werknemer aanspraak maken op een vergoeding van koffie, toiletpapier of elektriciteit? En hoe zit het met de plicht om de werkdruk te beperken?

Thuiswerken: een goed of slecht idee?

We krijgen thuiswerken steeds meer onder de knie en werknemers denken thuis ook effectiever te werken, maar is dit ook daadwerkelijk zo? Gaat er op de lange termijn niet ontzettend veel kennis verloren door thuiswerken? Blijven de oudere werknemers straks thuis en lopen op kantoor allee nog de jonkies rond? En hoe zit het met de creativiteit?

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Podcasts

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu