Tags: , , ,

Ben jij op het werk de Koe of de Dolfijn?

Op je werk doe jij je best. Soms zelfs meer dan dat. Je boekt de nodige successen. Je hebt ook veel kwaliteiten en als je al die diverse kwaliteiten inzet en de gewenste resultaten behaalt, krijg je erkenning en waardering. Van collega’s. Van klanten. Van je leidinggevende. Dat voelt goed. Maar dat gevoel verdwijnt ook weer snel. Je merkt dat het inzetten van je kwaliteiten op het werk je veel energie kost. Het kost je al een tijdje meer energie dan dat het je energie oplevert. Je hebt wat meer tijd nodig om weer bij te komen van al je inspanningen op het werk. Zo had jij je het werk niet voorgesteld. Gelukkig is het bijna weekend. Kun je weer bijtanken. Het zou toch niet dat je richting een burn-out gaat…?

De strijd tussen hoofd en hart

Twee Duitse psychologen (Schulte en Künzel) hebben de term ‘realiteitsschok’ geïntroduceerd. Zo’n moment waarop je ineens wordt geconfronteerd met de werkelijkheid. Je wordt geconfronteerd met het feit dat het allemaal minder makkelijk gaat op je werk. En misschien ook wel privé. Het is zo’n moment van bezinning waarop je hoofd (je denken) even zijn machtspositie opgeeft. Je hart krijgt de ruimte. En de taal van je hart, ook wel je gevoelens genoemd, zegt je dat je voor jezelf hebt te kiezen. Dat je andere keuzes hebt te maken. Maar daar komt de stem van je hoofd weer terug. Deze zegt tegen je: ‘even doorbijten en discipline tonen; het wordt zo wel weer beter’. Je analyseert tot je een ons weegt. Maar diep van binnen weet je dat het niet beter gaat worden.

Niet alles waar je goed in bent is je talent

Burn-outklachten komen niet alleen bij oudere medewerkers voor. Uit onderzoek van TNO uit 2022 blijkt dat ook 25% van de jongeren tussen 18 en 35 jaar burn-outklachten ervaart. Vaak wordt in deze onderzoeken gekeken naar omstandigheden op het werk, de mate van vrijheid en invloed die de medewerker heeft en de mogelijkheid tot controle. Dit kunnen allemaal versnellers zijn van burn-out raken maar zijn in mijn ogen niet de oorzaak. De kern van burn-out is dat medewerkers vaak kwaliteiten inzetten die van nature niet bij ze passen. Ze hebben deze kwaliteiten in de loop van hun opvoeding, scholing en werkzame leven aangeleerd. Het heeft ze succes gebracht en mede dankzij die kwaliteiten zijn ze zover gekomen. Maar deze Koekrachten gaan er ook voor zorgen dat ze niet verder groeien. En zichzelf gaan tegenkomen.

Doe jij op je werk waar je voor in de wieg bent gelegd?

Als je naar de afbeelding kijkt, zie je dat de koe zich ogenschijnlijk prima staande houdt in de zee. Zij is misschien zelfs goed geworden in het zwemmen. Maar de koe heeft het zich toch echt aangeleerd om in de zee te zwemmen. Van nature hoort zij daar niet thuis. De koe is in de wieg gelegd om in een wei te lopen. Niet om in de zee te zwemmen. En hoewel deze koe met dit zwemmen misschien wel veel goed verdient en waardering krijgt, zitten er wel twee grote nadelen aan:

  • Het kost de koe buitensporig veel energie dit vol te houden
  • Als er druk op komt te staan (er steekt een orkaan boven de zee op) redt de koe het niet meer. En verdrinkt.

De vraag is in hoeverre jij in je huidige functie Koekrachten inzet. Doe jij wat van nature bij je past of zet jij vooral kwaliteiten in die je hebt aangeleerd? Met name als de prestatie- of werkdruk toeneemt, is dit risicovol voor je. Je bent misschien wel succesvol maar toch past het niet bij je en kost het je veel energie om die werkzaamheden uit te voeren. Het is heel interessant voor je om uit te zoeken waar jij de dolfijn bent. Welke kwaliteiten passen van nature heel goed bij je? Dat noem ik je Dolfijnkrachten. Voor die kwaliteiten ben je in de wieg gelegd. En de kans om dan burn-out te raken, is een heel stuk kleiner.

Van hoofd naar hart

Het is essentieel dat jij weet waar je Dolfijnkrachten liggen. Welke kwaliteiten horen van nature bij je? Voor welke kwaliteiten ben je in de wieg gelegd? De vraag is hoe je daarachter komt. Hoe jij het verschil weet tussen je Koekrachten en je Dofijnkrachten. Als ik je er naar vraag, ga je over je antwoord nadenken. Je hoofd geeft dan het antwoord. Maar die weet er niet zoveel van. Je kan beter naar je hart luisteren. Die weet het verschil. ‘Maar hoe kan ik dan naar mijn hart luisteren?’ Dat is een goede vraag. Dat is niet eenvoudig. Gelukkig bestaat er een meting om het verschil tussen je Koekrachten en je Dolfijnkrachten vast te stellen. Dat is de ACT® meting. Ik noem het de Roll-Royce onder de vragenlijsten. De ACT® meting werkt met afbeeldingen. Deze afbeeldingen zorgen ervoor dat je inzicht krijg in wat je hart je vertelt. Het geeft de huidige verbinding tussen je hoofd en je hart weer en laat zien waar je Dolfijnkrachten liggen.

Wees je ervan bewust dat ook jij Doflijnkrachten bezit. Jij hebt kwaliteiten waar je al voor in de wieg bent gelegd. Misschien heb je deze nog niet helemaal ontwikkelt, maar je bent er al wel voor in de wieg gelegd.

  • Ontdek wat je Dolfijnkrachten zijn.
  • En ontdek welke functies daarbij horen.
  • Zodat je met speels gemak die functie kan invullen die het allerbeste bij je past. Omdat je er al voor in de wieg bent gelegd.

Wil je meer lezen over het verschil tussen je Koekrachten en je Dolfijnkrachten, lees dan mijn boek ‘Vind je wereldbaan’. Deze kan je hier bestellen.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE