Tags: selectie, sollicitatie

Hire attitude, zo doe je dat!

Een checklist afvinken aan de hand van een cv kan iedereen. Maar hoe kom je erachter of een kandidaat over de juiste mindset en motivatie beschikt? In dit artikel lees je vijf tips die je kunnen helpen dit te ontdekken.

1. Videomotivatie

Sta je open om een keer iets nieuws te proberen? Vraag eens om een videomotivatie. Zo voorkom je dat er blindgestaard wordt op een cv. Voor de kandidaat is dit natuurlijk iets meer werk dan een normale cv, maar wie echt voor deze baan wil gaan, heeft dit er vast voor over. Daarnaast geef je mensen de ruimte om hun persoonlijkheid en creativiteit te laten zien.

2. Benoem wat je ziet en test je aannames

Wacht nooit met je feedback tot na het sollicitatiegesprek, maar benoem direct wat je ziet. Laatst ruste een kandidaat bijvoorbeeld met haar hoofd op haar hand. ’’Door jouw houding krijg ik het gevoel dat je niet zoveel energie hebt,’ zei ik. ’’Ben je je hier bewust van?’ aldus Madelon Blokker, corporate recruiter bij YoungCapital. Ze schrok hiervan en ging meteen rechtop zitten. Dat liet zien dat ze de feedback serieus nam. Door je eigen aannames te toetsen, geef je de kandidaat de kans om uit te leggen waar zijn of haar gedrag vandaan komt. Dat is niet meer mogelijk als je later belt om hem of haar af te wijzen.

3. Neemt iemand initiatief?

’’Kan je een situatie beschrijven waarin je actie hebt ondernomen terwijl dat eigenlijk een taak was van iemand anders? En wat waren je redenen om dat te doen?’ Dit zijn sterke vragen om te zien of iemand initiatief toont. Of probeer eens te vragen wanneer iemand voor het laatst iets voor het eerst heeft gedaan. Hieraan herken je of iemand open staat om nieuwe dingen te proberen.

4. Jouw grootste fout

Een interessante vraag is welke grote fout de kandidaat recent heeft gemaakt en hoe hij die heeft opgelost. Het antwoord zegt veel over iemands persoonlijkheid. Kan de kandidaat geen fout bedenken? Dan speelt hij misschien wel (te) graag op safe. Of schaamt hij zich. Fouten maken, hoort erbij als je nieuwe dingen probeert. Iemand die dat begrijpt, durft ze toe te geven. Ook is interessant uit de reactie: geeft de kandidaat de schuld aan een ander of neemt hij de volle verantwoordelijkheid?

5. Wat doe jij met feedback?

’’Met welke feedback heeft iemand de vinger op de zere plek gelegd?’ Vergeet niet te vragen van wie de kandidaat de feedback heeft gekregen. En belangrijker nog, wat heeft hij of zij met de feedback gedaan? Heeft diegene moeite met kritiek of ziet hij of zij in dat ’’ie kan leren van iemand anders?

Dit zijn vijf tips die inzicht geven of een kandidaat over een juiste motivatie en mindset beschikt. Probeer je eigen twist te geven aan de vragen die je stelt in het sollicitatiegesprek. Kijk waar de organisatie het meeste waarde aan hecht en speel daar op in.

Tags: selectie, sollicitatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.