Whitepapers

Artificial Intelligence (AI) in HR: a no-brainer

This is basically good news for Human Resources and for your business. Usually HR is one step behind in the digital transformation and AI now offers the chance to catch up. AI can help eliminate repetitive tasks, accelerate the search for talent, reduce employee attrition andimprove employee engagement. The algorithms train themselves to simulate human behaviour and to re-imagine workers experience. AI reacts faster in helping draw out the insights and inferences that might otherwise take reams of manpower or stay uncovered at all.
Eigenrisicodrager bij ziekteverzuim; een goed idee of niet?
Eigenrisicodrager bij ziekteverzuim; een goed idee of niet?

Eigenrisicodrager bij ziekteverzuim; een goed idee of niet?

Eigenrisicodrager bij ziekteverzuim; een goed idee of niet?
Als werkgever ben je verplicht zorg te dragen voor het loon van je medewerkers bij ziekte. Wanneer je de benodigde premies hiervoor aan het UWV afdraagt, neemt het UWV deze loondoorbetalingsplicht van je over. Het is echter ook mogelijk om eigenrisicodrager (ERD) te worden. In deze constructie vervallen de verplichte premies, maar ben je zelf, of een ingeschakelde private verzekeraar, verantwoordelijk voor het doorbetalen van het loon en eventuele re-integratiekosten. Een slimme zet? We lichten de situatie graag aan je toe.
Attraction Plus: talent aantrekken en behouden

Attraction Plus: talent aantrekken en behouden

De strijd om talent is geen stip op de radar, maar het begin van een nieuw tijdperk: Attraction Plus. In deze whitepaper bespreken we dit nieuwe concept in detail: De nieuwe wetten verstoren de oude talentmodellen, vijf tactieken voor talent om zich een weg te banen door de nieuwe wereld van werk en volgende stappen voor CEO’s en HR-afdelingen om Attraction Plus in de praktijk te brengen
Re-integreren post Covid hoe nu verder

Re-integreren post Covid; hoe nu verder?

Na de intens zware Covid periode proberen organisaties en medewerkers hun draai weer te vinden. Dit is een flinke opgave voor alle branches. Binnen de zorg hebben organisaties te maken met patiënten achterstanden en grote personele problemen. Het kabinet komt met een ondersteuningsregeling voor het re-integreren bij deze organisaties.

Krijg inzicht in talenten en vaardigheden van medewerkers

Hoe ga je slim om met de talenten binnen de organisatie? En hoe ontdek je welke verborgen talenten er zijn? Die vragen stonden centraal in het gesprek over interne flexibiliteit tijdens de summit op 24 maart 2022 van HRcommunity in samenwerking met TalentShare. Vooral in tijden van arbeidsmarktkrapte is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van alle talenten en vaardigheden van eigen medewerkers. 

HR & flex 10 aandachtspunten

Flex, iedereen die niet op de loonlijst staat, is onderdeel van het Human Capital van de organisaties. Die stelling behoeft al bijna geen toelichting. Dus is ‘flex’ onderdeel van de HR agenda. Ook in het traditionele rijtje instroom, doorstroom en uitstroom. Maar hoe haal je daar het meeste resultaat uit? Wat maakt ‘flex’ toch net even anders dan ‘vast’? Op basis van gesprekken met HR-directeuren bij organisaties waar flex al echt op de HR agenda staat, aangevuld met onze eigen ervaring en inzichten, kwamen we op deze lijst van 10 tips en aandachtspunten. In Nederland heeft een derde van de totale beroepsbevolking een contractvorm die op de een of andere manier flexibel te noemen is. Ze worden bijvoorbeeld ingehuurd als interim professional, consultant, zzp’er, of uitzendkracht. Ze zijn payroller of hebben een oproep-, nuluren- of tijdelijk contract. Dat hoge percentage ‘flex’ is deels te verklaren vanuit de behoefte die organisaties hebben, deels vanuit de keuze van individuen. Flexibilisering is een van de antwoorden die organisaties hebben op de ‘VUCA’-wereld waarin ze leven: de wereld van beweeglijkheid, onzekerheid, complexiteit en dubbelzinnigheid. Of die organisaties zich nou bevinden in de profitsector of dat ze (semi-) overheid zijn: hier heeft iedereen mee te maken. Een belangrijk deel van het ‘talent’ wil ook helemaal geen vaste arbeidsrelatie (meer). Flexibele arbeidscontracten zijn nodig om (tijdelijk) dat talent te kunnen inzetten. Deze trends zijn naar onze overtuiging geen hypes. Flex is here to stay. Maar hoe ga je daar nou precies mee om, zodat zowel de flexibele organisatie als het flexibele individu profijt ervan hebben?

Een praktische handleiding voor effectieve Employer Branding

Overal waar wij in de bestuurskamers van bedrijven en organisaties komen, staat één thema heelhoog op de agenda: hoe zorgen wij ervoor dat wij tijdig kunnen beschikken over voldoende juiste mensen? Ik denk zelfs dat het overall genomen, prioriteit numero uno is. Iedereen heeft feilloos door dat als je niet kunt beschikken over de juiste medewerkers, het heel moeilijk c.q. onmogelijk is om succesvol te zijn. Een gebrek een goede, gemotiveerde mensen wreekt zich aan alle kanten. In groei, winst, productiecapaciteit, levertijd, kwaliteit, innovatievermogen, werksfeer, ziekteverzuim en uitval, en ga zo maar door. Maar daarmee vertellen we natuurlijk helemaal niets nieuws.

HR: Uitvoerende afdeling of strategische partner?

De rol van een HR-afdeling verschilt nogal eens bij organisaties. Zo kan de focus van de HR-afdeling bij de ene organisatie liggen bij het personeel, en dan voornamelijk de administratie daarvan, waar bij de andere organisatie HR een vaste plaats aan de directietafel heeft. Maar hoe scoren organisaties in het algemeen op communicatie en leiderschap? Wat heeft dit voor invloed op HR? En wordt er wel voldoende gebruik gemaakt van beschikbare personeelsgegevens?

e-HRM: de toekomst van HRM is digitaal

HRM besteedt veel, heel veel, tijd aan administratieve processen. Maar liefst 60% van de tijd gaat op aan het verzamelen, invullen, controleren en archiveren van documenten, Excel-sheets en e-mails. Naast strategische werkzaamheden blijft er zo nog maar 30% over voor de medewerker. En juist op die medewerker zou de focus moeten liggen van de afdeling personeelsmanagement. Uit recent onderzoek van Computable blijkt dat er grote kansen liggen voor de HRM afdeling.

Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt

CBS en TNO werken al een aantal jaren samen bij het monitoren van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De voorliggende publicatie Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt: de focus op ongelijkheid is het vierde deel van de reeks publicaties die CBS en TNO over dit onderwerp uitbrengen. In dit deel wordt de ongelijkheid op de arbeidsmarkt langs drie dimensies in kaart gebracht:

Bewegen op de werkvloer

Wie voldoende beweegt, leidt een gezond leven. Dat wil je natuurlijk ook voor je bedrijf. En een gezond bedrijf begint bij jou en je medewerkers. Want: wie fit en vitaal is, is minder vaak ziek en werkt langer door! Investeer daarom in fitte medewerkers. Zij zijn productiever, creatiever, gaan geconcentreerder te werk en zijn minder vaak ziek. Doe daar iets mee! In deze whitepaper leggen wij uit wat vitaliteit op de werkvloer betekent, wat fitte medewerkers je opleveren en vooral hoe je ze in beweging krijgt
het ‘Future of Work’- model: klaar voor de toekomst

Het ’Future of Work’- model: klaar voor de toekomst

In een zeer snel veranderende wereld moeten organisaties en medewerkers zich blijven ontwikkelen. Hoe bepaal je de prioriteiten? Welke accenten leg je? En hoe krijg je inzicht in de mogelijkheden binnen je organisatie? Het ‘Future Skills’-model geeft een duidelijk beeld van waar je vandaag staat als organisatie en kan je helpen kiezen op welke skills je wilt focussen in de toekomst.
Filters
Reset
Reset

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Aanmelden!

Sidebanner HRcommunity Festival

Welk boek lees jij deze zomer?

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Sponsors