Tags: advies, financiën, Geld, Lening

Een lening afsluiten, hoe werkt dat?

Vele mensen komen in een fase in hun leven dat er ineens extra geld nodig is, maar wat niet voorhanden is. Je wilt bijvoorbeeld je woning zo snel mogelijk verduurzamen, maar dat kost geld. Er moet dringend verbouwd worden, want er is gezinsuitbreiding op komst, of je wilt simpelweg een investering doen en hebt daar nu geld voor nodig. De gedachte aan een lening komt op; een logische gedachte. Een lening maakt ineens een hoop mogelijk.

Dat het lenen geld kost spreekt voor zich, je betaalt er immers rente over. Maar wanneer de baten groter voor je zijn dan de kosten, dan kan een lening een juiste keuze zijn. Maar hoe werkt het nu precies wanneer je een lening wilt afsluiten, moet je daarvoor naar je eigen bank bijvoorbeeld? Wij nemen het hier met je door.

Waar sluit ik een lening af?

Een lening kun je bij kredietverstrekkers aanvragen; of dat nu je eigen bank is of een andere partij. Om de lening af te sluiten hoef je niet perse langs te komen. Tegenwoordig vinden lening aanvragen en verstrekkingen gewoon digitaal plaats. Heb jij de juiste partij gevonden, die een rente en looptijd biedt waar jij je in kunt vinden, dan kun je direct je aanvraag indienen.

Welke lening?

De meest voorkomende lening is de persoonlijke lening. Voor de financiële crisis, rond het jaar 2012, waren zowel het doorlopende krediet als het krediet op betaalrekening eveneens zeer gangbaar. Maar omdat deze leenvormen de afnemer continu in staat stelt het ingelegde geld weer op te nemen, en zo met schulden achter te blijven, zijn deze leenvormen zeer gereduceerd. De persoonlijke lening is in principe de meest veilige leenvorm. Je komt een betalingstermijn en bedrag overeen, en lost je schuld binnen dat tijdsbestek af. Afgeloste termijn zijn niet opnieuw te gebruiken. Na het betalingstermijn is de schuld afgelost. Wil je een persoonlijke lening afsluiten, dan zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden.

Waaraan moet je voldoen om een persoonlijke lening af te sluiten?

Kredietverstrekkers verlangen doorgaans van hun klanten dat zij:

  • Een vast inkomen uit arbeid hebben
  • Geen betalingsachterstanden hebben, of andere leningen hebben lopen (buiten de hypotheek)
  • Het te lenen bedrag realistisch is en past bij de aflossingsmogelijkheden
  • Geen negatieve BKR toetsing vertonen

Naast deze vereisten wil een kredietverstrekker natuurlijk persoonlijke gegevens ontvangen, n.a.w. gegevens, een kopie van je legitimatiebewijs en mogelijk jouw gezinssamenstelling kennen.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Op internet zijn tal van vergelijkingswebsites te vinden die relatief snel kunnen berekenen, aan de hand van de door jou verstrekte informatie, hoeveel geld je ongeveer zou kunnen lenen. Je moet instaat zijn om een specifiek maandbedrag maandelijks te kunnen aflossen met jouw inkomen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met vaste lasten en leefgeld. Blijft er dan nog een specifiek bedrag over, dan zou dat ingezet kunnen worden als termijnbedrag bijvoorbeeld. Uiteraard beslist de kredietmaatschappij welk totaal te lenen bedrag verantwoord is.

Tags: advies, financiën, Geld, Lening
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE