Podcasts

Ben je even niet in de gelegenheid of stemming om te lezen en luister je liever een podcast? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Hier vind je onze podcast collectie.
Selecteer op thema en vind je podcast.

Filters
Reset
Filters
Podcast

#40 Over wangedrag op het werk

Meer dan voldoende studiemateriaal is er afgelopen tijd opgeleverd, om opnieuw een aflevering over wangedrag op het werk te vullen. Dit keer staat het rapport Van Rijn 'niets gehoord, niets gezien, niets gedaan' centraal. Hét zeer uitgebreide onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de omroepen waarin één conclusie bijzonder hard doorklinkt: falend leiderschap als allergrootste boosdoener.
Podcast

#39 Over wat je als team tegen werkdruk kunt doen

In deze aflevering komen vier manieren langs om met een team de werkdruk te lijf te gaan. De werkvormen variëren van zéér eenvoudig tot iets complexer. Dat laatste is weleens nodig als een team helemaal is kwijtgeraakt 'waar ze eigenlijk van is'. Voordeel van gezamenlijk aan de slag gaan, mét een aantrekkelijke werkvorm, is dat er gelijkgerichte energie vrijkomt.
Podcast

#38 Over Rust met een grote R

In deze 1e aflevering van 2024 een evident maar zeer belangrijk onderwerp in kader van stresspreventie: rust! Rust gedefinieerd als 'een herstellende, doelbewuste, ontspannende activiteit, niet zijnde slaap'. Wat doet rust precies voor ons lichaam en onze geest en hoe kunnen we de positieve effecten hiervan optimaliseren? Het acroniem DRAMMA komt langs als handig hulpmiddel.
Podcast

#37 Over grip

Vorige maand heeft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het rapport 'Grip - het maatschappelijk belang van persoonlijke controle' uitgebracht. Mooie aanleiding om het eens over dit kernbegrip in stress-en burnoutcoaching te hebben. Psychiater en filosoof Damiaan Denys komt ook even langs om zijn tegenlicht te laten schijnen.
Podcast

#36 Over angst

Angstproblemen zijn de meest voorkomende mentale problemen van Nederland. 1 op de 7 volwassenen heeft hier last van. Toch gaat het er zelden specifiek over. Daar gaan we met deze aflevering verandering in brengen! Ook hebben we het dit keer over de roep om een keurmerk voor stress-en burnoutcoaches. Iets dat er feitelijk al is, maar blijkbaar nog onvoldoende op netvliezen staat.
Podcast

#35 Over stress-eten

Het idee voor deze aflevering kwam op, toen ik laatst weer eens door Rineke Dijkstra's boek 'Weten van (h)eerlijk eten' bladerde. Daarin staan zulke goede en toepasbare dingen over voeding - o.a. in relatie tot stress - dat ik dit graag wil delen. Bij veel stress maakt het lichaam cortisol aan. Dat maakt ons klaar voor actie én het maakt ons hongerig... Hoe lukt het dan toch om gezonde(re) keuzes te maken?
Podcast

#34 Over veerkracht: hoe je buigt zonder te breken

De aandacht voor mentale gezondheid heeft momenteel nogal moedeloze trekken. Aandacht is goed, maar het lijkt soms alsof we helemaal geen middelen hebben om die gezondheid te verbeteren. Tijd voor wat tegenwicht! En onze veerkracht is het tegenwicht dat wij allemaal al (in meer of mindere mate) in ons hebben. Het mooie is dat we de hoeveelheid die we hiervan hebben, kunnen vergroten. Waarbij er over jongeren en veerkracht nog wel wat extra's te zeggen is. Luisteren maar!
Podcast

#33 Over het goede leven

Het boek Het goede leven (Robert Waldinger & Marc Schulz) vormt de inspiratiebron voor deze 33e aflevering. Deze twee Harvard-professoren zijn de huidige leiders van The Harvard Study of Adult Development. Het langstlopende (84 jaar!), wetenschappelijk onderzoek naar levensgeluk. Het eigen en ander (internationaal) onderzoek wordt erbij gehaald voor een aantal fascinerende conclusies. Luisteren maar!
Podcast

#32 Over stoppen met vitaliteitsbeleid!

Damiaan Denys (Vlaams psychiater, filosoof, professor) is er scherp over. Organisaties, stop met vitaliteitsbeleid! Doordat we in onze huidige maatschappij alsmaar ideaalplaatjes schetsen waar mensen aan moeten voldoen, maken we het gat met de realiteit steeds groter. Juist dát maakt ons ongelukkig. Vitaliteitsbeleid draagt daar ook aan bij. In deze aflevering pellen we dit af en gaan we terug naar de kern.
Podcast

Hoe blijf je een gelukkige thuiswerker?

Het lijkt zo ideaal dat thuiswerken. Maar nog afgezien van het gebrek aan verbinding kan het ook lastig zijn om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven. Hoe houd je werkend vanuit huis je werkgeluk hoog? In deze podcast wordt een aantal tips gedeeld om - werkend vanuit huis - je zingeving, voldoening, plezier en veerkracht te vergroten. Voor meer (thuis)werkgeluk!
Podcast

#31 Over wat verzuimcijfers ons vertellen (en wat niet)

Cijfers over ziekteverzuim en onderzoeksinformatie over burn-outachtige klachten leveren de afgelopen jaren ongekend veel aandacht op in de media. Er volgen direct allerlei berichten en bespiegelingen; liefst met veel aandacht voor het negatieve. Nu willen we bij (Werk)drukdrukdruk niks wegrelativeren. Maar we zijn wel op zoek naar nuchtere, feitelijke informatie die ons helpt om tot verbeteringen te komen.
Podcast

Help! Hoe ga ik om met alle prikkels op kantoor?

Medewerkers worden weer steeds vaker op kantoor verwacht. Maar velen zijn inmiddels gewend geraakt aan de voordelen van het thuiswerken: geen files of OV-reis, geen kantoortuinen en weinig tussentijdse onderbrekingen. Inmiddels gaan we weer vaker naar kantoor en zijn we uitgeblust aan het eind van de dag. Hoe ga je om met de lawine aan prikkels die op zo’n dag op je afkomt? Hoe kan je met plezier je werk blijven doen? In deze podcast wordt een aantal praktische tips gedeeld om beter om te gaan met prikkels gedurende een kantoordag!
Podcast

#30 Over de kracht van emoties en hoe je die hanteert

In deze 1e aflevering na de zomer duiken we meteen het diepe in. Het boek 'Omarm je emoties' van Ronald J. Frederick (vertaald door Rogier Poels) vormt de aanleiding voor een 'deep dive'. De schrijvers (beiden actief als psycholoog/therapeut) leggen uit hoe wij onze cognitie steeds meer de boventoon laten voeren en onze emoties - die juist zo behulpzaam kunnen zijn - wegdrukken. Met alle gevolgen voor onze (mentale) gezondheid.
Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H15: Pensioen, pensioenontslag en doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Podcast

Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H15: Pensioen, pensioenontslag en doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd

In dit hoofdstuk praten we over het pensioen en wat daarbij komt kijken, zoals de pensioenovereenkomst, de uitvoeringsovereenkomst en het pensioenreglement. We bespreken de belangrijkste verplichtingen van de werkgever en informeren u over het pensioenontslag en doorwerken na de AOW-­gerechtigde leeftijd. Ten slotte gaat we in op de Wet toekomst pensioenen (inwerkingtreding naar verwachting 1 juli 2023).
Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H13: Het einde van de arbeidsovereenkomst
Podcast

Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H13: Het einde van de arbeidsovereenkomst

In dit hoofdstuk wordt duidelijk welke mogelijkheden een werkgever heeft om de arbeidsovereenkomst beëindigen. We bekijken wanneer een (fictieve) opzegtermijn van toepassing is en welke opzegverboden van toepassing kunnen zijn in bepaalde situaties.
Podcast

#29 Familie aan de coachtafel

Ook in werkgerelateerde coaching komt iemands familie soms (figuurlijk) mee naar de coachtafel. In de persoon zelf, door de invloed van ouders, opvoeding, afkomst. Maar ook in de omstandigheden van een coachee (diens zorg voor een gezin of voor familieleden). Vastlopers die in de privé setting ontstaan, komen simpelweg mee naar het werk en zijn daarom onderwerp van het coachgesprek. Hoe dan precies... luister maar!
Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H9: Ziekte en arbeidsongeschiktheid
Podcast

Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H9: Ziekte en arbeidsongeschiktheid

In dit hoofdstuk behandelen we ziekte in arbeidsrechtelijke zin. We bespreken onder andere loondoorbetaling tijdens ziekte, de no-riskpolis en re-integratieverplichting van de werknemer. En welke mogelijkheden heb je als werkgever om het dienstverband van een zieke werknemer te ontbinden?
Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H8: Arbeidsomstandigheden en Arbeidstijdenwet
Podcast

Audioboek Arbeid & Pensioen in de praktijk H8: Arbeidsomstandigheden en Arbeidstijdenwet

In dit hoofdstuk behandelen we het verschil tussen de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit. We benoemen welke verplichtingen een werkgever heeft op grond van de regelgeving rondom arbeidsomstandigheden. We bespreken de PSA en de verplichtingen uit de Arbeidstijdenwet, alsook de risico's wanneer de wetgeving niet goed wordt nageleefd.
Filters
Reset
Reset

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

Partners