Tags:

De effectiviteit van spaced learning

Wil jij als HR-professional je employee journey versterken en je medewerkers zo effectief mogelijk helpen bij hun ontwikkeling? Lees in deze blog alles over spaced learning.

Als HR-professional wil je uiteraard dat medewerkers tevreden en gelukkig zijn binnen de organisatie. Daar speelt een goede employee journey, die gericht is op de groei en ontwikkeling van de medewerker, een belangrijke rol bij. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen ontwikkelen? Spaced learning is het antwoord.

In korte tijd veel leren

We leren steeds meer over hoe hersenen werken bij het opslaan van informatie en hoe we ze positief kunnen beïnvloeden om zo veel mogelijk kennis te onthouden. Voor veel mensen is in korte tijd veel leren een vertrouwde manier: een paar dagen voor een examen beginnen met leren of op het laatste moment nog snel een paar hoofdstukken lezen voor een training. Iedereen heeft het weleens gedaan, maar wat blijft er uiteindelijk van de leerstof hangen? Op de lange termijn is dat betrekkelijk weinig.

Wat is spaced learning?

Leren kun je op verschillende manieren doen. Je kunt alle leerstof in één keer tot je nemen (massed learning) of de leerstof opdelen en telkens een klein stukje leren. Dat laatste is spaced learning. Bij spaced learning draait het om herinneringen creëren in je brein. Herhaling en je hersenen de ruimte geven, spelen daar een belangrijke rol in. Hoe vaker iets herhaald wordt, hoe meer blijft hangen voor de lange termijn.

Daarnaast heeft je brein bij het leren in hapklare brokken meer de tijd om informatie goed op te slaan. Daarom geldt: als je wilt zorgen dat je medewerkers kennis en vaardigheden ook op lange termijn opslaan, zorg er dan voor dat ze aan spaced learning doen. Hiermee zorg je voor een doorlopende ontwikkeling van de medewerker, die uiteindelijk leidt tot een sterke employee journey binnen de organisatie. De bijgebrachte kennis en vaardigheden worden beter en langer onthouden, wat tevreden, productieve en bevlogen medewerkers oplevert.

Massed learning versus spaced learning

Waarom werkt spaced learning beter dan massed learning? The Journal of Neuroscience publiceerde in 2018 een onderzoek waarin de effectiviteit van beide leermethoden werd gemeten. Deelnemers kregen plaatjes te zien met daarbij de woorden ’’ja’ of ’’nee’. Vervolgens moesten ze leren of er een ’’ja’ of ’’nee’ bij een plaatje hoorde. De ene groep leerde de plaatjes in een keer uit hun hoofd. De andere groep verspreidde het leren van de plaatjes over meerdere korte leermomenten.

Om te ontdekken wat in de hersenen gebeurde bij beide leermethoden, werden fMRI-scans gemaakt van de deelnemers. Daaruit bleek dat bij massed learning vooral het kortetermijngeheugen actief was en dat bij spaced learning juist het langetermijngeheugen aan het werk werd gezet. De deelnemers die de plaatjes in één keer leerden, waren al snel vergeten wat ze hadden geleerd, terwijl de spaced learners het wel onthielden. Het studeren in kleine delen levert uiteindelijk dus meer voordeel op.

Dagelijks 10 minuten

Geen tijd is vaak het argument als het gaat over het volgen van bijvoorbeeld een training of opleiding. Maar de ontwikkeling van medewerkers hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Zoals hierboven beschreven, heeft een tijd lang elke dag tien minuten studeren meer effect dan één volle trainingsdag. Daarbij heeft spaced learning uiteindelijk meer effect op de employee journey.


Spaced learning zelf inzetten?

Wil je de employee journey van jouw organisatie helpen verbeteren door middel van spaced learning? Bij Online Academy kunnen medewerkers in kleine blokjes van een paar minuten elke dag iets nieuws leren. Ze kunnen online trainingen volgen waar en wanneer ze maar willen. Dit kunnen losse trainingen zijn, maar je kunt ook gebruikmaken van leerlijnen, zoals ’’Klantgericht online & offline’, waarmee je (nieuwe) medewerkers voorbereidt op werken met klanten. Of stel je eigen leerlijn samen die past bij de employee journey van jouw organisatie. Online Academy is afwisselend, motiverend en leerzaam. Meer weten? www.onlineacademy.nl

Tags:
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet